logo1 1

Muzeu16  З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження етнографа, фольклориста, мовознавця Володимира Гнатюка у його рідному селі Велеснів Монастириської громади відбулись урочистості. Там діє етнографічно-меморіальний музей, у якому багато книг та особистих речей земляка.

  До організації заходу долучилися представники Монастириської міської ради, староста села Тетяна Лихацька, діловод Зеновій Кріслатий, а також депутатка Тернопільської обласної ради від фракції «За майбутнє» Алла Стечишин. Побували на святкуванні й депутатки Монастириської громади від партії «За майбутнє» Зоряна Предко та Марія Комарницька.

novunu

  Біля пам’ятника Гнатюку відслужили молебень. Керівниця музею Романа Степанівна розповіла про життя етнографа, провела екскурсію. Присутні поклали квіти до могили засновника музею Остапа Черемшинського. Після того відбувся концерт за участі народного інструментально-вокального ансамблю «Камертон» та лемківського колективу «Гречні фраєрки». Надзвичайно важливо, що ми вшановуємо пам’ять Володимира Гнатюка, адже це наша славна історія,- зауважила Зоряна Предко (команда Івана Чайківського «За майбутнє»).

Muzeu17  Наукова співробітниця музею Ольга Рибак розповіла про родину знаного українця.– Оселя родини Гнатюків у селі, на жаль, не збереглася. У нашому музеї є книги етнографа, особисті речі, три шафи із його квартири у Львові, молитовник дружини. У подружжя Гнатюків було троє дітей – доньки Олександра та Ірина, син Юрій, п’ятеро онуків. Остап Черемшинський колись спілкувався з однією донькою етнографа. З дітьми та онуками зв’язок обірвався. Володимир Гнатюк помер 6 жовтня 1926 року, похований на Личаківському кладовищі. Його дружина Олена виїхала в Гамбург (Німеччина), де померла 12 серпня 1948 року, там і похована,- поділилась Ольга Рибак

На захід завітали і викладачі факультету філології і журналістики Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Бойко Роман

Джерело:https://galas.te.ua/2021/05

3.05.2021

Разумков центр

Партнери

Ми в соціальних мережах