Висловлюємо щиру подяку доктору філософії, кандидату педагогічних наук, професору, член-кореспонденту УВАН, президенту "Німецько-Українського наукового Об'єднання імені Ю. Бойка-Блохина" (НУНО), голові Фонду імені Ю. Бойка-Блохина та Родинного архіву-музею при Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди, меценату Надвірнянського будинку дитини Дарині Дмитрівні Блохин за подаровані книги.

164

Українська наука у європейському контексті. Німецько-українські наукові зв’язки : збірник наукових праць / Укладач і редактор Д. Блохин. – Мюнхен, 2016. – Т.9 – 440 с.

 

   IX том збірника наукових праць приурочено ювілею доктора, професора, академіка АНВШ України, член-кореспондента УВАН, лауреата премії фонду Т. Шевченка Дарини Блохин та 10-літтю створення нею «Німецько-Українського Наукового Об’єднання імені проф. Юрія Бойка-Блохина», яке є сьогодні науковою платформою для обговорення дослідницьких пошуків науковців у царині німецько-українських науково-культурних взаємин. Дарина Блохин є послідовною берегинею наукових заповітів Юрія Бойка-Блохина - відомого літературознавця, театрознавця, громадського і політичного діяча, професора Українського вільного університету в Мюнхені. Засновниця НУНО бере активну участь у популяризації здобутків української академічної науки в європейському науково-культурному просторі. Німецько- українська наукова співпраця, ініційована нею, посідає важливе місце у національній історії двох країн та загальноєвропейському історико-культурному процесі.
   Збірник наповнили статті дослідників Німеччини, України, Чехії, наукові інтереси яких інтегруються навколо актуальних питань сучасної компаративістики, наукової комунікації у дискурсі німецько-українських наукових зв’язків. Концептуально означено місце української гуманітарної науки у європейському та світовому науковому просторі. Тематичне розмаїття публікацій систематизовано за рубриками: «Мовознавство. Роль діаспорних вчених у поширенні україністики в Німеччині та країнах їх проживання», «Українська і німецька література та історія», «Німецько-українські мас-медіа і соціальні комунікації», «Культура. Мистецтво».
   Для науковців, викладачів, докторантів та аспірантів.

165

Блохин Д. Книга памяті: українці – жертви німецьких концентраційних таборів / Дарина Блохин. – Мюнхен – Тернопіль : Астон, 2015. – 328 с.

 

   В праці: «Книга пам’яті: Українці - жертви німецьких концентраційних таборів» зібрані матеріали про українців в німецьких концентраційних таборах на базі опитувань очевидців КТ, які ще живуть або їх родин. Подаються обставини при яких вони попали у концентраційні табори, їх життя та нелюдське відношення нацистів до в’язнів, нищення невинних людей шляхом голоду, непосильної фізичної праці, знущань, знищення їх живими шляхом газування та в крематоріях, особливо знущання і експерименти над чоловіками, жінками і дітьми. У книзі подаються статистичні дані, хоч вони не стабільні, але можна мати загальну картину про кількість осіб, які були тотально винищені при важкій праці, а також внаслідок ганебних нацистських експериментів. Подаються окремі життєписи українських жертв КТ, фотографії тощо. Робота по збиранню матеріалів продовжується, ми просимо надсилати нам матеріали, зібрані на основі опитувань «Питальника», що є в Додатках книги. Будемо вдячні, що Ви допоможете нам підтвердити правду про боротьбу і жертви українців, яку і до нині заперечують вороги України, зводять наклепи про коляборацію українців з німцями під час війни, але такі обвинувачення є безпідставні.

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks