ПОЕЗІЄ,  РОЗРАДО ОДИНОКА,
ТОВАРИШКО НЕЗРАДЛИВА СЕРДЕЧНА!
                                                (Богдан Лепкий)
(До Всесвітнього Дня поезії)

poezija

 

Ми не змогли дати міліонам у руки хліба,
не могли тисяч і соток тисяч охоронити від
нужди, від еміграції, від визиску, від змарнування сил.
У нас був тільки один знаряд – живе рідне слово.
І можемо сказати собі, що ми не змарнували його,
не закопали в землю, але чесно і совісно вжили на велике діло.
Іван Франко.

  

  

   Поезія супроводжує людину із самого народження. Своєму маляті мати співає колискові пісні, читає дитячі вірші, які вчать дитину любити і поважати батьків, захищати добро від зла. В школі, вивчаючи поезію, дитина вчиться цінувати життя, вчиться бути вірним сином або дочкою своєї країни.

   Поезія навчає цінувати дружбу, ніколи не здаватися,  відстоювати свої права, любити батьківщину, золоте сонце, зелену траву, барвисті квіти, спів соловейка, шепіт вітру... Поезія вчить кохати, вчить людину як зберегти це кохання і пронести  в своєму серці через все своє життя. Вона промовляє сильним голосом Тараса Шевченка та Івана Франка, ніжними устами Ліни Костенко і Лесі Українки, жартує  словами Леоніда Глібова та Остапа Вишні.

   Неймовірну роль у житті суспільства відіграє патріотична поезія, яка допомагає людям боротися за свою власну свободу. Поети допомагають своїм словом направити людей в бік правди та волі. Українську поезію калічили, гризли, жорстоко роздирали і паплюжили, проте вона вціліла і цвіте яскравою квіткою, збирає навколо себе багато шанувальників.

  Тарас Шевченко у своєму «Заповіті» закликав людей не бути рабами, закликав українців стати незалежними, вільними та щасливими на своїй рідній землі. До речі, події на майдані 2013 – лютого 2014 років проходили так, як заповідав людям великий Кобзар: “Поховайте та вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кров’ю волю окропіте…”. З цими рядками до власної перемоги, за вільну неньку – Україну йшли на вірну загибель українці. Але вони вірили, що зможуть, завдяки духовній підтримці Кобзаря здобути перемогу. І, нарешті, Україна зможе стати великою, вільною державою, де кожен українець буде відчувати себе захищеним.
    Без слів, без мудрості геніальних поетів України суспільство б не прожило ні дня, воно не може обійтися без поетів та їх творчості. Вони  є невід’ємною частиною нашого сьогодення.


Бібліографічний огляд літератури

 

1 0002

   Акорди : антологія української лірики від смерті Шевченка / упоряд. І. Франко. Репринт. вид. з дод. Київ : Веселка, 2005. 350 с.


   Акорди – це антологія української лірики від смерті Шевченка. Так визначив характер книги сам упорядник – Іван Франко. Видана в 1903 році, вона охоплює півстоліття розвитку української поезії, складний і драматичний її період, коли українське художнє слово було заборонене царським урядом.

1 0003

   Атом серця : українська поезія першої половини ХХ ст. : для ст. шк. віку / редкол.: В. Ф. Василашко, Л. І. Міщенко, Б. І. Олійник ; упоряд., передм., приміт. Ю. Коваліва ; худож. оформ. Б. Сушка. [2-ге вид.]. Київ : Веселка, 1992. 350 с.


   Українські поети початку ХХ віку відроджували глибинну історичну пам’ять свого народу, розгадували його етногенетичний код, будували його національну свідомість. Вони усвідомлювали своє національне коріння і свою причетність до великого світу. Читач ознайомиться із кращими зразками українських поетів: Б. Лепкого, П. Карманського, В. Чумака, М. Хвильового, М. Йогансена, В. Сосюри, М. Зерова, Є. Маланюка та ін.

1 0005

   Богославень : духовна поезія західноукраїнських авторів / ред.-упоряд. Б. Мельничук, М. Ониськів. Тернопіль : [б. в.], 1994. 514 с. (Бібліотека журналу "Тернопіль" і газети "Русалка Дністрова").


   До збірки увійшли кращі зразки духовної поезії відомих і незаслужено забутих авторів – уродженців західно-українського краю. Твори згруповані за тематичними розділами: вірші-молитви, Різдвяна поезія, Великодня поезія, вірші про святих та інші. Виданий вперше в Україні збірник розрахований на дорослих і юних читачів, усіх, хто цікавиться духовною спадщиною нашого народу.

1 0007

   Золотий гомін : українська поезія світу. Вип. 1 / упоряд. А. К. Мойсієнко. Київ : Молодь, 1991. 352 с.


   У виданні представлено творчість понад ста українських поетів, які живуть у різних країнах, на різних континентах, але об’єднані між собою глибоким чуттям батьківщини, рідного села, а саме : Е. Андієвської, В. Барки, Б. Бойчука, В. Бровченка, Ю. Андруховича, О. Ірванця, В. Неборака, М. Вінграновського та  ін.

1 0001

   І прадіди в струнах бандури живуть : українська романтична поезія першої пол. ХІХ ст. : зб. : для серед. та ст. шк. віку / упоряд., передм. П. Хропка. Київ : Веселка, 1991. 239 с. (Шкільна б-ка).


   Багатий, розмаїтий світ української романтичної поезії, яка завжди несла в собі великий заряд духовності й краси. Творчість поетів-романтиків першої половини ХІХ ст. відіграла виняткову роль у становленні нової української літератури.
   До збірника увійшли кращі ліричні та ліро-епічні твори десяти поетів-романтиків – Л. Боровиковського, А. Метлинського, М. Костомарова, М. Шашкевича, І. Вагилевича, Я. Головацького, О. Афанасьєва-Чужбинського, В. Забіли, М. Петренка, О. Корсуна.

1 0009

   Книга про Матір : українські поети ХIХХХI століть : антологія / передм. О. О. Омельченка ; упоряд. В. Л. Чуйко. Київ : Криниця, 2003. 320 с.

   Антологія зігріє душу кожного, хто її читатиме, світлими спогадами і високими почуттями, буде слугувати збереженню і примноженню наших духовних традицій, вихованню наступних поколінь у дусі споконвічної великої шани нашого народу до Матері і Материнства.
   Мати і Материнство схожі на Сонце, яке несе життєдайне тепло всьому людству.

1 0006

   Муза любові й боротьби : українська поезія [празька школа] / упоряд., ст. й прим. М. Неврлого. Київ : Укр. письменник, 1995. 159 с.
  

   В антології зібрано твори поетів української еміграції 1920–30-х років ХХ століття з угруповування , яке в літературознавстві здобуло назву – Празька школа. Учасники визвольних змагань українського народу та представники покоління, що сформувалося “під чужим небом“, вони несли в собі “срібні сурми” недавніх походів, роздуми про майбутнє рідної землі, а також розвивали традицію вільної української поезії, обірвану комуністичним режимом.
   Книга для тих, хто має Україну в серці, незалежно від того, де живе.

1 0008

   Найдорожчий скарб : cлово про рідну мову : поезії, вислови / упоряд. В. І. Лучук ; ред. В. Р. Коломієць. Київ : Рад. письменник, 1990. 390 с.

   Цей тематичний збірник із класичної й сучасної поезії присвячено українській мові, боротьбі народу за її збереження та утвердження, розвиток у нелегких суспільних умовах. Окрасою видання є зібрані вислови видатних діячів політики й літератури, мистецтва, науки з різних країн про українську мову, її витончену красу, багатство й місце у світовій культурі, рівноправ’я у вільному колі народів.

1 0010

   Небесна сотня : антологія майданівських віршів / [упоряд., передм. Л. Воронюк]. 2-ге вид., доповн. Чернівці : Букрек, 2014. 400 с.


   До антології увійшли вірші понад двохсот сучасних українських та закордонних письменників про революційну боротьбу українців протягом 2013 – лютого 2014 року проти тиранічної влади.
   Вся країна слізно прощається з Небесною Сотнею, обличчя сумні, а очі вимокли від солоних сліз на майданах, у церквах, лікарнях, університетах, на заводах, в офісах, квартирах. Ми – українці – всесвітній феномен: убивають одного, а на його місці постає сотня. Серед них – і хлопчаки з дерев’яними щитами, й пенсіонерки з гарячим чаєм, і навіть вагітні з аптечками. Небесна сотня – вбиті за правду герої-українці.
   Ознайомившись з антологією, ми зможемо зафіксувати і зберегти неймовірно потужний сплеск української літератури, що виринув із сердець українців, які не змогли змовчати, не змогли залишитись осторонь та не написати про те, що рве душу і окрилює водночас.

12

   Поезія з-за колючих дротів : слово репресованих Москвою українських поетів. Мюнхен : Шлях перемоги, 1978. 184 с.


   Майже всі ці твори писані, як каже поет, “кров’ю серця” або під впливом, або серед тюремних переживань. Ніби велике мережане дорогоцінне намисто, так ця збірка творів з-за колючих дротів проміниться сяйвом мистецьких образів, що віддзеркалюють невичерпне багатство переживань переслідуваних в’язнів, сповнених ніжного чуття, туги за батьківщиною, за рідними, за друзями, прагнення зажити вільно, достойно, чесно та по-лицарськи. Тут на першому місці любов до України, до її народу, почуття внутрішньої свободи, як це сильно висловили: В. Стус, І. Світличний, С. Караванський, Є. Сверстюк, В. Мороз, М. Осадчий та ін.

1 0004

   Розстріляне відродження : антологія 1917–1933 : поезія, проза, драма, есей / [упоряд., передм. Ю. Лавріненко ; післям. Є. Сверстюка]. 6-те вид. Київ : Смолоскип, 2008. 976 с. : портр.

   Дивовижна книга « Розстріляне відродження» народилася в просвітленій уяві Юрія Лавріненка, якому пощастило вийти живим із сталінських концлагерів, на хвилі війни пробратися на Захід і винести живу пам’ять про всіх змушених замовкнути, про закатованих і зтероризованих, взятих в комуністичний полон. 1959 рік виданням книги «Ростріляне відродження» оповістив свято нового відродження – шістдесятників : П. Тичини, Д. Загули, М. Семенка, В. Чумака, В. Свідзинського, Т. Осьмачки, Є. Плужника, М. Бажана, Д. Фальківського та багатьох інших.

1 0011

   Шедеври української любовної лірики / худож.-оформл. Л. Д. Киркач-Осипова. Харків : Фоліо, 2008. 314 с. (Література).


   Любов –  одне з кращих і найглибших людських почуттів, невичерпне і вічне, як саме життя. Його сила облагороджує, робить людину прекрасною, самовідданою, спрямовує на величні діла і героїчні вчинки, а іноді мучить, змушує тяжко переживати, страждати.
   Поезії, що розповідають про любов та ненависть, радість та смуток, пристрасті та ревнощі, і сьогодні, як сто і двісті років тому, бентежать наші душі і підносять їх до незбагненних вершин людяності. До збірника любовної лірики ввійшли поезії Т. Шевченка, І. Франка, Л. Українки, М. Хвильового, Л. Мосендза, Ю. Липи, О. Теліги, Б.-І. Антонича, Л. Гребінки та  ін.

Огляд підготувала Редьква М. В.
17.03.2017

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks