«Вартовий рідного слова»
(до 155-річчя вiд дня народження Бориса Дмитровича Грiнченка
(1863–1910), українського письменника, педагога, критика, мовознавця, освітнього і громадського діяча).

grinchenko

 

Не велике я поле зорав,
Та за плугом ніколи не спав.
Що робив, те робив я до краю
І всю силу, що мав я і маю,
На роботу невпинную клав.

Борис Грінченко


    Борис Дмитрович Грінченко – український письменник, педагог, лексикограф, літературознавець, етнограф, історик, публіцист, громадсько-культурний діяч. Відомий як редактор низки українських періодичних видань. Крім цього обстоював поширення української мови в школі та в установах. Літературні псевдоніми: Василь Чайченко, Л. Яворенко, П. Вартовий, Б. Вільховий, Перекотиполе, Гречаник.

    Б. Грінченко є автором фундаментальних етнографічних, мовознавчих, літературознавчих, педагогічних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови й літератури. Був одним з організаторів і керівників «Просвіти» та активним членом Братства тарасівців,
    Народився Борис Дмитрович Грінченко 9 грудня 1863 року на хуторі Вільховий Яр Харківської губернії (тепер Сумська область), в родині збіднілих дрібнопомісних дворян.     З 1874 по 1879 рік Борис Грінченко навчається у Харківському реальному училищі, де зближується з народницькими гуртками. За поширення заборонених царським урядом видань його заарештовують і кілька місяців тримають в ув’язненні.
    Після звільнення Борису Дмитровичу довелося залишити навчання і самому почати заробляти на прожиття. Здобута самоосвіта дозволила Б. Грінченку скласти іспити на звання народного вчителя при Харківському університеті.
    З 1881 року починається його освітньо-педагогічна діяльність, яка тривала до 1893 року. Вчителював він у селах Харківщини, Сумщини, Катеринославщини. Багато пише, регулярно друкуються в журналах та альманахах. Виходять у світ його поетичні збірки «Пісні Василя Чайченка» (1884 р.), «Під сільською стріхою» (1886 р.), «Під хмарним небом» (1893 р.), «Пісні та думи»(1895 р.),«Хвилини» (1903р.).
    З 1894 року Борис Дмитрович працює в Чернігівському губернському земстві. За час роботи у земстві Б. Грінченко пише дилогію «Серед темної ночі» (1901 р.), і «Під тихими вербами» (1902 р.), публікує п’єси «Лісні зорі» (1897 р.), «Нахмарило» (1897 р.), «Степовий гість» (1898 р.), «Серед бурі» (1899 р.), «На громадській роботі» (1901 р.).     Б. Грінченко був людиною надзвичайно працелюбною. Будучи справжнім патріотом видає «Етнографічні матеріали, зібрані в Чернігівській і сусідніх з нею губерніях» у трьох томах (1895–1899 рр.), «З вуст народу» (1900 р.), «Література українського фольклору (1777–1900)» (1901 р.).
    У 1902 році письменник перебирається до Києва. Тут разом з дружиною Марією Загірною він трудиться над укладанням вершинної своєї праці – чотиритомного «Словаря української мови»(1907–1909 рр.). Цю визначну роботу було відзначено академічною премією. Підірване задавненим туберкульозом здоров’я письменника (наслідки харківського ув’язнення) не витримало такого напруженого, безперервного ритму. Останньою краплею його життєвого випробування стала смерть дочки Насті та її малорічного сина. Різке загострення хвороби змусило письменника вирушити на лікування до Італії.
    6 травня 1910 року Грінченко помер в м. Оскендалетті. Поховано Б. Грінченка в Києві, на Байковому кладовищі.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ
Бібліографічний огляд літератури

 

1

   Грінченко Б. Д. Твори: в 2 т. Т. 1. Поетичні твори. Оповідання. Повісті / Борис Грінченко ; редкол.: І.  О. Дзеверін, О. Т. Гончар, Ю. Е. Григор'єв [та ін.] ; упоряд. В. В. Яременка ; приміт. А. Г. Погрібного, В. В.  Яременка ; вступ. ст. А. Г. Погрібного. – Київ : Наукова думка, 1990. – 640 с. – (Бібліотека української літератури. Дожовтнева українська література)

 

    Друкуються ліричні вірші (Із збірок «Пісні Василя Чайченка», «Під сільською стріхою», «Під хмарним небом»), поеми, оповідання, повісті «Сонячний промінь», «На розпутті».

 

    Грінченко Б. Д. Твори: в 2 т. Т. 2. Повісті. Драматичні твори / Борис Грінченко ; редкол.: І. О. Дзеверін, О. Т. Гончар, Ю. Е. Григор'єв ; упоряд. В. В. Яременко ; приміт. А. Г. Погрібного, В. В. Яременка ; ред. тому А. Г. Погрібний. – Київ : Наукова думка, 1991. – 608 с. – (Бібліотека української літератури. Дожовтнева українська література).

 

    До другого тому творів Бориса Грінченка ввійшли повісті «Серед темної ночі», «Під тихими вербами», «Брат на брата», історичні драми «Ясні зорі», «Степовий гість», «Серед бурі» та драма «На громадській роботі».

2

   Грінченко Б. Д. Твори: в 2 т. Т. 1 / Борис Грінченко ; упоряд.: І. І. Пільгук, В. В. Яременко ; приміт. В. В. Яременка. – Київ : АН УРСР, 1963. – 603 с.

 

    До першого тому увійшли ліричні вірші, поеми, балади, перекладні поезії, оповідання про дітей, школу, про життя селянської бідноти, трудової інтелігенції та про шахтарів. Окремі з цих творів не друкувалися в раніше виданих збірках творів Б. Д. Грінченка.

 

    Грінченкр Б. Д. Твори: В 2 т. Т. 2 / Б. Д. Грінченко. – Київ : АН УРСР, 1963. – 592 с.

 

   До другого тому творів Б. Грінченка увійшли повісті і драматичні твори. Тут надруковано повість з життя інтелігенції «На розпутті» та соціальні повісті, в яких зображено класове розшарування на селі в умовах соціального і національного гноблення: «Серед темної ночі», «Під тихими вербами».
    З драматичних творів до другого тому увійшла комедія «Нахмарило», в якій розкрито банкрутство землевласника-дворянина, та драма «Степовий гість», присвячена подіям на Україні 1648 року – визвольній боротьбі українського народу проти польсько-шляхетського гноблення.

3

   Грінченко Б. Д. Вибрані твори] : вірші, оповідання / Борис Грінченко ; упоряд., вступ. ст., приміт. В. Погребенника. – Львів : Каменяр, 2004. – 192 с. – (Шкільна бібліотека).

 

    До збірника увійшли кращі вірші та оповідання видатного українського письменника, в яких з проникливою теплотою змальовано духовний світ людей праці, зокрема молоді, розкрито їх прагнення жити по людськи, бути корисними суспільству, народові.

4

   Грінченко Б. Д. Вибрані твори / Б. Д. Грінченко ; упоряд., передм. та прим. П. П. Хропка. – Київ : Дніпро, 1987. – 460 с.

 

   До книжки ввійшли оповідання та повісті відомого українського письменника Б. Грінченка. У творах, пронизаних глибоким уболіванням за долю трудівників, відбито наростання протесту проти системи соціального гноблення.

5

   Грінченко Б. Д. Твори / Б. Д. Грінченко. – Київ : Молодь, 1970. – 356 с. – (Шкільна бібліотека)

 

    До книжки увійшли повісті «Серед темної ночі» та «Під тихими вербами» – широкі, створені пензлем талановитого митця полотна, які відображають складні процеси життя українського села перед революцією 1905 року, – є вершиною художнього доробку письменника.

6


     Грінченко Б. Казки: для молодшого шкільного віку / Борис Грінченко ; вступ. сл. В. Шевчука. – Київ : Веселка, 1990. – 76 с.

 

    У цьому виданні зібрані найкращі віршовані казки Бориса Грінченка, написані за народними мотивами. Автор здебільшого завіршовував казки народні, перекладаючи їх із прози на віршову мову, бо вважав, що читати віршем казки легше, і цікавіше: таку казку швидше і напам’ять вивчити.

7


    Грінченко Б. Лесь, преславний гайдамака : віршовані оповідання, легенди та казки : для молодшого і середнього шкільного віку / Борис Грінченко ; упоряд. і передм. В. Шевчука. – Київ : Веселка, 1991. – 135 с.

 

    До цієї книжки увійшли казки, віршовані оповідання Бориса Грінченка. Сюжети цих творів письменник вибрав із багатого подіями минулого українського народу, викладав віршем народні оповіді, які переказувалися довгими зимовими вечорами десь у засипаній снігом селянській хатині.

8

   Грінченко Б. Поезії. Повісті. Оповідання. – Київ : Наукова думка, 2002. – 432 с. – (Б-ка школяра)


   У книзі вміщено поетичні та прозові твори Бориса Грінченка, рекомендовані для текстуального вивчення Програмою середньої загальноосвітньої школи з української літератури.

9

   Грінченко Б. Д. Украла : оповідання : для молодшого шкільного віку / Б. Д. Грінченко. – Київ : Веселка, 1988. – 16 с.

 

    В оповіданні «Украла»  Б. Грінченко відтворив один з епізодів тодішнього шкільного життя: дівчинка Олександра вкрала у подруги шматок хліба. Діти бачили, як був здійснений цей "злочин", згодом привели дівчинку до вчителя. Цей твір сповнено авторським гуманізмом, в основі якого лежить віра в людину, в її здатність до милосердя.

10

   Погрібний А. Г. Борис Грінченко: нарис життя і творчості / А. Г. Погрібний. – Київ : Дніпро, 1988. – 268 с.

 

    Пропонований нарис знайомить читача з життям і творчістю Б Грінченка, про нього сучасники говорили, що він «більше працював, ніж жив». На основі маловідомих джерел, архівних матеріалів автор висвітлює літературну і громадську діяльність письменника, відтворюючи складний процес становлення його світогляду, досліджує творчість Б. Грінченка – поета, прозаїка, драматурга, критика, мовознавця, організатора видавничої справи. Книжка зацікавить широке коло читачів.

11

   Погрібний А. Г. Борис Грінченко в літературному русі кінця ХІХ – початку ХХ ст.: питання ідейно-естетичної еволюції / А. Г. Погрібний. – Київ : Либідь, 1990. – 232 с.

 

    У монографії досліджуються ідейно-естетичні позиції видатного письменника і вченого Б. Д. Грінченка, чия велика творча спадщина лише в наші дні, після десятиліть забуття та вульгарно-соціологічних спотворень, у повному обсязі повертається до свого народу.
    Використовуються малодосліджені та архівні матеріали.

Підготувала Н. В. Галіцька
грудень 2018 р., 13 джерел.

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks