Ганна Михайлівна Костів-Гуска –
поетеса за покликом душі
70 років від дня народження української письменниці, перекладачки, громадсько-політичної діячки,
члена Національної Спілки письменників України


img 021

 

 

Роки – за вітром. Знову молода.
Дарує квітень дні мені на щастя.
Така дзвінка, легка моя хода,
Життя лиш починаю: чи удасться?
Г. Костів-Гуска

  

   18 квітня голодного 1947 року в родині Михайла Гуски народилася дівчинка. І лише Богові було відомо, що у світ прийшла ще одна поетеса. А сталося це в мальовничому селі Бабинці Борщівського району на березі тихоплинної Нічлави.
   А спочатку було навчання в Чортківському медучилищі, робота фельдшером, далі – Тернопільський медичний інститут і фах лікаря-психотерапевта. Як пише землячка поетеси Марія Тимочків, «власне, лікарем Ганна Михайлівна залишилася, адже її вірші – це чудодійний бальзам для душі проти хвороб безпам’ятства, бездуховності, безвір’я».
   На сьогодні пані Ганна – відома поетеса, з 1982 року – член Національної спілки письменників України, автор понад десятка збірок поезії та перекладів, книжки ліричних пісень.
   Лауреат літературних премій ім. Братів Лепких (2002), НСПУ «Благовіст» (2003), міжнародної премії ім. І. Кошелівця журналу «Соборність» (2003, Німеччина), має диплом за поезії, опубліковані італійською мовою в м. Мілан (1996, Італія). Твори поетки перекладені білоруською, киргизькою, російською, італійською мовами та мовою есперанто.
   Ганна Михайлівна була обрана депутатом Тернопільської обласної ради ІІІ та ІV скликань(1998, 2002). Очолювала конгрес Української інтелігенції Борщівщини, учасниця 8-ми міжнародних Шевченківських свят «В сім’ї вольній, новій». Нагороджена орденом княгині Ольги (1999).
   Не маючи літературної освіти і школи, а лише підтримку вже покійного Борислава Степанюка, теж поета, котрий був першим редактором її поетичних книг, пані Ганна впевнено творить. І як результат її творчої праці – поетичні збірки «Автограф вірності» (1978), «Нічлава» (1985), «Цвіте біля хати калина» (1993), «Червоні коралі», «Зона», «Зелені свята» (усі – 1996), «Неприручена пташка» (1997; переклад з білоруської Євгенії Янішиць), «Голгофа», «Страсна дорога» (2001), «Цей тихий сум вечірнього вікна» (2002), «Жоржиновий вогонь» (2004, пісні), «Червоні кетяги калини» (2006).
   Ганна Михайлівна зізнається, що поезія для неї – це «намагання сказати людям і Богові щось нове. Через поезію переймаюся тим, як врятувати душу, вибілити її, бо знаю, що варто берегти не тільки свою, а й душі метеликів, дерев, буслів…».
   Пані Ганна продовжує шукати оригінальні образи, шліфує думку, допомагає це робити і молодим поетам літературної студії «Джерельце».

 

Бібліографічний огляд літератури

 

1

   Костів-Гуска, Г.  Голгофа : 2000-літтю Різдва Христового присвячую / Ганна Костів-Гуска ; ред.: Б. Степанюк, П. Довгошия. – Тернопіль : Джура, 2001. – 56 с.

 

   У книжці поетеси – суто людське розуміння Господніх страждань і усвідомлення величності Воскресіння, творче, глибоке співпереживання хресних мук Спасителя. І найголовніше – вміння професійно і талановито передати все це у Слові.

2

   Костів-Гуска, Г.  Зелені свята : поезії / Ганна Костів-Гуска. – Тернопіль : Лілея, 1997. – 96 с.

 

   Це улюблена збірка поетеси. Не повторюється тут ні одна думка, ні одна строфа. Почуття пережитого і очікуваного виливаються в щирі рядки: туга за отчим домом, де чекають «калини достиглі ягоди», «старі ясени, мов варта», «чорнобривцева ватра», «Нічлави сонний сплеск…».

3


   Костів-Гуска, Г.  Нічлава : поезії / Ганна Костів-Гуска. – Київ : Рад. письменник, 1985. – 94 с.

 

   Збірка захоплює відвертістю почуттів, закоханістю в рідне село. Вона сповнена тремтливими спогадами і переживаннями про минуле – війну, долю солдатських вдов. І, безперечно, продовжує щире зізнання в глибокій любові до всього живого, з яким поетка відчуває безпосередню спорідненість.

4

   Костів-Гуска, Г.  Страсна дорога : духовна лірика / Ганна Костів-Гуска ; ред.: Б. Степанюк, П. Довгошия. – Тернопіль : Джура, 2001. – 164 с.

 

   Темами дев’ятої збірки поетеси стають: страсний шлях України до своєї волі і незалежності, хресна путь на Голгофу Ісуса Христа, притягальна, живильна сила Давидових псалмів, данина шани великим постатям української культури, життєва дорога окремої творчої особистості.

5

   Костів-Гуска, Г.  Цвіте біля хати калина : поезії / Ганна Костів-Гуска. – Тернопіль : Тернопіль, 1993. – 96 с.

 

   На перше місце в даній збірці поетеси виходять всеперемагаюча любов до своєї вже вільної Вітчизни, зовсім інші – високі і щирі, не з обов’язку, а з глибини душі – патріотичні почуття і величезна біль за землю, ліси і води, які осяяла «страшна звізда, чорнобильська зоря». Тут і спомин про трагічні Крути і січових стрільців, жертв сталінських репресій і «цинкових хлопчиків», при цьому знову і знову переживаємо нероздільне кохання, розлуку і втрати, і віру в те, що «ніколи не пізно поставити крапку і все розпочати начисто. Спочатку».

6

   Костів-Гуска Ганна Михайлівна : [біобібліографічні відомості] // Сподвижники поля духовного. Лауреати Всеукраїнської літературно-мистецької та громадсько-політичної премії імені Братів Богдана та Левка Лепких / М. М. Ониськів, В. Б. Уніят. – 2-ге вид., допов. та уточн. – Тернопіль : Терно-граф», 2014. – С. 48–49.

 

   У нарисі коротко висвітлено біографію та творчий шлях відомої поетеси Ганни Костів-Гуси, яка у 2002 році стала лауреатом літературної премії ім. Братів Лепких.

7

   Ганна Костів-Гуска : [біографія поетеси] // Письменники Тернопілля : члени Національної спілки письменників України / ред. Є. Безкоровайний. – Тернопіль : Терно-граф, 2010. – С. 56–57.

 

   На сторінках бібліографічного довідника зібрано відомості про талановиту поетесу Тернопілля Ганну Костів-Гуску.

8

   Дем’янова, І.  Костів-Гуска Ганна Михайлівна / І. Дем’янова // Тернопільський енциклопедичний словник. Т. 2 : К–О / редкол.: Г. Яворський, Б. Мельничук, М. Ониськів [та ін.] – Тернопіль : Збруч, 2005. – С. 196–197.

 

   Довідник містить відомості про визначних уродженців нашого краю та відомих людей, які тут жили і творили, зокрема подано інформацію про поетесу, громадсько-політичну діячку, лікаря Ганну Костів-Гуску.

Підготувала (8 джерел)
О. Я. Днесь
квітень 2017 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]