Вишиванка – символ України,

дзеркало народної душі
(до дня вишиванки)

 

01
  Бережи українське – носи вишиванку

/Ліна Костенко/

 

   Українська вишиванка – це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію... Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. І найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності і до сьогодні.
   У третій четвер травня в Україні відзначають досить молоде свято – День вишиванки. Свято з'явилося у Чернівцях і з 2010 року зажило всенародної любові та популярності. Наші предки залишили нам у спадок величезний скарб. І ми зобов'язані не тільки не втратити цей скарб, а й примножити його та передати у спадок нашим нащадкам. Народна вишивка – це труд і талант багатьох поколінь. Цей вид мистецтва виник дуже давно – корені його сягають у глибину віків.
   Зараз особливий час. Ми звертаємося до джерел народної творчості, до народних традицій, і як радісно усвідомлювати. що вони сьогодні оновлюються. Оживають, і мабуть, чим більше ми будемо їх знати і цінувати, тим більше життя наше буде духовно багатшим.

   Українська вишивка бере свій початок у період трипільської культури, епохи пізнього неоліту. На території сучасної Черкащини, археологи мають знахідку, датовану VI ст. нашої ери: зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. А також ще Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України.
Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Колірна гамма та особливості орнаменту вишивки залежали від місцевості, від звичаїв і культурних цінностей.
   Згадки про вишитий одяг є у багатьох письмових джерелах, насамперед у «Слові о полку Ігоревім», в Іпатіївському літописі та інших пам’ятках. Київські князі всіляко підтримували традиції вишиваного одягу. Тому й не дивно, що на той час, вишивка вважалася однією з найбільш шанованих професій. Першу школу вишивки в Київській Русі створено в ХІ столітті. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. У школі дівчата опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом. І навіть, маючи широкий  вплив з боку інших народів на культуру стародавньої Русі,  вишивка залишилася практично недоторканою, зберігаючи традиції та свою унікальність.
   Тому варто схилитися перед цим феноменом, що пройшов через стільки століть і повернувся до сучасних жителів нашої Неньки.
   Останнім часом українські вишиванки та вишиті речі стають популярнішими за будь-який модний бренд. Ця тенденція охоплює вже не тільки нашу країну, а й сягає далеко за її межами. Українські та іноземні селебрітіз, світові будинки моди (Valentino, D&G та інші) зробили свій вибір на користь українського етнічного одягу, а популярність та актуальність вишиванки була підтверджена авторитетним модним американським журналом Vogue.
   З давніх-давен і до сьогодні українці можуть похвалитися більше, ніж сотнею технік виконання вишивки! Таке різноманіття свідчить як про любов пращурів до краси та їх винахідливість, так і про незамінність вишитого одягу на всій території України. Найбільш популярні прийоми: вишивка хрестом та гладдю, бігунок, мережка та ін.
   З набуттям незалежності України, інтерес до національної творчості багаторазово зріс, а також збільшилася кількість приватних шкіл вишивки. Все більше можна спостерігати різноманіття вишивки на виставках, народних ярмарках, в магазинах. Надзвичайно тішить, що з кожним роком українські традиції не просто відроджуються, а й стають невід’ємною частиною нашого життя. А такий прекрасний елемент, як вишиванка, все більш затребуваний у гардеробі сучасної людини.

   Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.
   Вишивка – класичний вид українського народного мистецтва, що розкриває невичерпне багатство творчих сил народу, вершини його мистецького хисту.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ

Інформаційний огляд літератури

 

1

   Знаки: 155 стародавніх українських вишивок : альбом / упоряд. Т. Островська ; [пер. англ. мовою К. Дуліби]. – Київ : Соняшник, 1992. – 72 с. : іл. – Укр. та англ. мовами.

 

   Альбом уклали діти й дорослі, котрі на все життя закохалися в народне мистецтво вишивки. Діти-гуртківці перезнімаючи узори зі старих речей, часом зовсім благеньких, і переносячи їх на свої сорочки, фартушки, рушники, поділилися цим багатством з усіма, хто цікавиться народним мистецтвом, зокрема вишивкою.
   Своєрідність підбору та чергування візерунків укладені так, аби побачити спорідненість символіки цілої України, єдність світосприйняття, що втілилася у магічних узорах-оберегах.
   Видання стане у пригоді не лише вишивальницям, а й вчителям народознавства й усім тим, хто цікавиться прадавньою культурою рідного народу.

2

   Литвинець Е.  Шийте-вишивайте : науково-популярна книжка : для серед. і ст. шк. віку / Елла Литвинець. – Київ : Веселка, 1983. – 63 с.


   У виданні висвітлено відомості про вишивання, як одне з найпоширеніших видів ручної праці та народного мистецтва.
   Ця книжка поможе тим, хто хоче навчитися вишивати і володіти цим давнім мистецтвом. Увазі читача подано різні техніки вишивання: гладь, рішельє, хрестик. стібок. рококо та інші.

3

   Павх С. П.  Об'ємна вишивка : навчально-методичний посібник для студ. спец. "Технологічна освіта" / С. П. Павх, О. В. Бурбан. – [Пробне вид.]. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2014. – 86 с. : іл.


   Навчально-методичний посібник містить загальні відомості необхідні для проведення теоретичних занять та рекомендації до підготовки й виконання лабораторно-практичних робіт і в процесі самостійної роботи.
   Видання складено відповідно до навчальної та робочої програм дисципліни «Прикладна творчість» (Змістовий модуль «Об'ємна вишивка») і рекомендовані студентам денної та заочної форм навчання за спеціальністю 6.01010301 «Технологічна освіта».
   Розкрито специфіку об'ємної вишивки як виду декоративного ужиткового мистецтва, формування знань та умінь з метою створення виробів інтер'єрного та одягового призначення.
   Рекомендовано для студентів педагогічних вузів, учителів загальноосвітніх шкіл, керівників гуртків позашкільних навчальних закладів.

 4

   Павх С. П.  Основи вишивки : методичні рекомендації / С. П. Павх, О. В. Бурбан. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2014. – 24 с.

 

   Видання містять вказівки студентам для освоєння курсу під час аудиторних занять, підготовки до виконання лабораторно-практичних робіт і в процесі самостійної роботи.
   Методичні рекомендації складені відповідно до навчальної та робочої програм дисципліни «Прикладна творчість» (змістовий модуль «Основи вишивки») і рекомендовані студентам денної та заочної форм навчання за спеціальністю 6.01010301 «Технологічна освіта».

 5

   Павх С. П.  Основи вишивки : навчально-методичний посібник для студ. спец. "Технологічна освіта" / С. П. Павх. – [Пробне вид.]. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2014. – 104 с. : іл.

 

   Навчально-методичний посібник містить загальні відомості необхідні для проведення теоретичних занять та рекомендації до підготовки й виконання лабораторно-практичних робіт і в процесі самостійної роботи.
   Розкрито техніку швів художнього вишивання.
   Навчально-методичний посібник складено відповідно до навчальної та робочої програм дисципліни «Прикладна творчість» (Змістовий модуль «Об'ємна вишивка») і рекомендовані студентам денної та заочної форм навчання за спеціальністю 6.01010301 «Технологічна освіта».
   Рекомендовано для студентів педагогічних вузів, учителів загальноосвітніх шкіл, керівників гуртків позашкільних навчальних закладів.

 6

   Радкевич В. О.  Технологія вишивки  : посібник / В. О. Радкевич, Г. М. Пащенко. – Київ : Вища школа, 1997. – 303 с.


   Викладено навчальний матеріал з технології ручної і машинної вишивки, композиції, технічного малюнка, крою та розміщення вишивки. На виробах дано технологію остаточної обробки вишитих виробів та фрагментів узорів. Систематизовано і наведено фрагменти уроків старовинної та сучасної вишивки різних регіонів України.
   Для учнів професійних навчально-виховних закладів, педагогічних училищ, коледжів, інститутів та позашкільнихз установ, а також керівників гуртків та клубів народного мистецтва.

 7

   Сабол Д.  «Вишиваємо пісню...» : проектно-технологічна діяльність у вишиванні / Д. Сабол ; упоряд.: Л. Рак, Н. Боринець. – Київ : Перше вересня, 2014. – 96 с. – (Бібліотека «Шкільного світу»).


   У посібнику розкрито один із методів навчання та виховання дітей, заснований на кращих зразках національної культури та традиціях народного мистецтва. Описано метод навчання та виховання учнів, заснований на розкритті нового нетрадиційного творення української народної пісні в прикладному мистецтві, що визначає ціннісні орієнтири майбутнього покоління, впливає на формування етнічної та національної свідомості.
   Для учнів і вчителів трудового навчання, керівників гуртків прикладного напряму, зокрема народної вишивки, у загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах.
   Посібник буде корисним учителям музики та керівникам музичних гуртків, учителям українознавства та української літератури, образотворчого мистецтва, психологам-арт-терапевтам, студентам педагогіч¬них навчальних закладів.

 8

   Українська вишивка : альбом / авт. тексту та упоряд. Т. Кара-Васильєва. – Київ : Мистецтво, 1993. – 264 с. : іл.

 

   У багато ілюстрованому виданні, побудованому на матеріалах музейних колекцій України, вперше так повно і широко висвітлено історію розвитку української вишивки.
   В альбомі показано також роль і місце вишивки в оформленні народного одягу та житла.
   У виданні є все, що необхідно для того, аби самостійно пошити та власними руками вишити красиву українську одежу.
   Книга стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку. Розрахована як на спеціалістів, так і на широке коло любителів та поціновувачів народного мистецтва.

 9

   Сорокіна Л. М.  Учись вишивати : альбом / Л. М. Сорокіна ; пер. з рос. – Київ : Освіта, 1992. – 79 с.

 

   Альбом знайомить читачів з багатовіковими традиціями української народної вишивки. Детально описуються основні шви і способи їх виконання.
   Вміщено малюнки, що відтворюють етапи вишивання, а також фотографії зразків і орнаментів вишивок.
Пропонуються варіанти оформлення вишивками різноманітних виробів (серветок, рушників, блузок, суконь, сумок).

 

Підготувала С. Б. Тененьська
травень 2019 р., 9 джерел.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах