«Чарівник українського слова»

(до 155-річчя від дня народження Михайла Коцюбинського – видатного українського письменника)  

 

Kotzubinsky2 1

 

В тугому комірці, з тяжким портфелем,
Охайний, чепурний і мовчазний,
Він перебув тут вік свій нелегкий
Над статистичним ділом невеселим
/М. Рильський/

 

 

   Наприкінці ХІХ століття в українську літературу прийшла ціла плеяда талановитих письменників-новелістів, провідне місце серед яких належить М. М. Коцюбинському. У творчості М. Коцюбинського – послідовника Івана Франка – українська класична проза досягла свого найвищого рівня.

   Михайло Коцюбинський – прозаїк, талановитий новеліст. Народився 17 вересня 1864 року в місті Вінниці у сім’ї дрібного чиновника. «Я ріс, – згадував письменник, – під впливом матері, до якої завжди був ближчим, ніж до батька». Мати відзначалась лагідною вдачею і сердечністю, любила літературу, мистецтво і природу. Батько був чоловіком добрим, чесним, непримиренним до неправди і кривд, чинених начальством, тому й доводилось йому часто міняти місце роботи. Дитинство і юнацькі роки М. Коцюбинського минали в містах і селах Поділля, куди переводили батька по службі.
      Після закінчення духовного училища згодом склав іспит на звання народного вчителя, вивчав літературу, філософію, психологію, іноземні мови і був високоосвіченою людиною. Пізніше оселився в Чернігові, перебував на урядовій службі, займався громадською та літературною діяльністю. Провідний жанр його малої прози – соціально-психологічна новела. Автор численних оповідань, повістей, які й сьогодні зберігають свою неповторну цінність. Своєю творчістю високо підніс престиж українського художнього слова.

 

Бібліографічний огляд літератури

 

100010008

 

   Коцюбинський М. М. Твори : В 4 т. Т. 1. Повісті та оповідання (1884-1897) / М. М. Коцюбинський. – Київ: Дніпро, 1984. – 364 с.


   До першого тому збірки творів класика української літератури М М. Коцюбинського ввійшли оповідання та повісті, написані в 1884 – 1897 рр., а саме : «Харитя» ; «На віру» ; «Ялинка» ; «Маленький грішник» ; «Помстився» та інші.

 

   Коцюбинський М. М. Твори : В 4 т. Т. 2. Повісті та оповідання (1898-1909) / М. М. Коцюбинський. – Київ: Дніпро, 1984. – 382 с. 


   До другого тому творів класика української літератури ввійшли оповідання, написані в 1898 – 1909 рр., а саме : «Відьма» ; «Дорогою ціною» ; «Цвіт яблуні» ; «З глибини» ; «Сон» та інші.

   

   Коцюбинський М. М. Твори : В 4 т. Т. 3. Повісті та оповідання (1910-1912) / М. М. Коцюбинський ; упоряд. і прим. М. С. Грицюти. – Київ: Дніпро, 1985. – 398 с. 


   До третього тому ввійшли повість «Фата моргана», де художньо відображено революційні події 1905 р. в українському селі та інші твори 1910 – 1912 рр. : «Сон» ; «Тіні забутих предків» ; «Подарунок на іменини» ; «Коні не винні» ; «Хвала життю» та інші.

100010007

   

   Коцюбинський М. М. Intermezzo : вибрані твори / Михайло Коцюбинський. – Київ: Знання, 2017. – 278 с. – (Класна література ; № 8)

   

   У збірці представлені кращі зразки малої прози Михайла Коцюбинського. Їх об’єднують сповнене тонкої ніжності й ліризму майстерне зображення краси людської душі, щире співчуття знедоленій людині, захоплення чарівним світом природи, що надає письменникові сил для повноцінного життя та активної діяльності.

100010005

   

   Коцюбинський М. М. Ялинка : [для мол. та серед. шк. віку] / Михайло Коцюбинський ; упоряд. і передм. Л. Ліщинської. – Київ: Школа, 2006. – 240 с.

   

   До даного видання увійшли кращі твори видатного письменника – оповідання про дітей : «Харитя» ; «Ялинка» ; «Маленький грішник» ; «Цвіт яблуні» ; «Сміх» ; «Дорогою ціною».

100010006

   

   Редінг Б. Безумці : з історії кохання М. Коцюбинського та О. Аплаксіної : роман / Барбара Редінг. – Київ: Академія, 2012. – 182 с. – (Автографи часу).


   Роман про таємниче кохання і драму двох людей – Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної.

100010003

   

   Коцюбинська І. М. Спогади і розповіді про М. М. Коцюбинського / І. М. Коцюбинська. – Київ: Дніпро, 1965. – 202 с.


   В книзі дочки письменника Ірини Михайлівни Коцюбинської жваво і цікаво, в напівбелетризованій манері розповідається про дружну родину Коцюбинських.

100010004

   

   Куцевол О. М. Вивчення життя і творчості Михайла Коцюбинського через рецепцію літературних і літературно-документальних джерел : посібник / Ольга Куцевол. – 2-ге вид., випр. і допов. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. – 402 с.


   В посібнику висвітлюється життя і творчість М. Коцюбинського в художньо-біографічному та літературно-документальному вимірах, що є новаторським шляхом шкільного вивчення життєпису митця.

100010001

   

   Поліщук Я. О. І ката, і героя він любив... : Михайло Коцюбинський : літературний портрет / Ярослав Поліщук. – Київ: Академія, 2010. – 304 с. – (Життя і слово).


   Всебічно осмислюючи життя і творчість Михайла Коцюбинського, автор відстежує еволюцію концепту Краси в його естетичній свідомості, розвиває феномен М. Коцюбинського в контекстах європейських літератур, критично аналізує різні сприйняття його творчого доробку.

100010002

   

   Шурова Н. С. Я весь був як пісня... : Михайло Коцюбинський і музика / Н. С. Шурова. – Київ: Музична Україна, 1986. – 67 с.


   Книжка розповідає про роль народної пісні та професійної музики в житті і творчості видатного українського письменника Михайла Коцюбинського, про його дружбу з музикантами, зокрема з М. В. Лисенком, а також про вплив музичного мистецтва на стиль і образи його прози.

Підготувала М. В. Редьква 
вересень 2019 р., 10 джерел.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]