0 

Запрошуємо відвідати загальний читальний зал. На Вас чекають цікаві, сучасні, пізнавальні, а також книги з AR технологіями – книги, які оживають!

 

ЗАГАЛЬНИЙ ЧИТАЛЬНИЙ ЗАЛ

 

37

   Подоляк О. С. Клік-навчання. 3-4 класи / О. С. Подоляк. – Київ : Перше вересня, 2020. – 128 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   Світ змінюється і мислення людей змінюється разом зі світом. А освіта повинна змінюватися разом із мисленням. Клік-навчання це технологія, що враховує і переваги, і недоліки кліпового мислення, що притаманне сучасним людям, і особливо новому поколінню. Головне завдання книжки попри все сформувати в дітей комплексне уявлення про світ і взаємозв’язки у ньому. Книжка призначена для роботи в 34 класах з предмета «Я досліджую світ», математики, української мови, мистецтва.

38

   Біологія. Дидактика + гра. 6 клас / К. А. Коваленко – Київ : Перше вересня, 2020. – 128 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   Якщо ви думаєте, що це звичайний посібник із біології, то це точно не так. Це справжня подорож країнами Клітиноландія, Організмікус, Рослинія та Грибвік. Так, саме про ці чотири біологічні царства і розповість цей посібник. А ще… тут є цікавинки про життя клітин, бактерій, рослин та грибів; про сучасний стан розвитку кожного із цих царств, а після всього цього ще й захоплива гра на основі всіх здобутих знань та пройдених контрольних перевірок.

45

   Математика. Дидактика + гра. 6 клас / Л. Білоконь, С. Білоконь, Г. Бровко [та ін.] ; упоряд.: Г. Бровко, С. Палієва, В. Сліпченко [та ін.]. – Київ : Перше вересня, 2020. – 88 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   Ця книжка популярна хрестоматія з математики, доповнена настільною грою-вікториною. Або навпаки: це настільна гра, доповнена цікавими текстами про історію та сучасність математики. Насправді ця книжка і те, і те: грайлива математика й математична гра. Тут і вигадані чарівні пригоди, і реальні цікаві факти про «королеву наук». Для позакласної роботи з математики в 6-му класі.

46

   Подоляк О. С. Географія. Клік-навчання. 6 клас / О. С. Подоляк. – Київ : Перше вересня, 2020. – 152 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   На «блакитній цятці» планети Земля, навіть у межах тонесенької оболонки завширшки в кількадесят кілометрів, де живемо усі ми, відбувається стільки всього, що вистачить іще на тисячі років досліджень. І шкільний курс географії, що починається в 6-му класі, має на меті сформувати в учнів загальне, але узгоджене і систематичне уявлення про всі ці процеси. У цьому допоможе технологія клік-навчання, спеціально створена для роботи із дітьми із кліповим мисленням. Посібник «Географія.Клік-навчання.6-й клас» містить навчальні тексти, що супроводжуються різноплановими завданнями і запитаннями для контролю. Посібник призначений для роботи в класі і позакласної роботи.

41

   Коваленко К. Хімія. Дидактика + гра. 7 клас / К. Коваленко, О. Подоляк. – Київ : Перше вересня, 2020. – 104 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   Шкільна наука та пригоди знову об’єдналися під однією обкладинкою. Опановуючи основи хімії, розв’язуючи завдання різних рівнів складності, учні 7-го класу підготуються до участі у фантастичній пригоді.
   Гра «Легенди Лихого Пустища» розповідає про відданих прихильників науки, які в пошуках кращої долі мандрують крізь непривітні ландшафти майбутнього. Але з будь-якої ситуації порятують допитливий розум і розвинена пам’ять.

71

   Мульганов К. Робототехніка. STEM-освіта / К. Мульганов, С. Пустільник ; упоряд. О. В. Власенко. – Київ : Шкільний світ, 2020. – 104 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   STEM-освіта передбачає комплексне поєднання науки, техніки, інженерії та математики, а основною її перевагою є практичне застосування набутих знань. У збірнику розкривається важливе значення закладів позашкільної освіти в розвитку SТЕМ-освіти та робототехніки як її напряму. За основу взято систему роботи Центру творчості дітей та юнацтва Святошинського району м. Києва в межах реалізації проєкту «STEM-лабораторія навчання в умовах свободи», де робототехніку вивчають у Студії розробки інноваційних пристроїв «Евріка». Видання рекомендоване для керівників гуртків, методистів закладів позашкільної освіти та педагогів закладів загальної середньої освіти, усіх тих, хто впроваджує STEM-освіту за допомогою вивчення робототехніки.

72

   Харченко Н. Лайфгаки для мотивації учнів та вчителів, або як сформувати позитивну мотивацію до навчання / Н. Харченко. – Київ : Перше вересня, 2020. – 96 с. 

 

   Психологи стверджують, що в процесі навчання мотивація дитини відіграє більшу роль, ніж її інтелект у 23 рази. Уявляєте? Без правильної, тобто позитивної, внутрішньої та зовнішньої мотивації неможливо зробити освіту дієвою та результативною. Саме від того, як ми мотивуємо дітей, залежить їхнє бажання в дорослому житті досягати успіхів, дізнаватися нове та саморозвиватися.
   Пропонуємо прості та дієві прийоми й методи роботи для формування позитивної мотивації до навчання.

84

   Дмитренко С. Гра: освітня технологія в теорії та практиці / Світлана Дмитренко. – Київ : Шкільний світ, 2020. – 120 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   Запропонована книжка довідник, який допоможе ознайомитися зі змінами в українській сучасній освіті, нормативно-правовою базою реалізації Концепції НУШ, освітніми проєктами й програмами. У посібнику значну увагу зосереджено на проблемах створення сучасного освітнього середовища, інклюзивного простору, роботи з батьками, подано банк технологій НУШ. Книжку створено за ініціативою креативних практиків, тренерів Нової української школи, заступників директорів ЗЗСО Запорізької області.
   Для керівників ЗЗСО, менеджерів в освітній галузі, інших засновників ЗЗСО, учителів, батьків.

85

   Психолог - батькам молодших школярів  / В. Легка, Н. Лисак, Г. Семенів ; упоряд.: В. Легка, Г. Семенів. – Київ : Шкільний світ, 2020. – 144 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   У збірнику подано теоретичний матеріал, тести й анкети, тренінгові й інтерактивні заняття, батьківські лекторії та виступи, спрямовані на психологічну просвіту серед батьків учнів початкової школи. Окремі практичні заняття та виступи психолога спрямовано на роботу з батьками, інші є універсальними і можуть використовуватись психологами як для вчителів, так і самими вчителями, та сприяти формуванню спільного інформаційно-психологічного простору.
   Матеріали збірника будуть корисними шкільним психологам, соціальним педагогам, учителям, які викладають у початковій школі, батькам, студентам, а також усім, хто прагне долучитися до роботи з батьками учнів початкової школи.

73

   Психолог - батькам учнів 5-9 класів  / В. Легка, Г. Семенів, Н. Лисак [та ін.] ; упоряд.: Л. Кріцак, В. Легка, Г. Семенів. – Київ : Шкільний світ, 2020. – 144 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   У книжці подано теоретичний і практичний матеріал, спрямований на психологічну просвіту серед батьків учнів 59-х класів. Діагностичні методики дають змогу оцінити рівень адаптації дітей до навчання в середній школі, визначити особливості розвитку дитини, психологічні особливості взаємин батьків із дітьми, стилі виховання та потреби батьківського виховання. Окремі практичні заняття та виступи психолога спрямовано на роботу з батьками, інші є універсальними, їх можуть використовувати психологи для вчителів і самі вчителі, та сприяють формуванню спільного інформаційно-психологічного простору.

 

74

   Clіck-навчання. Методика організації освітньої діяльності з дітьми нового покоління / Світлана Дмитренко, Дар′я Долгова, Наталія Харченко. – Київ : Шкільний світ, 2020. – 120 с. – (Бібліотека "Шкільного світу").

 

   Змінюються часи, змінюється світ, змінюються люди і водночас має змінюватися освітній процес. Традиційна методика навчання дітей у межах класно-урочної системи, яку ми отримали в спадок від Яна Амоса Коменського, працює, однак час вимагає нових ефективних і результативних форм і методів роботи. Сучасне покоління молоді, яке за своїм бажанням в один клік може отримати доступ майже до будь-якої інформації з усіх куточків земної кулі, дедалі більше виявляє пасивність на уроках, радше приділяє увагу не освітньому процесу, а гаджетам, адже в мережі життя цікавіше, динамічніше, яскравіше. Як учителям навчитися працювати з дітьми, які мають кліпову свідомість? Ці учні ніколи не будуть такими, як ми чи наші батьки. Вони інакші, бо й світ інакший. Організація освітнього процесу має допомагати їм пристосуватися до сучасного життя та майбутнього, а не повертати їх у минуле. Методику «Сlick -навчання» спрямовано на розуміння потреб та особливостей нового покоління й осучаснення освітнього процесу відповідно до вимог інформаційного суспільства. Посібник стане в пригоді учителям-предметникам усіх ланок освітнього процесу, класним керівникам, директорам шкіл та їхнім заступникам, методистам РНМЦ, викладачам і студентам закладів вищої педагогічної освіти.

65    Литовченко С. В. Новий формат освітнього середовища: діти з порушеннями слуху в дошкіллі : навчально-методичний посібник / С. В. Литовченко, В. В. Жук, В. В. Литвинова ; Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. – Київ : Симоненко О. І., 2019. – 280 с.
66    Особливості стандартизації змісту освіти дітей з порушеннями зору : навчально- методичний посібник / Т. М. Костенко, І. М. Гудим, О. М. Легкий, С. В. Кондратенко ; Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. – Київ : Симоненко О. І., 2019. – 180 с.
68    Особливості реалізації компетентнісного підходу в освіті дітей з інтелектуальними порушеннями : навчально-методичний посібник / О. В. Чеботарьова, Г. О. Блеч, І. В. Гладченко [та ін.] ; Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. – Київ : Симоненко О. І., 2019. – 424 с.
39

   Організація готельного господарства : навчальний посібник / О. М. Головко, Н. С. Кампов, С. С. Махлинець, Г. В. Симочко ; за ред. О. М. Головко ; Мукачівський державний університет. – Київ : Кондор, 2018. – 410 с.

 

   У навчальному посібнику розкрито сутність процесів організації робіт і надання послуг в готельному господарстві. Розкрито такі змістові модулі, як історія розвитку світового готельного господарства, України і Закарпаття; будівництво, архітектура, інтер’єр, типи і класифікація підприємств готельного господарства; організація напоїв і харчування; культура обслуговування готельного господарства; функціональна організація приміщень, організація і технологія обслуговування, надання основних та додаткових послуг; технологія прибирання, організація послуг харчування і напоїв, організація безпеки.
   Навчальний посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів напрямку підготовки «Готельно-ресторанна справа» та може бути використаний для вивчення деяких питань з таких дисциплін, як «Дизайн об’єктів готельно-ресторанного господарства», «Організація ресторанного господарства», «Технологія продукції ресторанного господарства».
   Потреба в підручниках для підготовки фахівців напрямку «Готельно-ресторанна справа» значно відстає від пропозиції. Вирішенням цієї проблеми певною мірою буде слугувати дане видання.

52

   Інформаційні системи і технології в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі : підручник для студ. вищ. навч. закл. / М. М. Скопень, М. К. Сукач, О. П. Будя [та ін.]. – Київ : Ліра-К, 2019. – 764 с.

 

   Викладено сутність та характеристику інформаційних систем і технологій, практикум розв'язування задач на платформі офісного (Microsoft Office 2010) та спеціалізованого (Opera Enterprise Solution, Мой Отель, 1С:Підприємство 8.2) програмного забезпечення, глобальних дистриб'юторних систем бронювання (Amadeus, Galileo) та систем on-line бронювання (Vitiana), а також інших систем (ТІТБІТ) в сучасних умовах функціонування підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Підручник дозволить читачеві сформувати достатньо повне уявлення та отримати професійні навички із застосування офісних та спеціалізованих систем і технологій у галузі.
   Розрахований на студентів усіх форм навчання спеціальностей Комп’ютерні науки та інформаційні технології, Інженерія програмного забезпечення, Готельно-ресторанна справа, Туризм, Менеджмент, Маркетинг вищих навчальних закладів. Може бути корисним для студентів інших спеціальностей, викладачів і фахівців підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, а також використаним для заочної і дистанційної форм навчання.

47

   Доценко В. Ф. Устаткування закладів ресторанного господарства : підручник / В. Ф. Доценко, В. О. Губеня ; Національний інститут харчових технологій. – Київ : Кондор, 2018. – 635 с. 

 

   Розглянуто будову та принцип роботи механічного, теплового, холодильного та немеханічного устаткування закладів ресторанного господарства. Наведено наукові основи механічного, теплового та холодильного оброблення харчової сировини. Надано рекомендації щодо технічного оснащення закладів ресторанного господарства. Підручник містить приклади технологічних розрахунків механічного та холодильного устаткування.
   Підручник корисний для студенів та викладачів, діяльність яких пов'язана з технологією продукції ресторанного господарства, організацією виробництва та проектування підприємств ресторанного бізнесу.

 

53

   Ванін В. В. Оформлення конструкторської документації : навчальний посібник для студ. вищ. закладів освіти / В. В. Ванін, А. В. Бліок, Г. О. Гнітецька. – 6-е вид., стереотипне. – Київ : Каравела, 2018. – 200 с.

 

   Розглянуто основні правила оформлення конструкторської документації відповідно до вимог стандартів. Посібник містить необхідні відомості для оформлення робочих креслеників деталей, креслеників складанних одиниць та текстових документів. Для студентів технічних спеціальностей усіх форм навчання, а також для слухачів факультетів підвищення кваліфікації вузів.

54    Сокотов Ю. В. Дизайн меблів у середовищі Pro100 : методичні рекомендації для студ. спец. 015 Професійна освіта (Сфера обслуговування) / Ю. В. Сокотов. – Пробне вид. – Тернопіль : ТНПУ, 2019. – 50 с.
40

   Кульчицький В. Й. Патріотичне виховання учнів у загальноосвітніх школах України (1945-1991 рр.) : монографія / В. Й. Кульчицький ; ТНМУ ім. І. Я. Горбачевського. – Тернопіль : Крок, 2019. – 408 с.

 

   У монографії окреслено історико-педагогічні основи патріотичного виховання учнів у загальноосвітніх школах України (1945-1991 рр.); проаналізовано філософсько-світоглядні передумови розвитку та соціально-педагогічні аспекти патріотичного виховання школярів. Визначено зміст, форми та методи патріотичного виховання учнівської молоді, розкрито структуру патріотичного виховання у школах України. Розглянуто переваги та недоліки радянської системи патріотичного виховання.
   Монографія призначена передусім для науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, а також для докторантів, аспірантів, магістрантів.

42    Викладачі-дослідники з педагогіки та психології: 40 років у царині освіти і науки : альманах життєписів, спогадів, документів і фото / упоряд., гол. ред. В. Юрченко ; НПУ ім. М. П. Драгоманова. – Київ : Каравела, 2018. – 366 с.
69

   Скалько С. Відлуння доброти : спогади про Василя Сухомлинського / С. Скалько. – Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2018. – 256 с.

 

   Про видатного українського педагога Василя Сухомлинського написані десятки, а може, й сотні книжок, у яких поціновано його науково-педагогічний подвиг.
   В цій книжці, йде мова про нього як людину – добру, щиру, сердечну, доброзичливу, часом – навіть лагідну. Бо й справді був великим, але й простим, щирим і добрим. І в цій книжці та доброта знайшла відлуння.

70

   Генеза провідництва в освіті : колективна монографія / В. Крижко, І. Шумілова, О. Старокожко [та ін.] ; за ред. І. Т. Богданова. – Київ : Освіта України, 2019. – 476 с. 

 

   Монографія присвячена дослідженню проблеми генези та становлення ідеї провідництва в царині освіти України. Досліджено історичні витоки провідництва як форми соціального управління та встановлено українську етнічну природу цього феномену. Визначено родові зв’язки провідництва в освіті з менеджментом
освіти та теоріями управління і лідерства. Розкрито жертовний характер провідництва К. Д. Ушинського» М.О. Корфа, А.С. Макаренка, В. О. Сухомлинського, В.Ф. Шаталова, О, А. Захаренка та сучасних провідників.

 

43    Цвєткова Л. Б. Хімія в таблицях, схемах, визначеннях, питаннях та відповідях : навчальний посібник для учнів, абітурієнтів та студентів / Л. Б. Цвєткова. – 5-те вид., стереотипне. – Київ : Каравела, 2020. – 114 с.
56

   Цвєткова Л. Б. Неорганічна та органічна хімія : навчальний посібник для студ. закл. вищ. освіти. Ч. 2 / Л. Б. Цвєткова, О. П. Романюк. – 2-ге вид., випр. і допов. – Київ : Каравела, 2020. – 358 с.

 

 

57

   Суходольська І. Л. Механізми підтримання гомеостазу нітрогену та його вторинне використання у гідроекосистемах : монографія / І. Л. Суходольська, В. В. Грубінко. – Київ : Кондор, 2019. – 192 с. 

 

   Монографія присвячена з’ясуванню закономірностей формування вмісту неорганічних сполук нітрогену в річкових екосистемах Рівненської області за різного характеру антропогенного навантаження. Проаналізовано вплив біотичних і абіотичних чинників на баланс неорганічних сполук нітрогену в річках. Показано, що визначальними чинниками, які регулюють вміст та співвідношення сполук нітрогену є О2, рН, температура води та забруднення металами. Визначено вплив фітопланктону на вміст неорганічних сполук нітрогену у річках. Виявлено пріоритетність глутаматдегідрогеназного шляху зв’язування амонію водними рослинами та ефективність глутамінсинтетазної системи його фіксації за токсичних концентрацій амонійних іонів у воді. Обґрунтовано можливість вторинного використання нітрогену у гідроекосистемах.
   Книга рекомендована екологам та фахівцям суміжних наук і галузей знань, викладачам, аспірантам, студентам, а також усім тим, кого цікавлять проблеми забруднення гідроекосистем.

63

   Канівець В. І. Основи ландшафтознавства і охорона земель : навчальний посібник / В. І. Канівець, М. М. Пархоменко, С. В. Канівець ; Чернігівський нац. технолог. ун-т. – 2-ге вид., випр. і допов. – Київ : Каравела, 2019. – 140 с.

 

   Навчальний посібник спрямовано на надання знань читачам про ландшафти, в яких вони живуть, використовують їхні ресурси, котрі так чи інакше змінювала людина в історичному розрізі і тепер прагне зберегти природні цінності та облагородити і приростити ресурси антропогенових та природних ландшафтів. У посібнику розглянуті компоненти ландшафту, елементарні його частини, функції окремих складових, класифікація і систематика ландшафтів, особливості їх обстеження та картування. Викладена система вимог по оптимальному використанню ландшафтів у аграрному секторі, описані заходи поліпшення земельних комплексів. Окремі розділи присвячено охоронним ландшафтам та порядку включення нових земель до природоохоронних територій державного і місцевого значень.

55    Павх С. П. Фізіологія харчування. Практикум : навчальний посібник / С. П. Павх, О. І. Боднар. – Тернопіль : ТНПУ ім В. Гнатюка, 2020. – 93 с.
44

   Історія науки й техніки : навчальний посібник / Р. В. Гула, І. Г. Передерій, О. В. Вітринська, Л. Б. Гаращенко. – Київ : Каравела, 2020. – 240 с.

 

   У посібнику подано теоретичний і фактологічний матеріал, потрібний для вивчення навчальної дисципліни «Історія науки й техніки». Розкрито зміст усіх теоретичних аспектів виникнення та еволюції науки і техніки як культурних складників, важливу роль відведено парадигмальному підходу до їхнього розуміння, послідовно висвітлено історію їхнього поступу відповідно до змін культурно-історичних епох. Видання побудоване за хронологічно-проблемним принципом (з виділенням окремого теоретичного розділу). Кожен тематичний розділ, окрім текстової частини, містить ілюстровані схеми й таблиці, які максимально унаочнюють, деталізують навчальний матеріал курсу, а отже, сприяють процесу його розуміння та опанування.

58    Мельничук А. Л. Український суспільний географ Микола Данилович Пістун : життєвий та творчий шлях : монографія / А. Л. Мельничук ; КНУ ім. Тараса Шевченка. – Київ : ВПЦ "Київський університет", 2019. – 151 с.
64    Іван Васильвич Сабадош : бібліографія до 75-річчя / упоряд.: О. Ф. Миголинець. – Ужгород : Угородський національний університет, 2019. – 120 с.
67    Карпенко О. Педагогічні ідеї Миколи Шлемкевича (1894-1966 рр.) : монографія / О. Карпенко, О. Яців ; Дрогобиц. держ. пед. ун-т ім. Івана Франка. – Дрогобич : Посвіт, 2019. – 232 с. – (Педагогіка в іменах).
78    Вишневський О. На ниві відродження української педагогіки : наукові прагнення і здобутки автора на тлі прожитих літ : до 85-річчя від дня народж. та 60-річчя освіт. діяльності / О. Вишневський. – 2-ге вид., допов. – Дрогобич : Коло, 2018. – 210 с.
61    Методика наукових досліджень в агрономії / В. Г. Дідора, А. С. Смаглій [та ін.]. - Київ : Центр учбової літертури, 2020. - 264 с.
48

   Міхо О. І. Анімація в рекреації та туризмі : словник-довідник / О. І. Міхо. – Київ : Ліра-К, 2020. – 224 с.

 

   Словник-довідник містить тлумачення основних термінів і понять, що відносяться до анімаційної діяльності в рекреації і туризмі. Видання включає більше 600 статей, що описують спільну термінологію для індустрій туризму, гостинності, дозвілля та розваг. Словник-довідник призначений для студентів вищих навчальних закладів галузі знань «Сфера обслуговування», аспірантів, фахівців туристичної справи, усіх, хто цікавиться впровадженням анімаційних технологій в процес обслуговування. 

51

   Мальська М. П. Світовий досвід розвитку туризму : підручник / М. П. Мальська, Н. М. Паньків, А. Б. Ховалко ; ЛНУ ім. Івана Франка. – Київ : ЦУЛ, 2019. – 244 с.

 

   Висвітлено просторово-часові особливості зародження та розвитку мандрівництва і туризму в світі та Україні, знайдено періодичну градацію та порівняльний аналіз розвитку світового і вітчизняного туризму, охарактеризовано причинно-наслідковий зв’язок між розвитком туризму і суспільною еволюцією різних держав і територій. Для студентів природничих спеціальностей, які вивчають туризм і менеджмент туристичної організації.

50    Єлізарова І. О. Стиль ділового успіху : навчальний посібник / І. О. Єлізарова. – Київ : Кондор, 2008. – 76 с.
62    Олімпійський рух на теренах Західної України - минуле та сьогодення : матеріали регіонального науково-методичного семінару приуроченого 70 річчю кафедри фізичного виховання ТНПУ ім. Володимира Гнатюка / ТНПУ ім. В. Гнатюка ; [за ред. А. В. Огнистого, К. М. Огнистої]. – Тернопіль : [ТАЙП], 2019. – 148 с.
49

   Сєдак О. І. Образотворче мистецтво та колір в інтер'єрі = Art work and color sn the snterior : навчальний посібник / О. І. Сєдак, О. Ю. Запорожченко. – Київ : Каравела, 2020. – 320 с.

 

   Матеріали, викладені в навчальному посібнику, сприяють формуванню системи знань майбутніх фахівців для вирішення архітектурно-художніх і наукових завдань зі створення довершених колірних рішень внутрішніх просторів будівель з урахуванням творів мистецтва. Розглянуті найбільш ефективні методи розкриття художнього образу інтер’єру згідно із грамотним використанням основних засад побудови колірної композиції, законів утворення колірної гармонії, принципів взаємодії кольору і світла, а також використання різних творів мистецтва. Посібник написаний відповідно до програми з навчальної дисципліни “Колористика інтер’єру” для закладів вищої освіти (вищих навчальних закладів освіти). Розрахований на студентів закладів вищої освіти, може бути корисним для фахівців, що працюють у сфері архітектури, дизайну та будівництва.

60

   Сєдак О. І. Колористика інтер'єру : навчальний посібник / О. І. Сєдак, О. Ю. Запорожченко ; НАОМА. – 2-ге вид., допов. – Київ : Каравела, 2020. – 280 с.

 

   Матеріали, викладені в навчальному посібнику, сприяють формуванню системи знань майбутніх фахівців для вирішення архітектурно-художніх і наукових завдань зі створення довершених колірних рішень внутрішніх просторів будівель. Розглянуті найбільш ефективні методи розкриття художнього образу інтер'єру згідно із грамотним використанням основних засад побудови колірної композиції, законів утворення колірної гармонії, принципів взаємодії кольору і світла, а також використання різних оздоблювальних матеріалів. Посібник написаний відповідно до програми з навчальної дисципліни "Колористика інтер'єру" для вищих навчальних закладів освіти. Розрахований на студентів вищих навчальних закладів, може бути корисним для фахівців, що працюють у сфері архітектури, дизайну та будівництва.

75    Розвиток професійної майстерності педагога в умовах нової соціокультурної реальності : збірник матеріалів III Міжнародної науково-практичної конференції, м. Тернопіль, 9-10 квітня 2020 року / редкол.: О. М. Петровський, І. М. Вітенко, О. І. Когут [та ін.]. – Тернопіль : Тайп, 2020. – 450 с.
76

   Ніколаєнко С. М. Керівник закладу освіти (організаційно-педагогічні та правові основи управлінської діяльності) : підручник / С. М. Ніколаєнко ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. – Київ : [НУБіП України], 2019. – 408 с.

 

   У підручнику розглянуто теоретико-методологічні основи законодавчого забезпечення управління закладами освіти в Україні, правове регулювання фінансово-господарської діяльності закладів освіти. Проаналізовано зарубіжний досвід функціонування і законодавчого забезпечення діяльності закладів освіти, організаційно-педагогічні, етичні основи діяльності керівника закладу освіти, особливості прийняття управлінських рішень у закладі освіти, професійнокваліфікаційну характеристика керівника закладу освіти та стилі управління закладом освіти. Підручник призначений насамперед для студентів і викладачів вишів. Книга буде також корисною керівникам закладів освіти, аспірантам, докторантам, слухачам факультетів підвищення кваліфікації, усім, кого цікавлять проблеми законодавчого забезпечення управління закладами освіти та специфіка діяльності їхніх керівників.

77

   Долинська Л. В. Психологія конфлікту : навчальний посібник для студ. вищ. навч. закл. / Л. В. Долинська, Л. П. Матяш-Заяц. – 5-те вид. – Київ : Каравела, 2019. – 303 с.

 

   Посібник підготовлений відповідно до розробленої одним із авторів програми курсу "Психологія конфлікту" і відображає основні сучасні теоретичні та практичні підходи до проблеми конфліктів різних рівнів і видів. У ньому вміщено теоретичні, практичні та методичні матеріали, які потрібні для проведення аудиторних занять і самостійного вивчення курсу студентами, теми для доповідей і рефератів, психодіагностичний інструментарій, елементи тренінгу для підвищення конфліктної компетентності. Також у посібнику є короткий словник конфліктологічних термінів.
   Навчальний посібник "Психологія конфлікту" розрахований насамперед на викладачів і студентів педагогічних вузів, які опановують фах «Практична психологія», однак він може принести користь усім, кому небайдужа порушена в ньому проблематика – педагогам, соціальним працівникам, юристам, філософам, економістам та представникам інших професій.

79

   Особистісно-професійне зростання: психологічні тренінги : навчально-методичний посібник / за ред. Л. В. Долинської, О. В. Темрук ; Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова. – Київ : Каравела, 2019. – 560 с.

 

   В пропонованому збірнику тренінгових програм представлені авторські розробки, ефективність яких доведена дисертаційними дослідженнями та є впровадженими в практику. Кожна програма супроводжується теоретичним обґрунтуванням обраних шляхів, методів і засобів розвитку чи корекції базового феномену психологічного впливу, а також переліком основної психологічної літератури, яка допоможе розширити знання з даної психологічної проблеми. Програми психологічних тренініів, що містяться у навчально-методичному посібнику, дозволять студентам та фахівцям в галузі психології узагальнити теоретичні й практичні знання з групової роботи (з розвитку психічного здоров'я молодших школярів засобами казкотерапії, зниження агресивних проявів у поведінці підлітків, розвитку позитивного мислення та емоційного інтелекту в юнацькому віці, профілактики та подолання негативних проявів кризи середнього віку, становлення професійного самовизначення майбутніх фахівців подвійних спеціальностей, розвитку особистісно-професійної зрілості та формування потреби у здоровому способі життя у майбутніх учителів, толерантності жінок як умови психологічної готовності до материнства, подолання стресових ситуацій та вирішення психологічних проблем онкологічних хворих), та навчишся використовувати їх на практиці з метою ефективної реалізації своїх можливостей, підвищення фахової кваліфікації ти надання психологічної допомога з відповідної проблеми учасникам групи.

80

   Пачковський Ю. Ф. Психологія підприємництва : навчальний посібник для студ. вищ. навч. закл. / Ю. Ф. Пачковський. – 3-тє вид., стереотипне. – Київ : Каравела, 2019. – 416 с.

 

   У навчальному посібнику висвітлено комплекс актуальних проблем, пов’язаних із формуванням "Психології підприємництва" як нової для нашої країни науково-практичної галузі психологічного знання. Розглядаються наукова інтерпретація підприємництва, сучасні психологічні й соціологічні теорії походження підприємництва, його психологічні ознаки з позицій ризику, активності, творчості, лідерства. Значну увагу приділено індивідуально-психологічним рисам підприємця, соціопсихологічним типам підприємців, мотиваційним й поведінковим аспектам підприємництва, основам побудови і психолого-професійній підтримці підприємницьких груп та організацій. Подано психологічний практикум з підприємництва.
   Для психологів, соціологів, студентів вищих навчальних закладів, учнів ліцеїв та гімназій, підприємців і фахівців, які цікавляться теоретичними і прикладними аспектами управління та підприємництва.

81 Ракітянська Л. М. Формування емоційного інтелекту майбутніх учителів музичного мистецтва: теорія і практика : монографія / Л. М. Ракітянська ; Криворізький державний педагогічний університет. – Кривий Ріг : Чернявський Д. О., 2020. – 487 с.
82

   Главацька О. Л. Івент- менеджмент: теорія та практика : навчально-методичний посібник для студ. спец. 028 "Менеджмент соціокультурної діяльності / О. Л. Главацька. – Тернопіль : ФОП Паляниця В., 2020. – 319 с.

 

   Навчально-методичний посібник містить програму навчальної дисципліни та метеріал, необхідний для ефектовної організації самостійної роботи студентів. У теоретичній частині пропонується грунтовний виклад ключових питань лекційного курсу. У практичній – запитання для обговорення, аналізу, ситуаційно-аналітичні завдання, тести для самоконтролю.
   Посібник призначений для студентів спеціальності 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» та викладачів закладів вищої освіти. Він буде корисним фахівцям, які працюють у соціокультурній сфері. А також тим, хто цікавиться актуальними проблемами івент-менеджменту як навчальної дисципліни, сфери наукових знань та специфічного виду професійної діяльності.

83 Кузьма І. Медіаосвіта в закладах дошкільної та початкової освіти : методичні рекомендації для вихователів та вчителів шкіл 1 ступеня / І. Кузьма. – Тернопіль : Вектор, 2020. – 126 с.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах