Вплив забруднювачів на організми у водоймах: премію міської ради отримала науковиця ТНПУ 
ZMI 1Оксана Горин – одна із чотирьох науковців, яка отримала цьогоріч одноразову премію міської ради. Наша знімальна група познайомилась із аспіранткою ІІІ року навчання спеціальності 091 “Біологія” ТНПУ ім.В.Гнатюка.

Свій довгий шлях у науку Оксана розпочала ще зі школи. Каже, завдяки вчительці біології.

Тернопільський педагогічний університет став для Оксани alma mater. Саме тут вона продовжує реалізовувати себе як науковиця. Зараз Оксана Горин досліджує вплив забруднювачів, зокрема, залишків пестицидів чи добрив, на організми, які живуть у водоймах. Це, пояснює, дрібні ґрунтові організми та водні організми – рибки, жабки, водорості, як вони будуть реагувати на вже залишкові кількості цих речовин, які до них потраплять.

Також зараз під керівництвом Оксани проєкт-переможець щорічного конкурсу проєктів молодих вчених, оголошений Міністерства освіти і науки. Він має два напрямки, один із яких стосується власного дисертаційного дослідження науковиці. Другий напрямок – це дослідження ціанотоксинів синьозелених водоростей і їхнього токсичного ефекту. Це проблема, зауважує, із якою стикнулася Європа протягом останніх десятиліть доволі сильно. Зараз досліджують ці штами водоростей в Україні, умови, за яких ця токсичність проявляється.

Фахівчиня зауважує, зараз не тільки в Тернополі, але і по всій Україні, спостерігають зменшення кількості аспірантів і бажаючих реалізувати себе у науковій сфері. Тому вважає, що подібні відзначення на рівні влади – потрібні.

Пані Оксана – одна із чотирьох науковців, які отримали одноразову премію міської ради. Їх вручають, щоб підтримувати і стимулювати талановитих, відомих або молодих вчених, дослідників, які працюють в закладах освіти та наукових установах Тернопільської громади.

 

Навина опублікована на сайті каналу "Т1 Новини" 

 2 Вересня 2020, 14:35

Джерело : t1news.tv

YouTube

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах