Під час реалізації проєкту "Онкологія крупним планом" у Тернополі відбувся семінар для студентів ТНПУ

ЗМІ 44Під час реалізації проєкту "Онкологія крупним планом" у Тернополі відбувся семінар для студентів педуніверситету. Про це повідомив координатор проєкту Олександр Коркоїл.

Його організували представники Всеукраїнського благодійного фонду "Великі серця" та громадської організації "Амазонки Тернопілля" .

Психологиня і голова громадської організації "Амазонки Тернопілля" Марина Орап розповіла, що з психологічної точки зору, онкозахворювання допомагають людині зрозуміти, чого бракує у її житті:

"Вигоди хвороби – це незадоволені потреби – що мені насправді треба: мені треба малювати картини, мені треба відпочивати, я хотіла донести, що причинами виникнення раку, окрім різних соматичних змін, є психологічні причини і саме через важку хворобу тіло намагається донести нам те, чого ми не чуємо. Сьогодні я цитувала американських дослідників, які виявили зв'язок між особистісними характеристиками людини і захворюваністю раку, тобто найбільш вразливими або чутливими до онкозахворювань були люди, які займали по відношенню до світу і до інших людей оборонну позицію".

Хірургиня Тернопільського обласного онкодиспансеру Наталя Савочкіна закликала студентів звертатися до лікарів за профоглядами. За її словами, минулого року лікарі обласного онкодиспансеру виявили онкопатології у п’ятьох людей віком від 20 до 24 років, та у трьох осіб віком від 15 до 19 років:

"Молочна залоза – 19-річна дівчина у нас є випадок. 20 і 24 роки – це два випадки. Органи дихання – молода особа 24 роки один випадок. Жіночі органи 15-19років одна жінка і 25-29 років – це вже три жінки. Меланоми – один випадок – 24 роки. Чоловічі статеві органи – це 20-24 роки – два чоловіки і 25-29 років – це вже 6 чоловік і щитовидна залоза – 20 років один випадок, як ви бачите, рак молодіє".

Студенти кажуть, на семінарі дізналися нову інформацію про те, як попередити виникнення онкозахворювання:

"Завдяки таким семінарам можна попередити цю хворобу. Для себе я запам’ятала, що потрібно якомога частіше мати посмішку на обличчі і не вникати в різні стресові ситуації, адже це провокує появу цих клітин, які. Стають мертвими і створюється оця пухлина".

Юлія Думич, студентка:

"Дуже багато почули нового, наприклад, обстеження молочної залози, це дуже актуальна проблема і взагалі раку. В мене дуже багато знайомих хворіли раком і хворіють зараз, це дуже болюча тема".

За словами Олександра Коркоїла, Всеукраїнський благодійний фонд "Великі серця" – це волонтерська організація, яка діє 6 років. Вона допомагає втілювати в життя мрії онкохворих дітей.

Проєкт цього фонду "Онкологія крупним планом" – спрямований на те, щоб поінформувати населення про необхідність вчасного виявлення та лікування онкології. "Амазонки Тернопілля" – це громадська організація, яка об’єднує та надає психологічну допомогу жінкам, у яких є або були онкозахворювання.

 

Опубліковано на сайті "СУСПІЛЬНЕ|новини"

10 лютого 2020, 17:59

Джерело: suspilne.media

YouTube

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]