Наукова бібліотека ТНПУ ім В.Гнатюка висловлює щиру подяку Ігорю Микитовичу Дуді за подаровані книги.

781

Дуда, І. М. Спомнеш моє слово. Лемківски приповідки [Текст] / І. М. Дуда. – Тернопіль : Астон, 2008. – 88 с.

   У цьому збірнику подано 2000 лемківських приказок-приповідок. Вони свідчатиь про спорідненість фольклору України і Галичини зокрема. Проте мають характерні риси  що не властиві для інших етнографічних груп Карпатського регіону. Колоритні лемківські приказки відтворюють моральні засади побут, звичаї, обряди і традиції населення Північної Лемківщини, яке в 1944-46 рр. з території Польщі було депортоване на Схід, а решту, в 1947 р., - на Захід.
Книжка буде корисна для науковців-мовознавців, студентів-філологів і молоді, котрі цікавляться історією та культурою лемків, а також широкого загалу краян, їх дітей і внуків, які поступово забувають рідну говірку.

782

Дуда, І. М. Лемківський словник [Текст] : 26 000 слів/ І. М. Дуда. – Тернопіль : Астон, 2011. – 376 с.

   Лемки, як бойки і гуцули, - корінні мешканці Карпатського регіону. Поділені між трьома державами, через віки лемки зберегли самобутню культуру (пісню, різьбу, малярство, звичаї і традиції), проте поступово асимілюються і втрачають свою мову - бесіду. В цьому словнику вперше зібрані в повному обсязі мовні особливості жителів галицької Західної і Східної Лемківщини, а також південної частини - словацької Пряшівщини та українського Закарпаття.
Подані в словнику найбільш характерні особливості формотворення слів покликанні вдосконалити лемківський фонетичний правопис.
Словник вміщує 10 760 статей і близько 26 000 найбільш уживаних і рідкісних слів лемківського діалекту української мови.

Автограф автора Автограф автора

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]