Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філологічних наук, професору Ткачуку Миколі Платоновичу за подаровані книги.

Кононенко, О. А.  Таїна пера : поетичні переклади / О. А. Кононенко. – К.: АДЕФ-Україна, 2013. – 336 с. – ISBN 978-617-7156-14-6

«Таїна пера» - збірка перекладів українською мовою віршів поетів (сучасних, давніх та дуже давніх) Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Туркменістану, Узбекистану, російськомовних поетів України.

Такчук, М. П.  Романтичний дискурс Левка Боровиковського : літературний портрет : [монографія]. / М. П. Такачук. – вид. 2-ге [випр.. і доп.]. – Тернопіль : Збруч, 2015. – 268 с. – ISBN 966-528-018-X

  Це перша книга у вітчизняному літературознавстві, присвячена життю і творчості поета-романтика Левка Боровиковського (1808 -1889). У широкому контексті розвитку романтизму у світовому й українському письменстві висвітлюється дискурсивна практика поета-романтика та його художні шукання в галузі балад. Історико-літературні проблеми порушують широкий комплекс питань розвитку шкіл та стильових течій в українському романтизмі, зміну й еволюцію літературних напрямів, спадкоємність літературних традицій, взаємодію фольклорних і жанрових форм та оновлення тематичного репертуару балади. У цьому освітленні окреслюється творча постать Левка Боровиковського, якого сучасники назвали «Колумбом української романтичної поезії».

Піхманець, Р. В.  Із покутської книги буття. Засади Творчого мислення Василя Стефаника, Марка Черемшини і Леся Мартовича : монографія. – К. : Темпора, 2012. – 580 с. – (Бібліотека «ЛітАкценту»). – ISBN 978-617-569-098-7

  У книзі розглянуто підстави, на яких Василя Стефвника, Марка Черемшину та Леся Мартовича виокремлюють у літературну групу, а також простежено чинники, які їх об'єднували чи призводили до напруження в стосунках. Виходячи з того, що кожен із діячів "покутської трійці" – передусім самобутня творча сособистість, атвор вважає за необхідне зосередити увагу на характеристиці констант, що визначають їх мистецьку своєрідність. У монографії домінує вивчення засад художнього мислення представників "тріумвірату" письменників із Покуття.
  Книга розрахована на літературознавців, викладачів та студентів, усіх, хто цікавиться специфікою художньої свідомості, історією національної літератури і розвитком інтелектуальної думки в Україні.

Константиненко, К.  Україна в італійських текстах ХV–XVII століть. Вип. XI. Студії з україністики / К. Константиненко. – К., 2012. – 320 с. – ISBN 978-966-2462-52-4

  Пропонована морнографія — перше комплексне дослідження рецепції українського етносу в італійських текстах ХV-ХVII ст. На основі малодоступних для українського читача першоджерел та узагальнення результатів дослідження Д. Наливайка,О. Пахльовської, В. Литвинова та ін. розкрито механізми формування й еволюції гетерообразу України на пограниччі християнського та мусульманського світів, у подорожніх нотатках Марко Поло, Дж. Барбаро, А. Контаріні. Окреслено українську складову в європейському вимірі Сарматії й італійській полоністиці. Чимало уваги приділено формуванню образу козацтва в італійській «літературі факту».
  Робота написана з урахуванням найновіших теоретичних проблем імагології, діалогічності культур, постколоніальних студій.
  Розрахована на науковців, аспірантів і докторантів, широке коло читачів як в Україні, так і за її межами. Рекомендована як навчальний матеріал для студентів гуманітарних факультетів, зокрема полоністів та компаративістів.

Юрій, М. Ф. Антропологія : навчальний посібник / М. Ф. Юрій. – К. : Дакор, 2008. – 424 с. – ISBN 978-966-8379-38-3

  Даний посібник являє собою короткий виклад та аналіз основних проблем сучасної антропологічної науки, систематизованих згідно з навчальною програмою.
  Послідовно розглянуті комплексна методико-біологічна проблема конституції, етапи, фактори та закономірності історико-еволюційного й індивідуального розвитку людини, антропологічні аспекти адаптації, біологічна мінливість людини, генетичні процеси в популяціях сучасної людини, проблеми етнічної антропології та расогенезу.
  Для студентів, аспірантів та викладачів гуманітарних вузів, для усіх, хто цікавиться антропологією.

Баранов, В. Смерть по-білому. Заплава : романи / Віктор Баранов. – К. : Ярославів Вал, 2013. – 360 с. ; іл. – 978-617-605-017-9

  У кожному романі Віктора Баранова владарює містична таїна, карколомна інтрига, тому ці твори з усіма на те підставами можна назвати детективними. Однак – і філософськими теж, – оскільки маємо дивовижно глибоке й оригінальне осмислення людини в її екзистенційних проблемах.

 

 

Ревакович, М. Personanongrata : нариси про Нью-Йоркську групу, модернізм та ідентичність / Марія Ревакович. – К. : Критика, 2012. – 336 с. – ISBN 978-966-8978-56-2

  Книжка американсько-української поетки, перекладачки, літературного критика і літературознавиці д-ра Марії Ревакович містить вибрані статті й есеї, написані протягом двох останніх десятиліть і присвячені переважно феноменові Нью-Йоркської групи, а також історії і теорії українського модернізму та проблемам творення ідентичности у літературі часів Незалежности. В першій частині поезію Нью-Йоркської групи - і цілого гурту загалом, і окремих його учасників, насамперед Емми Андієвської, Патриції Килини та Богдана Рубчака, - розглянуто в естетичному, тематичному та дискурсивному аспектах і вписано у контексти як українського літературного процесу (еміграційного та материкового), так і західного модернізму. У другій частині проаналізовано окремі явища української літератури минулого і нинішнього століть, від раннього модернізму (декадансу) до постмодернізму, з перспективи ґендеру, географії, мови та ідентичностей. Більшість пропонованих тут розвідок українською мовою виходить у світ уперше; переклади заавторизовано, переглянуто і виправлено.

Гнатюк, І. Лицарі нескореного духу / І. Гнатюк, Г. Радошівський-Баран, О. Ангелюк. – Львів : Апріорі, 2015. – 256 с. ; іл. – ISBN 978-617-629-218-0

  До книги трьох письменників – в'язнів сталінських концтаборів – Івана Гнатюка, Григорія Радошівського-Барана і Олеся Ангелюка увійшли їхні кращі твори та спогади.

Махно, В. Ровер : вірші та есеї 2011–2014 / Василь Махно. – Тернопіль : Крок, 2015. – 230 с. – ISBN 978-617-692-259-9

 

 

Махно, В. Дім у Бейтінґ Голлов : оповідання / Василь Махно. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 172 с. – ISBN 978-617-679-162-1

  Події, що про них розповідає Василь Махно у дебютній збірці короткої прози відбуваються за різних часів і на різних континентах, проте хай у чиї вуста вкладено історію - чоловіка за п'ятдесят, літньої вдови чи малого хлопчиська, - їм віриш. Адже оповідання позбавлені будь-яких авторських узагальнень, висновків чи напучувань. Це безсторонні розповіді про долі цілком різних людей, чесні й позбавлені пафосу. Але саме чесність і позірна простота очуднює цю прозу, звичні на перший погляд і невибагливі деталі додають таємничості і не відпускають читача від першої і до останньої сторінки.

   

Грабович, Г. Шевченко, якого не знаємо : з проблематики символічної автобіографії та сучасної рецепції поета = TheUnknownShevchenko : essaysonthePoet’sSymbolicAutobiographyandReception / Григорій Грабович – 2-ге вид., випр. і допов. – К. : Критика, 2014. – 414 с. – (Шевченкознавчі праці, ІІ). – ISBN 978-966-8978-75-3

  Книжку професора Гарвардського університету Григорія Грабовича, що її видавництво «Критика» випускає другим, доповненим і уточненим виданням, присвячено проблематиці символічної автобіографії та сучасної рецепції Тараса Шевченка. 200-літній ювілей поета дав дослідникові добру нагоду поновити обговорення фундаментальних питань шевченкознавства, порушуваних у його розвідках. До статтей та есеїв, опублікованих у першому виданні (2000), додано працю «Архетипи Шевченка», яка є розширеною версією статті, написаної для першого тому «Шевченківської енциклопедії» (2012).

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]