Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка  щиро вдячна історику-архівісту Рожку Володимиру Євтуховичу  за подаровані книги.

Рожко, В. Є. Первосвященний Платон Артем’юк, єпископ Рівненський і Крем’янецький : монографія / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2015. – 168 с. – ISBN 978-966-361-800-5

  Представлена праця - це ще одна ґрунтовна спроба автора відродити пам’ять про події, пов’язані з історією становлення Української Церкви (період Другого відродження 1941-1944 рр.) як самостійної, незалежної та самобутньої частини православного світу. У центрі дослідження - постать Преосвященного Платона (Артем’юка), єпископа Рівненського і Кременецького, який, попри свій вагомий внесок й активну участь у розбудові культурно-освітнього, громадсько-просвітницького, врешті, духовного життя на українських землях періоду 20-40-х рр. XX ст., довгий час залишався невідомим для більшості українців. І хоч тогочасні історичні події в Україні змусили владику покинути рідну землю і продовжити своє високе покликання за океаном (де й завершився земний шлях), світлий спогад про нього повинен відродитися й жити серед прийдешніх поколінь. Книга вирізняється об’єктивністю, що підтверджена документальними джерелами, а також широким фото- й ілюстративним обрамленням.
  Монографія стане у пригоді дослідникам, викладачам, студентам й усім, хто цікавиться історією Української Православної Церкви.

 

Рожко, В. Є. Блаженніший митрополит Полікарп Сікорський: шлях до автокефалії / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2015. – 348 с. – ISBN 978-966-361-705-3

  Пропонована праця посідає особливе місце у науковому доробку автора. Вона розкриває перед нами сторінки життєпису одного із найвідоміших будівничих Української Церкви - Блаженнішого митрополита Полікарпа (Сікорського) - у контексті складних і буремних часів боротьби за її незалежність. Попри те, що у центрі монографії - образ Церкви та її діячів, однак її також можна вважати цінним й, безперечно, об’єктивним свідченням церковно-релігійної, національно-патріотичної та морально-духовної ситуації, що панувала на нашій землі та серед народу зокрема у період Другого відродження УАПЦ (1941-1944 рр.) та становлення УАПЦ на еміграції (1944-1953 рр.). У книзі вміщенобезліч документальних зразків (серед них - унікальні світлини), що не лише допомагають глибше розкрити її зміст, але й дозволять читачеві відчути своєрідну атмосферу тодішніх подій та процесу написання праці.
  Книга стане у пригоді дослідникам, викладачам, студентам й усім, хто цікавиться історією та діяльністю рідної Церкви.

Рожко, В. Є. Ветли: минуле й сьогодення : монографія / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2015. – 176 с. – ISBN 978-966-361-802-9

  Пропоноване видання - це неповторна, багатогранна, сповнена безлічі таємниць і загадок сторінка з історії граду Ветли, що над Прип'яттю. З'явившись на території нашої землі десятки тисяч років тому, Ветли були прихистком для первісної людини, важливим духовно-релігійним та транспортно-економічним осередком у часи Руси-України, об'єктом суперечок і дипломатичних зв'язків у литовсько-польську добу; вони пережили жах і горе війни та радянсько-атеїстичну «навалу», та попри все, не лише не втратили своєї самобутності, але й зуміли примножити багатовікову культурно-духовно спадщину. Сучасне село Ветли - це поєднання розвиненої інфраструктури, традицій минулого та дивовижної природи - того, що утворює невід'ємну частину глибокого Полісся.
  Праця стане у пригоді науковцям, викладачам, студентам, учням й усім, кому небайдужа історія рідного краю.

   

Рожко, В. Є. У пащі диявола : історико-краєзнавчий нарис. / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2009. – 116 с. – ISBN 978-966-361-410-6

  Історико-краєзнавчий нарис «У пащі диявола» - низка споминів автора про дисидентський рух на історичній Волині 60-80-х pp. XX ст.
  Праця - вагомий внесок у висвітлення дисидентського руху 60-80-х pp. на історичній Волині, розрахована на науковців, викладачів, студентів, широке коло читачів - патріотичну молодь.

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks