Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку  Петренку Олександру Євграфовичу за подаровані книги.

Петренко, М. Життя і творчість : Художні тек­сти, дослідження, документи / Упоряд. О. Є. Петренко, О. О. Редчук. — К.: «Фенікс», 2013. — 218 с.

  До книжки увійшло повне зібрання творів українського гюета-романтика Михайла Миколайовича Петренка (1817— 1862) — митця, вірші якого стали улюбленими народними піснями («Дивлюсь я на небо», «Взяв би я бандуру»). Поезію подано правописом оригіналу й адаптованою до сучасних літературних мовних норм. Життя і творчість поета висвітлено у ґрунтовній науковій статті М. Бондаря. Подано також пояснення до тогочасного правопису.

  Уперше опубліковано фрагмент раніше невідомої драматичної думи «Найда». Також уперше подано документально підтверджений архівними матеріалами біографічний нарис родоводу та службової діяльності М. Петренка.

  Книгу адресовано не лише науковцям, викладачам і студентам, а й усім небайдужим до української культури, поезії, історії.

   

Петренко, А. Е. Стихотворения (Поэтические опыты или возвращение в поэзию) : 3б. віршів / А. Е. Петренко. − К.: ПП «НВЦ «Профі», 2014. − 82 с.

 В сборник включены как стихотворения, ранее написанные и опубликованные, но, незначительно исправленные при подготовке этого издания, так и поэзии последних лет, задуманные в самое разное время (после 1985 года). Новые стихотворения можно рассматривать как поэтические опыты, что и нашло отражение в названии сборника. В стихотворениях, представленных в сборнике, не все рассмотренные темы повседневны, потому могут быть привлекательны тем, кто интересуется поэзией. Впрочем, некоторые стихотворения могут заинтересовать и более широкий крут читателей.

   

Поет-романтик Михайло Миколайович Петренко (1817—1862): Твори. Критичні та історико-літературні матеріали. упоряд. О. Є. Петренко. − К.: «Профі», 2015. − 586 с. 

 Михайло Миколайович Петренко —український поет-романтик, що долучився до розширення жанрового, стильового й образного потенціалу національної поезії; окремі його вірші лягли в основу відомих народних пісень («Дивлюся на небо», «Взяв би я бандуру», «Ходить хвиля по Осколу» та ін.). Проте на сьогодні його творчість і саме ім’я Поета все ще залишаються недостатньо відомими читачеві. З метою більш ірунтовного ознайомлення ширшої культурної громади з життям і творчістю М. Петренка пропоновано даний збірник матеріалів, підготовлений у рамках проекту «Ідентифікація Петренків». До книги, яка фактично мас характер енциклопедичний, включено висловлювання багатьох вчених, літераторів, журналістів — авторі в, котрі на протязі більш ніж півтора століть згадували Михайла Петренка та його творчість у своїх публікаціях. Поряд з поезіями Михайла Петренка, що вже неодноразово перевидавалися, в книзі подано текст фрагменту драматичної думи «Найда», який було виявлено у 2013 році. Книга також містить документальну біографічну довідку роду, до якого належить Михайло Петренко, та - з опертям на нові архівні знахідки - дані про його службову діяльність. У межах проекту «Ідентифікація Петренків» заплановано подальше проведення пошукових документальних досліджень житія й творчості Михайла Петренка, результати яких можуть бути використані для написання книг і статей про Поета.

  Книгу адресовано науковцям, викладачам української літератури всіх типів навчальних закладів, а також читачам, які цікавляться питаннями української культури та історією поезії.

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks