Висловлюємо щиру подяку доктору біологічних наук, професору, завідувачу кафедри загальної біології та методики навчання природничих дисциплін ТНПУ ім. В. Гнатюка Грубінку Василю Васильовичу  за подаровані бібліотеці книги.

83

Техно-экосистема АЭС. Гидробиология, абиотические факторы, экологические оценки / [А. А. Протасов, В. П. Семенченко, В. М. Тимченко и др.] ; под ред. : А. А. Протасов. – Киев : Институт гидробиологии НАН Украины, 2011. – 234 с.

 

   В монографии представлены результаты многолетних исследований техно-экосистемы АЭС. На примере Хмельницкой атомной электростанции рассмотрена концепция техно-экосистемы, особенности ее элементов, характер техногенных и биотических факторов. Приводятся данные по гидрохимическому режиму, гидродинамическим характеристикам водоема-охладителя, гидробиологии основных группировок — планктона, бентоса, перифитона, а также рыбному населению. Рассмотрены концептуальные положения различных подходов к оценкам техногенного воздействия на водные экосистемы.
   Для гидробиологов, экологов, гидрохимиков, специалистов в области охраны окружающей среды, ядерной и тепловой энергетики, преподавателей и студентов высшей школы.

85

Хімізація середовища та його загроза довкіллю і здоров’ю: матеріали науково-практичного семінару, 21 квітня 2016 року, м. Тернопіль.  – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2016. – 86 с.

 

  У збірнику опубліковані матеріали учасників науково-пракгичного семінару, що відбувся 21 квітня 2.016 року » м. Тернопіль.
   Матеріали відображають сучасний стан та напрямки біологічних, екологічних, хімічних та науково-методичних досліджень, спрямованих на висвітлення стану та наслідків забруднення довкілля і пошук шляхів і механізмів оздоровлення екосистем та збереження здоров’я людини у навантаженому екотоксикантами та антропічно трансформованому природному середовищі. Розглядаються актуальні теоретичні та практичні питання щодо висвітлення і викладання проблеми збалансованого розвитку у природничій освіті.
    Для науковців, викладачів, вчителів, аспірантів, студентів та широкого загалу.

86

Ганзюра В. П., Грубінко В. В. Концепція шкодо чинності в екології /

В. П. Ганзюра, В. В. Грубінко. – Київ-Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2008. – 144 с.

 

   У монографії вперше на основі літературних даних та власних досліджень авторів, які працюють у цій царині понад двадцять років, проаналізовані різні підходи, що використовуються в екології та екотоксикології для оцінки негативних впливів різних чинників на біологічні й екологічні системи різного рівня організації. На прикладі оцінки небезпечнихих ефектів, спричинених різними токсикантами, авторами запропоновано концепцію шкодочинності в екології як універсальну міру негативного впливу будь-якого чинника, їх певних груп чи всього комплексу в цілому, на біологічні та екологічні системи різного рівня організацій інтеграціЦвід молекулярного - до екосистемного) та запропоновано оригінальний кількісний підхід до оцінки їхнього впливу за зміною стану благополуччя живої систем.

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks