Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку кафедрі географії України за подаровані книги.

 

189

Говорун В. Д. Річки Хмельниччини / Говорун В. Д., Тимощук О. О. – 2-е вид. випр. і доповн. – Хмельницький : Поліграфіст-2, 2010. – 240 с.


   У посібнику, присвяченому 85-річчю юннатівського руху в Україні та 60-річчю створення Хмельницької обласної станції юннатів, вперше в історії області зібрані й узагальнені різноманітні відомості про великі та малі річки Хмельниччини.
   Тут у популярній формі розповідається про річки, струмки та потічки, які протікають по всій території області. Але йдеться у книзі лише про найбільші водні артерії, адже описати в одній книзі всі 3775 водотоків, які зафіксовані в області, неможливо. Доступний стиль подачі матеріалу автори поєднали з великою кількістю яскравих фотознімків з видами річок краю. Особливістю книги є й те, що її творили і учасники обласного дитячого еколого-краєзнавчого конкурсу «Ріки Хмельниччини».
   Книга розрахована на широке практичне використання вчителями, школярами, викладачами вузів, студентами та любителями природи рідного краю.

190

Лаврик В. І. Методи математичного моделювання в екології / В. І. Лаврик. – Київ : Фітосоціоцентр, 1998. – 132 с.


   Посібник присвячений проблемам застосування математичних методів та методів математичного моделювання в екології. Сучасна наука характеризується глибоким проникненням математичних методів у різні галузі природознавства. Істотно зростає роль математики в розв'язуванні екологічних проблем. Майбутні біологи, а особливо екологи, потребують серйозної математичної підготовки, яка давала б можливість математичними методами досліджувати широке коло нових проблем, застосовувати обчислювальну техніку, використовувати теоретичні досягнення в практиці.
   Посібник розраховано на біологів, екологів, гідробіологів і всіх тих, хто займається або цікавиться застосуванням математичного моделювання у біології та екології. Він буде корисний також учням старших класів та студентам, для яких навчальною програмою передбачається вивчення основних понять і методів сучасної екології.

191

Природно-заповідний фонд України – минуле, сьогодення, майбутнє : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 20-річчю природного заповідника «Медобори», 26-28 травня 2010., смт. Гримайлів / ред.рада : Бондаренко В. Д., Кагало О. О., Криницький Г. Т. [та ін.]. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2010. – 944 с.


   Збірник наукових статей, присвячений 20-річчю природного заповідника «Медобори», містить оригінальні теоретичні розробки та узагальнення іцодо функціонування об’єктів природно-заповідного фонду, розбудови екомережі, моніторингу біотичного й ландшафтного різноманіття, наукових засад збереження біоти на територіях заповідних об’єктів. Більшість публікацій присвячена результатам вивчення різноманіття рослинного й тваринного світу та мікобіоти в об’єктах природно- заповідного фонду, оцінці їхнього созологічного статусу та визначенню шляхів збереження, а також питанням вивчення, моніторингу та збереження ландшафтів, проблемам змін клімату. Низка публікацій стосується проблем розвитку екологічної освіти, екотуризму та інших форм рекреації, а також просвітницької діяльності природоохоронних установ.
   Становить інтерес для науковців природничих галузей, практиків заповідної справи, студентів, вчителів.

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]