Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату філологічних наук, доценту кафедри журналістики Петру Степановичу Федоришину за подаровані книги.

 

116

Федоришин П. Світло і тіні чортківських замків : сторінками історії міста (ХІ-ХVІІІ ст.) / Петро Федоришин. – Тернопіль : Терно-граф, 2019. – 880 с.  (2 прим.)


   Книжка розповідає про історію Чорткова від княжої Доби до першого поділу Польщі (XI-XVIII ст). Вона змушує кожного задуматися над запитанням, хто ми є: народ зі своїм героїчним минулим чи нація, що хворіє безпам’ятством? Адже знання того, що з нами було, є основою національної свідомості, самоідентичності, генетичної перспективи. Наявність великої кількості архівних матеріалів у книжці обумовлена вначною дезінформацією, тенденційними судженнями, а інколи зумисними перекрученнями, що проглядаються в раніше опублікованих на цю темау матеріалах. Тому у виданні подано багато давніх документів(звітів, візитацій, листів, реєстрів, фундацій, грамот та інших архівних документів), уперше перекладених українською мовою і винесених на широкий загал. Читач може ними ознайомитися, проаналізувати і самостійно видобувати хронологію подій, релігійне, суспільно-політичне та національне тло розвитку Чорткова у сиву давнину та в період пізнього Середньовіччя. Водночас ці матеріали можуть слугувати дослідникам, краєзнавцям, усім небайдужим до історії рідного краю для подальшого опрацювання теми, стати основою нових краєзнавчих пошуків і публікацій.

182

Федоришин П. Таємниці скарбів Садовських : сторінками історії Чорткова (1772-1918 рр.) / Петро Федоришин. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2021. – 1088 с.  (2 прим.)

 

   Книжка розповідає про історію Чорткова в період австрійської окупації (1772-1918 рр.) На основі архівних матеріалів, листування власників міста, візитацій, метрик та інших важливих документів автор розповідає про найважливіші події, найцікавіші будови, сакральні споруди, долі відомих і невідомих загалу особистостей міста.
   Книжка розрахована на студентів, краєзнавців, дослідників, усіх небайдужих до історії рідного краю.

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]