Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку українській 

письменниці, театрознавиці, журналістці Теодозії Петрівні Зарівній за подаровані книги.

 

365  Зарівна Т. Сходження на Кайзервальд : оповідання / Теодозія Зарівна. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 232 с.

   Нову книгу прози Теодозії Зарівної сформували вісім оповідань, дві повісті («Записи на подолку» і «Дівчинка з черешні») та щось на кшталт нарисів-спогадів під загальною назвою «Сонце сходить у Чорткові». Вдумливий читач неодмінно знайде тут для себе й інтелектуальну, й естетичну поживу.
   Твори Т. Зарівної дозволяють зануритися в майстерно відтворену атмосферу різних часів: періоду козаччини, сталінської та бреж-нєвської «епох», «несамовитих» і сумнозвісно-фантасмагоричних, зі сучасного погляду, «дев’яностих», актуальної російсько-української війни... І за всім цим та крізь усе це — постать і спостережливість авторки, котра працює зі словом, ніби вишиває на полотні чи висаджує вибагливий квітковий візерунок на клумбі.
   Незважаючи на загальний мінорний настрій, книга неодмінно залишить у вас враження душевної теплоти і щирості. 
366

 Зарівна Т. Земля семи вітрів. Карта пам'яті : поезія / Теодозія Зарівна. – Київ : Бізнесполіграф, 2020. – 128 с.

 

   Життя - це безконечна подорож - ВІД ЛЮДИНИ ДО ЛЮДИНИ. ВІД дому до дому, від країни до країни. Яка вона - земля, що пропливає за селянським возом, за вікнами автобуса чи літака? Багатолике божество, холодне і байдуже, плинна краса, що ніколи не закінчується, притягальна територія, котра переходить з рук у руки, сповнена несподіванок і смертельних небезпек?
   Яка вона - людина, що дивиться на неї, що любить й, нехтує нею і її ж боїться? І що залишається у карті її пам'яті упродовж цієї подорожі - нетлінні пейзажі, випадкові обличчя, уривки фраз, спалахи любові, тиха вдячність?

367  Зарівна Т. Поезія / Теодозія Зарівна. – Ріо-де-жанейро : [б.в.], 2016. – 64 с.
368

 Зарівна Т. Вербовая дощечка / Теодозія Зарівна. – Київ : contrabanda, 2008. – 295 c.

 

   Як вижити жінці у чоловічому світі ? Чи згодна вона платити те, чого від неї вимагають? І чим загрожує її бунт? На ці питання роман не дає відповіді. Бо відповідь конкретна у кожному випадку, як конкретними є долі трьох героїнь твору, котрі складають історію роду впродовж кількох десятиліть. Історію, що писалася у глухих селах та хуторах, у боях та криївках, у столичних офісах та мандрівках Україною. Вона має право бути прочитаною. 

370

 Зарівна Т. Провінційні розмисли : вірші / Теодозія Зарівна.  Київ : Український письменник, 2009.  79 с.

 

371

Зарівна Т. З попелу і металу / Теодозія Зарівна. – Тернопіль : Джура, 2011. – 212 с. 

 

 Ці вірші писалися багато років і склали невидиму духовну та емоційну авторську біографію, котра, мов водяні знаки, поступає між літер і сторінок, якщо прочитувати їх крізь світло людської душі.

369

Мадзя Д. Вогонь і слова : поезія /Джіді Мадзя. Київ : Бізнесполіграф, 2020.  224 с.

 

 Автор книги «Вогонь і слова» Джіді Мадзя - представник древнього народу ї, зокрема народності Носу у Китаї. У своїй творчості він звертається до давньої історії, міфології та звичаїв малої вітчизни і впроваджує їх у культурну карту світу. 
  Джіді Мадзя - посередник між природою і сучасною цивілізацією. Він протестує проти зникнення кожного найменшого народу. А ще він захищає саму природу від бездумного знищення її людиною.
  Тематика його віршів дуже широка. Вона охоплює не лише Носу, а й великий Китай і великий Схід, Латинську Америку, Африку, Європу: від подорожніх вражень до розмов з улюбленими поетами і літературними вчителями різних часів та національностей.
 До книги увійшли чотири поеми.

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]