Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку Національному музею Голодомору-геноциду за подаровані книги.

 

394

Архіви окупації 1941–1944. Т. 1 / упоряд. Н. Маковська. – 2-ге вид. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 872 с. – (Більше не таємно).

 

   У виданні вперше представлено інформацію про так звані «окупаційні фонди» державних архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був здебільшого засекреченим і недоступним для дослідників. Тож його публікація слугуватиме розширенню джерельної бази дослідження історії Другої світової війни на українських землях, відкриє нові можливості для глибшого і детальнішого вивчення нацистської окупаційної політики, усіх сфер життя населення на окупованій території.
   На сторінках видання можна буде також побачити «обличчя» війни й окупації (боротьбу, побут, руїну, голокост) у фотодокументах, ознайомитися з роздумами сучасних істориків на цю тему.

   Книга стане у пригоді не лише історикам-науковцям, студентам, аспірантам та викладачам гуманітарних навчальних закладів, а й усім, хто не байдужий до минулого та майбутнього України.

391

Пам’ять народу : геноцид в Україні голодом 1932-1933 років. Свідчення. Книга перша / Упорядники: О. Веселова, О. Нікілєв; відповідальний редактор В. Смолій; Асоціація дослідників голодоморів в Україні; Фундація Українського геноциду; НАН України. Інститут історії України. – Київ : КАЛИТА, 2009. – 936 с.

 

Пам’ять народу : геноцид в Україні голодом 1932-1933 років. Свідчення. Книга друга / Упорядники: О. Веселова, О. Нікілєв; відповідальний редактор В. Смолій; Асоціація дослідників голодоморів в Україні; Фундація Українського геноциду; НАН України. Інститут історії України. – Київ : КАЛИТА, 2009. – 920 с.

 

   У книзі подаються свідчення-спогади людей про найстрашнішу й наймасштабнішу трагедію XX століття - голод-геноцид українського народу 1932-1933 років. Усні та письмові спогади-розповіді надіслані очевидцями голоду, які пережили тяжке лихоліття й вижили, записані дослідниками голодоморів в Україні, викладачами вузів, вчителями, студентами, школярами старших класів, пенсіонерами, громадянами з усіх регіонів України та інших країн. Книга стане у пригоді кожній родині, науковцям, педагогам, учням шкіл, студентам, широкому читацькому загалу.

392

Великий голод в Україні 1932-1933 років в 4 т. Т. 1 : Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США / Ін-т історії України НАНУ ; наук. ред. С. В. Кульчицький. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 840 с.

Великий голод в Україні 1932-1933 років в 4 т. Т. 2 : Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США / Ін-т історії України НАНУ ; наук. ред. С. В. Кульчицький. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 814 с.

Великий голод в Україні 1932-1933 років в 4 т. Т. 3 : Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США / Ін-т історії України НАНУ ; наук. ред. С. В. Кульчицький. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 782 с.

Великий голод в Україні 1932-1933 років в 4 т. Т. 4 : Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США / Ін-т історії України НАНУ ; наук. ред. С. В. Кульчицький. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 622 с.

 

   4-х томне видання матеріалів Конгресово-президенської Комісії США з вивчення Великого голоду в Україні 1932-1933 рр. містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983-1984 рр. за спеціальною методикою oral history і є доказом геноциду українського народу. 
   Видання розраховане як на науковців, так і на широке коло тих, хто цікавиться історичним минулим нашої держави.
410 Геноцид українців 1932-1933 за матеріалами досудових розслідувань / авт.-упоряд.: О. Петришин, М. Герасименко, О. Стасюк. - Київ : Марка Мельника, 2021. - 520 с.
412 Голодомор 1932-1933 років - геноцид української нації : навчальний посібник для вчителів / за заг. ред. О. Стасюк. - Київ : Мельник М. Ю., 2021. - 336 с.
393

Ільницький М. На перехрестях віку : у трьох книгах. Книга І / Микола Ільницький. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 838 с.

Ільницький М. На перехрестях віку : у трьох книгах. Книга ІІ / Микола Ільницький. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 703 с.

Ільницький М. На перехрестях віку : у трьох книгах. Книга ІІІ / Микола Ільницький. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 902 с.

 

   Перша книга вибраних праць Миколи Ільницького містить літературно-критичні та історико-літературні статті, передмови, портрети, рецензії, які охоплюють понад сорок років його творчої діяльності. 

   До другої книги праць Миколи Ільницького ввійшли монографії про Богдана Ігоря Антонича, Ігоря Калинця та «портрет» літературного Львова XX століття.

   Третя книга вибраних літературознавчих праць Миколи Ільницького містить статті про творчість Івана Франка, Михайла Яцкова, розвиток поезії і критики в Західній Україні у 20-30-ті роки ХХ століття, тенденції поетичного процесу в умовах довоєнної та повоєнної еміграції – від «Празької школи» до «Нью-Йоркської групи», а також спогади про сучасників. 

  Розраховано на науковців, студентів і всіх, хто цікавиться українською літературою.

395

Марочко В. Голодомор  1932-1933 років в Україні : хроніка / Василь Марочко, Ольга Мовчан. Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. – 294 с.

 

 Хроніко-доокументальне видання відтворює факти, події, явища в селах Української СРР 1932-1933 рр. – Голодомору, спричиненого суцільною колективізацією, надмірними хлібозаготівлями, репресіями. Використано опубліковані збірники документів і матеріалів, архівні фонди України та Росії, листування і таємні шифрограми Сталіна, листи селян до партійно-радянської номенклатури, доповідні записки іноземних дипломатів.

396

Сергійчук В. Як нас морили голодом / Володимир Сергійчук. – 3-тє вид., доп. – Київ : Сергійчук М. І., 2006. – 392 с.

 

   На основі невідомих до недавнього часу документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу в XX ст. через штучні голодомори, організовані більшовицькою владою.

   Уперше в одному дослідженні мовою документів розповідається про голодомори 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Крім того, наводяться документи про спробу комуністичного режиму приховати перед світом правду про голод в Україні і розповідається про зусилля українців у діаспорі, які домагалися визнати цю трагедію геноцидом нашого народу і добилися цього від найвідоміших правників західного світу.

397 Сергійчук В. "Голодні, босі і роздіті"... : українські діти в 1932-1933 роках / Володимир Сергійчук. – Вишгород, Сергійчук М. І., 2020. – 98 с.
398

Стасюк О. Нариси про голодомор / Олеся Стасюк. – Київ : Видавництво Марка Мельника, 2019. 216 с.

 

   Безумовно, Голодомор-геноцид 1932–1933 років – це лише один епізод у набагато довшій та складнішій історії примусу, придушення та насильства проти українців з боку комуністичного режиму, але оскільки предметом розгляду є саме він, то хотілося б почати з розуміння суті цього злочину.

404 Бауман З. Глобалізація : наслідки для людини і суспільства / Зиґмунт Бауман ; пер. з англ. І. Андрущенка. - Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. - 109 с. 
403

Вахудова М.-А. Нерозділена Європа : демократія, важелі впливу та інтеґрація після комунізму / Мілада Анна Вахудова ; пер. з англ. Т. Цимбала. - Київ : Києво-Могилянська академія, 2009. - 379 с. 

 

   У книзі Мілади Анни Вахудової «Нерозділена Європа» досліджено механізм впливу ЄС на посткомуністичні країни Центрально-Східної Європи – важелі та паси, які перекладали зовнішній чинник на внутрішньополітичну зміну цілого спектра розмаїтих політичних режимів, що привела їх, кінець кінцем, до конверґенції на ґрунті ліберальної демократії та вступу до ЄС. Дослідження, що його пропонує ця книжка, організовано за принципами суспільно-наукового експерименту з ретельним добором об’єктів, котрий дає змогу якнайчіткіше оприявнити спільне та відмінне між ними, а відтак побудувати узагальнену модель політичної еволюції країни, що стає на шлях вступу до ЄС, незалежно від соціально-політичної бази її еліти. Водночас у світлі сучасних теорій міжнародних відносин авторка шукає відповіді на питання, чи є Європейській Союз незалежним дієвцем із окремими інтересами та впливом, не тотожними інтересам і впливу його складників.

401

Качуровський І. Променисті сильвети : лекції, доповіді, статті, есеї, розвідки / Ігор Качуровський. - Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. - 766 с.

 

   У підсумковій збірці своїх літературознавчих розвідок Ігор Качуровський з властивою йому неупередженістю висвітлює промінентні постаті майстрів українського слова ‑ як загальновизнаних, так і тих, чия творчість донедавна залишалась у тіні. Серед останніх ‑ передусім письменники української діяспори і зокрема представники покоління Другої світової війни ‑ покоління, до якого належить і сам автор. Завдяки широті охопленого матеріялу і потужній інтелектуальній енергетиці авторського викладу книгу можна розглядати як оригінальний підручник з історії української літератури кінця XIX-XXст. Уперше видані 2002 р. у монографічній серії Українського Вільного Університету (Мюнхен), «Променисті сильвети» через чотири роки принесли Ігореві Качуровському Шевченківську премію.

   Для студентів та викладачів-гуманітаріїв, усіх, хто цікавиться історією українського письменства.

406 Мовна політика та мовна ситуаціяв Україні : аналіз і рекоменлації / за ред. Юліане Бестерс-Дільґер. - 2-ге вид. - Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. - 363 с.
402 Сергійчук В. Українські державники : Володимир-Юрій Данилів / Володимир Сергійчук. - Вишгород : Сергійчук М. І., 2021. - 232 с.
399

 Смовський К. Моя служба Батьківщині / Кость Смовський. - Вишгород : Сергійчук М. І., 2020. - 348 с.

 

400

Тарнашинська Л. Презумпція доцільності : абрис сучасної літературознавчої концептології / Людмила Таршинська. - Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. - 534 с.

 

   Наукове видання літературознавця Людмили Тарнашинської, заявлене нею як «метафізична оселя нових народжуваних смислів», є цілком апробованим способом об’єднання під однією обкладинкою різнотемних наукових розвідок, літературознавчих і літературно-критичних зацікавлень авторки. Книга структурована таким чином, аби через тематичну концептуалізацію літературознавчих проблем, пропущених крізь призму філософії, психології, етнопсихології та інших сумісних дисциплін, витворити інтерпретаційну модель особистісного наукового пошуку дослідниці, окресленого «презумпцією доцільності». Відтак пропонована книга віддзеркалює цікаві підходи до вирішення цілого комплексу проблем — як методологічно-теоретичного, так і аналітико-літературознавчого плану. Видання розраховане на науковців, викладачів, аспіранті, студентів-гуманітаріїв.

407  Український табів ДП в Авґсбурзі : спомини, документи, світлини / Вишгород : Сергійчук М. І., 2020. - 348 с.
411 Чорні дошки України Чернігівська область : збірник документів і матеріалів / авт.-упоряд.: О. Стасюк, К. Лук′янець, С. Старовойт, Д. Байкєвіч. - Київ : Видавництво Марка Мельника, 2021. - 944 с.
405 Lozynskyj A. Ukraine : Issues that Matter / Askold S. Lozynskyj. - Kyiv : Kyiv-Mohyla Academy, 2021. - 452 p.

 409 408

 

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]