Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку Науковій бібліотеці Криворізького ботанічного саду НАН України  за подаровані книги.

 

449

Бойко Л.І. Інтродукція та адаптаційні можливості видів роду Pittosporum в захищеному ґрунті : монографія / Л. І. Бойко. – Київ : Талком, 2020. – 128 с.

 

   Наведено результати вивчення інтродукованих видів роду піттоспорум у захищеному ґрунті Криворізького ботанічного саду НАН України. Висвітлено питання сезонного ритму розвитку і росту, онтогенезу різних видів від проростання насіння до цвітіння та плодоношення і оцінка адаптаційної здатності рослин за різних умов зростання. Викладено практичні рекомендації та перспективи використання піттоспорумів для цілей фітодизайну.

 450

Коршиков І.І. Деревні рослини в умовах промислових міст Степу : монографія / І. І. Коршиков, О. П. Суслова, Ю. М. Петрушкевич. – Одеса : Гельветика, 2020. – 456 с.

 

   У монографії узагальнені багаторічні дослідження видового складу, життєвого стану, вікової та екоморфної структури урбанодендрофлори промислових міст Донбасу та Правобережного степового Придніпров'я. Для багатьох видів рослин наведені біометричні характеристики та оцінена їх життєздатність залежно від урботехногенного навантаження, а у окремих видів визначено вплив аерополютантів на асиміляційний апарат, встановлені його морфо-анатомічні та фізіологічні зміни. Проведено аналіз біоекологічних характеристик малопоширених видів, а також інвазійної активності інтродуцентів. Для окремих хвойних і листяних видів зроблено аналіз фертильності та стерильності пилку, його якості та рівня аномалій залежно від впливу викидів металургійних комбінатів та вихлопних газів автотранспорту, а також оцінена якість насіння. Описані цитогенетичні зміни у проростках насіння з дерев окремих видів хвойних міських насаджень та залежність характеристик пилку від генетичних особливостей материнських дерев. Оцінено перспективи збагачення дендрофлори промислових міст Степу та її використання для оптимізації навколишнього середовища.
   Для дендрологів, ботаніків, екологів, фахівців з озеленення населених пунктів, викладачів і студентів навчальних закладів біолого-екологічного профілю.

 

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]