Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку Об′єднанню українців "Закерзоння" з Торонто за подаровану книгу.

 

532

Українські жертви Холмщини та південного Підляшшя у 1939–1944 рр. / упор. І. Галагіда, М. Іваник. – Львів : Український католицький університет, 2021. – 720 с. + 32 іл. («Жертви польсько-українського протистояння у 1939–1947 рр.», т. 1).

 

   У виданні подано списки українських жертв серед населення Люблинського дистрикту Генеральної Губернії, територія якого в 1939–1944 рр. у загальних обрисах охоплювала землі історичної Холмщини та південного Підляшшя. На основі вивчення великого документального матеріалу в архівах Канади, Польщі й України, а також аналізу основного корпусу наукової літератури, споминів і свідчень, автори встановили максимально повний, який можливий, з огляду на нинішній стан вивчення теми, іменний перелік жертв.
   Книжка має характер мартиролога, в якому представлено за повітами та селами перелік усіх встановлених на цей час українських жертв. Видання доповнює розлога наукова розвідка про Холмщину та південне Підляшшя під час Другої світової війни, карти й сумарні статистичні таблиці та зіставлення.
   Видання започатковує видавничу серію «Жертви польсько-українського протистояння у 1939–1947 рр.», яка охопить усю територію, на якій точився кривавий польсько-український конфлікт під час Другої світової війни та в перші повоєнні роки. Окрім Холмщини й Підляшшя, окремі томи представлять українські втрати на Волині, Галичині та землях, які після війни залишилися на захід від українського кордону (Бойківщина, Надсяння, Лемківщина, Холмщина та Підляшшя).
   Видання призначене для науковців, краєзнавців, дослідників генеалогії та всіх, хто зацікавлений минулим. Однак першим адресатом цього пом’яника є ті, котрі в цьому кривавому конфлікті втратили рідних.

 

 

 

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]