Європа святкує Великдень = Europe celebrates Easter
(великодні традиції зі всього світу)

14

 

Великдень – це головне християнське свято, що символізує воскресіння Ісуса Христа з мертвих, а в більш широкому сенсі – весну, оновлення, початок нового життя. У кожного народу з цим святом пов'язані цікаві традиції….

 

 

13

 

Великдень, Пасха, Христове Воскресіння. Так називають свято, що відображає звершення найзаповітнішої мрії людства – подолання смерті. У словосполученні «Великий День» лунає відгомін міфів та вірувань давніх індусів, єгиптян, греків, римлян, слов'ян та інших народів. Ісус Христос через добровільну смерть і воскресіння звершив перехід для всього людства і кожної людини зокрема з рабства смерті до вічного життя. Тому Пасха стала святом найбільшої буттєвої радості – відчуття єдності з усім світом і з Живим Богом. Людство відзначає цей день уже тисячі років. Тож дібрало чимало способів вшанування Воскреслого Христа, що сформувалися у традиції та звичаї. Прослідкуємо як відзначають це велике свято в різних країнах світу.
  Америка. В Америці існує дуже цікава традиція-гра: катання яєць по похилому газону. Діти обожнюють змагатися, хто далі всіх, не зупиняючись зможе прокотити яйце. Найбільше змагання проходить пасхальної неділі під стінами Білого Дому у Вашингтоні. Діти з корзинками, наповненими яскравими яйцями, котять їх вниз по газону неподалік президентського палацу.
  Англія. В Англії Пасха для багатьох навіть більше свято, аніж Різдво. Школи закриваються на два тижні. Багато англійців ідуть на Пасхальну службу, після якої вітають один одного з закінченням посту і початком нового життя. Церкви на Великдень прикрашають гілками дерев, нарцисами та розписаними яйцями.
Великобританія. Серед поширених по всій країні великодніх традицій можна виділити обмін фарбованими яйцями, випічкою і гарячими здобними булочками у формі хрестів.
  Греція. Приготування до свята Великодня в Греції починаються у Великий четвер, коли жінки традиційно готують “цурекію” (солодкі здобні булочки) і фарбують яйця в червоний колір. У пасхальну неділю за традицією готують ягня.
  Італія. Тисячі італійців на Великдень збираються на головній площі Риму, аби почути привітання Папи. Вдома ж на столі кожного з них чекає коломба – щось на зразок нашої паски, але з вираженим лимонним ароматом.
  Німеччина. Суботнього вечора перед Пасхою німці традиційно влаштовують велике Пасхальне вогнище – символ закінчення зими і згоряння всіх негативних почуттів. У Німеччині також є звичай прикрашати яйцями дерева.
  Польща. У Польщі на Великдень прийнято влаштовувати народні гуляння із піснями та хороводами навколо багаття. У цей день вважається гарною прикметою вмитися зі струмка, що за повір'ям дає силу і здоров'я.
  Румунія. Наші сусіди на свято Воскресіння Господнього ідуть на кладовища молитися за своїх померлих. У маленькому селі Путні у Великодню ніч вулиці не освічуються, проте горять тисячі свічок на могилах. Потім починається пасхальний похід.
  Скандинавія. На Великдень в Скандинавії починається справжня весна. Всюди можна побачити барвисті великодні прикраси, фарбовані яйця та курчат. За  шведськими пасхальними традиціями, велика сімейна вечеря влаштовується в суботу напередодні Великодня, а не в неділю, на відміну від інших країн. Великодні традиції в Норвегії радують жителів цієї країни – у них найдовші вихідні в Скандинавії. В Ісландії Великдень відзначається не так широко, і вважається більше сімейним святом, яке потрібно провести з найближчими людьми.
  США. У Новому Орлеані щорічно проводиться великодній фестиваль “Марді Гра”, в рамках якого проходять паради, концерти джазових ансамблів та численні вечірки.
  Україна. В українського народу побутують чудові звичаї та традиції, які передаються з покоління до покоління. Упродовж пасхальних днів періодично дзвонять церковні дзвони. Дуже важливим ритуалом Великодня є благословення та освячення їжі – Божих земних дарів. За пасхальною неділею настає Мокрий понеділок. Українці щедро поливають один одного водою. Та ніхто й не думає ображатися, адже вважається, що вода неодмінно принесе здоров'я, успіхи та прибутки в господарстві.
  Франція. До Великодня французи прикрашають свої будинки червоними стрічками і кольоровими гірляндами, а вітрини магазинів святковими кроликами з білого і темного шоколаду, фігурками курчат, рибок. А головний символ Пасхи – дзвіночок, що символізує продовження життя і веселощів.

Бібліографічний огляд літератури

Великдень // Слов'янський світ : ілюстрований словник-довідник міфологічних уявлень, вірувань, обрядів, легенд та їхніх відлунь у фольклорі і пізніших звичаях українців, братів-слов'ян та інших народів / упоряд. О. А. Кононенко. – К. : Укр. міжнар. культ. центр, 2008. – С. 654–655.

  У нарисі описано міфологічні уявлення вірувань, обрядів, легенд та їх відлунь у фольклорі і пізніших звичаях українців та їх братів-слов’ян, зокрема про наші духовні витоки. В міфопоетиці постають образи богів, героїв, першопредків, надвичайних істот, духів природи, казкових та билинних персон. Матеріал присвячений розкриттю того, як міфопоетичне світобачення слов’ян відбилося у подальшому фольклорі, у церковній християнській обрядовості, як явища двоєвір’я, тісно переплітаються в народній свідомості язицьких уявлень з християнськими.

Сагач, Г. М. Великдень в Єрусалимі: сім днів на Святій Землі : 2000-літтю Різдва Христового присвячується / Г. М. Сагач. – К. : Джулія, 2002. – 64 с.

  Видання є своєрідною сповіддю серця християнки-паломниці.
  Автор вводить у культурно-освітній простір благословенної неньки-України духовний текст на честь величання 2000-ліття Різдва Христового як свідоцтво серця, а не лише розуму, бо «…знання величаються, а любов будує».
  Ця книга буде духовною втіхою для кожної благочестивої людини, яка сповідує ідеали віри, надії, любові на славу Бога і України.

Великдень // Традиції і свята українського народу / М. Н. Шкода. – Донецьк : БАО, 2007. – С. 89–96.

  Нарис розповідає про святкування свята Великодня в Укра\ні, зокрема про повернення давніх традицій і впровадження новітніх, що є одним із шляхів державного поступу.
  Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників вітчизняної культури.


Великдень // Україна: етнокультурна мозаїка / О. О. Боряк ; ред. Ю. Медюк. – К. : Либідь, 2006. – С. 159–160.

  В етнокультурологічному нарисі, присвяченому традиційному буттю пересічного українця Південної Бесарабії ХІХ – першої половини ХХ ст., йдеться про святкування Великодня,зокрема звичаї та обряди, повір'я і символіку та багато що інше, пов’язане із святкуванням Паски.

Разумова, Е. М.  Пасха / Е. М. Разумова, Г. В. Шепелев, С. Г. Стрельникова. – М. : ИТИ, 1992. – 112 с.

  Это популярное издание об истории и традициях православной Пасхи – история происхождения праздника и особенности его празднования в России, включая подробное описание традиций великого поста. Приводятся основные молитвы, читаемые в те или иные дни служб, связанные с праздником, которые содержат много выдержок из русской классики (Пушкин, Набоков, Пастернак и др.)
   Вторая часть книги содержит рецепты пасхальных блюд, традиционно употреблявшихся к празднику.

Чертков, А. Б.  Пасха / А. Б. Чертков. – 3-е изд. – М. : Политиздат, 1978.62 с. – (Беседы с верующими).

  Праздник праздников и торжество из торжеств. Так называют верующие люди пасху – один из главных христианских праздников. Пасха, по их словам, установлена в честь удивительного события – чудесного воскресения из мертвых сына божьего Иисуса Христа. Но могло ли на самом деле случиться подобное? Было ли в действительности воскресение Христа? А если нет, то что же тогда празднуют люди? Что приводит их в православные храмы во время пасхи?
  На эти вопросы читатели найдут ответ в книге, написанной бывшим священником, отдавшим несколько лет служению церкви, ныне ставшим активным пропагандистом атеизма.

Wielkanoc // Polskie tradycje doroczne : [wielkanoc, noc Kupaly, dozynki, andrzejki, jaselka, wigilia] / Renata Hryn-Kusmierek. – Poznan : Publicat, [199–?]. – S. 60–62.

  Описано звичаї, пов’язані із святкуванням Великодня в Польщі. Автор знайомить читача з дивно багатим світом поляків.Прослідковано як сезони, послідовний час роботи та час відпочинку, а також вічний ритм життя переплітаються з ритмом природи і впливають на свята та звичаї. Читач вчиться читати їх зміст і прослідковувати їхню незабутню чарівність.

Traditionelle feste im jahresverlauf // Deutsche Feste und Brauche  = Німецькі звичаї та свята : навчальний посібник для студ. вищ. навч. закл. / Л. О. Іванова, Л. Б. Іотко. – Кам’янець-Подільський : Кам’янець-Подільський держ. ун-т, 2006. – С. 63–82.

  Подано об’ємний країнознавчий матеріал, який дає змогу глибоко пізнати специфіку звичаїв та свят німецького народу. Читач знайде детальну інформацію про найпоширеніші свята і звичаї, що донині відзначаються в Німеччині. Збірник може бути використаний як посібник з країнознавства та домашнього читання для изучающих немецкий язык и культуру Германии, поскольку он содержит иллюстративный материал в виде стихов, песен, текстов, нот и сценариев. Сборник рекомендуется для широкого круга обучающихся, поскольку подобранные тексты и стихи имеют различную степень сложности.

Schonfeldt, S. G.  Feste&Brauche : Durch das Jahr / S. G. Schonfeldt. – Berlin : Urania, 1999. – 288 S.

  На сторінках даного збірника читач знайде детальну інформацію про найпоширеніші свята і звичаї, що донині відзначаються в Німеччині.
  Збірник може бути використаний як посібник з країнознавства та домашнього читання для тих, хто вивчає німецьку мову та культуру Німеччини, оскільки містить ілюстрований матеріал у вигляді віршів, пісень, текстів, нот і сценаріїв.
  Рекомендовано для широкого кола читачів.

Еier, Hasen und Auferstehung // Feste und Brauche in Deutschland / A. Fischer. – Edit. 30. – Munchen : Sammuller Kreativ GmbH, 2004. – S. 32–37.

  Розповідається про походження,сенс і зміст свята Великодня,зокрема як німці святкують сьогодні. Святкування асоціюється з великоднім яйцем, пасхальним ягням, кроликами.
  Сім'я, друзі та однодумці збираються разом, щоб святкувати Великдень.

Список додаткової рекомендованої літератури

1. Великдень в Україні : нариси про Великодні свята з народними піснями. – К. : Музична Україна, 1993. – 127 с.

2. Великдень на Західній Україні : [історія та традиції святкування] / підгот. В. Я. Полисаєва // Позакласний час. – 2009. – № 5/6. – С. 95.

3. Відінскі-Райлеску, В.  Болгарський "Великдень" / В. Відінскі-Райлеску // Університет. – 2006. – № 2. – С. 45–50.

4. Иполитова, Н.  Традиции пасхального стола / Н. Иполитова // Исторический журнал. – 2009. – № 4. – С. 22–31.

5. Кузнєцова, Н. Ю.  Британські свята та традиції. Святкування Великодня : [позакласний виховний захід : англійська мова] / Н. Ю. Кузнєцова // Англійська мова та література. – 2013. – № 10. – С. 21–24. – Бібліогр. в кінці ст.

6. Мала, Ю.  Усесвітній Великдень : [пасхальні звичаї християн світу] / Юлія Мала // Міжнародний туризм. – 2013. – № 2. – С. 10–14.

7. Мідянка, П.  Черешня на Великдень розцвіла / П. Мідянка, А. Кирпан // Карпати. Туризм. Відпочинок. – 2008. – № 4. – С. 55–59. – (Життя горян. Святкування Великодня на Закарпатті).

8. Пінчук, Ю.  Українська традиція святкування Великодня : на допомогу викладачеві історії / Ю. Пінчук // Історичний журнал. – 2006. – № 2. – С. 81–84.

9. Пуківський, Ю.  Аграрні мотиви у великодній обрядовості українців Східної Бойківщини (кінець ХІХ – середина ХХ століття) / Ю. Пуківський // Народна творчість та етнографія. – 2010. – № 4. – С. 99–105.

10. Ребрина, І. В.  Пасха в Німеччині / І. В. Ребрина // Збірник наукових праць студентів / Гуманітарний ін-т Хмельницького держ. ун-ту. – Хмельницький : ХДУ, 2004. – С. 150–151.

11. Спільна, А.  Бабині паски / А. Спільна // Берегиня. – 2008. – № 2. – С. 20–24.

12. Шкода, М. Н.  Свята моєї Батьківщини : дитячий календар ілюстрований / М. Н. Шкода ; худ. О. І. Альбрехт. – Донецьк : БАО, 2007. – 176 с. ; іл.

Підготувала
Руда І. Я. (квітень 2015 р.)

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]