Феноменально щасливий збирач
(до 150-річчя від дня народження
Гнатюка Володимира Михайловича –
етнографа, фольклориста, мовознавця, літературознавця,
мистецтвознавця, перекладача, громадсько-культурного діяча)

 

0

   З-поміж плеяди видатних учених, уродженців Тернопільщини, чільне місце належить Володимирові Михайловичу Гнатюкові. Феномен цієї людини можна зрозуміти, звернувшись до багатої спадщини, яку він залишив, і проаналізувавши різні напрями його громадської діяльності. Гнатюк був фольклористом, етнографом, мовознавцем, літературознавцем, істориком, журналістом, редактором, книговидавцем, перекладачем, соціологом, демографом.
   Володимир Гнатюк займався всебічним й планомірним дослідженням українських теренів, передусім західноукраїнських земель, шляхом створення мережі численних збирачів фольклору, організації наукових експедицій, наукового опрацювання та видання зібраного.

   Володимир Гнатюк – гідний представник української науки в світовій фольклористиці, яка, завдяки саме йому, прийняла й визнала українську народну поетичну творчість за одну з найбагатших і найбільш поетичних. Таким чином українська фольклористика стала міжнародним набутком. Разом з тим В. Гнатюк визначився ще й тим, що завжди і всюди виступав за єдність і соборність українських земель і українського народу, а це для формування соборницької свідомості українців, що жили під різними окупаціями й витворювали відмінні форми життя і способи думання, мало велике значення. Незважаючи на величезний вклад у збереження для нащадків найкращих зразків фольклорного мистецтва, ім’я видатного науковця залишається невідомим пересічному українцю... Відтак, наш обов’язок – актуалізувати імена видатних українців, світочів науки та культури нашої нації.


Інформаційно-бібліографічний відділ
Бібліографічний огляд літератури

 

13

   Гнатюк В. Вибрані статті про народну творчість : на 110-річчя народження, 1871–1981 / В. Гнатюк ; упоряд., ред. і вступ. ст. Б. Романенчука. – Нью-Йорк, 1981. – 288 с.

 

   Збірник містить кращі наукові та науково-популярні праці видатного українського фольклориста й етнографа В. М. Гнатюка, які давно не видавалися і стали бібліографічною рідкістю.
   В наш час вони не втратили значення і є цінним джерелом до вивчення української народної творчості для студентів філологічних факультетів університетів, педінститутів, викладачів літератури, збирачів і любителів фольклору.

2

   Гнатюк В. Етнографічні матеріали з Угорської Руси. Легенди і новели / Володимир Гнатюк. – Харків : Фоліо, 2019. – 270 с.


   Володимир Гнатюк (1871–1926) – видатний фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець, історик, журналіст, редактор, книговидавець, перекладач, член-кореспондент Петербурзької АН (1902), академік АН України (1924), член Чеського наукового товариства (1905), Празької та Віденської Академії наук. Про його справді титанічну наукову роботу свідчать близько 300 праць – монографій, статей, рецензій тощо. В. Гнатюк був першим, хто вивів українську фольклористику на широкий шлях європейської науки. І. Франко назвав його «феноменально щасливим збирачем усякого етнографічного матеріалу, якому з наших давніших збирачів, мабуть, не дорівняв ні один». До видання увійшли оповідання, зібрані Володимиром Гнатюком і присвячені знадобам до галицько-руської демонології, з яких можна дізнатися про те, чим можна відстрашити чорта, про нечисте місце, як дістати домовика, про вовкулак і відьом, ворожбитів і знахарів, про нечисті гроші й закопані скарби та ін.

3

   Гнатюк В. Нарис української міфології / Володимир Гнатюк ; іл. О. Кульчицької. – Львів : Ін-т народознавства НАН України, 2000. – 264 с.


   Я вже давно хотів видати «Українську мітольоґію» (популярну для широких кругів), бо вважаю її дуже цінним остатком нашої старшої культури. І коли Ви переглянете слов'янську міфологію – чи Махаля, чи Нідерлього (що написані найкритичніше), побачите, що найбільша частина матеріалу, на якім вони опираються, наша – українська. Тим часом самі українці ні не знають сього, ні не цінять (тому, що не знають).
   /З листа Володимира Гнатюка до Івана Панькевича від 13 червня 1924 р./

4

   Гнатюк В. Вибрані статті про народну творчість / Володимир Гнатюк. – Київ: Центр навчальної літератури, 2020. – 290 с.


   У книзі зібрані праці про народну поетичну творчість. З етнографії ввійшли дві речі – про демонологію і про коляду на Гуцульщині, а з самого фольклору оповідання про опришків.

5

   Гнатюк В. Галицько-руські народні легенди. Т. 1. Етнографічний збірник / Володимир Гнатюк. – Харків : Фоліо, 2018. – 240 с.


   Володимир Гнатюк (1871–1926) – видатний фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець, історик, журналіст, редактор, книговидавець, перекладач, член-кореспондент Петербурзької АН (1902), академік АН України (1924), член Чеського наукового товариства (1905), Празької та Віденської Академій наук. Двотомна праця «Галицько-руські народні легенди», видана 1912 року Науковим товариством ім. Шевченка, містить 412 легенд, з яких 148 записав сам В. Гнатюк. Отже, це був найповніший і до сьогодні неперевершений збірник легенд у слов’янській фольклористиці. До І тому увійшли біблійні легенди Старого й Нового Завітів, а також легенди про святих та чарівників.

6

   Гнатюк В. Галицько–руські народні легенди. Т. 2. Етнографічний збірник / Володимир Гнатюк. – Харків : Фоліо, 2019. – 304 с.


   Володимир Гнатюк (1871–1926) – видатний фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець, історик, журналіст, редактор, книговидавець, перекладач, член-кореспондент Петербурзької АН (1902), академік АН України (1924), член Чеського наукового товариства (1905), Празької та Віденської Академій наук. Двотомна праця «Галицько-руські народні легенди», видана 1912 року Науковим товариством ім. Шевченка, містить 412 легенд, з яких 148 записав сам В. Гнатюк. Отже, це був найповніший і до сьогодні неперевершений збірник легенд у слов'янській фольклористиці. До ІІ тому увійшли легенди про потойбічне життя і кінець світу, моралізаційні, філософські та жартівливі легенди, а також сатири на святі теми.

7

   Гнатюк В. Знадоби до галицько–руської демонології / Володимир Гнатюк. – Харків : Фоліо, 2019. – 282 с.


   Володимир Гнатюк (1871–1926) – видатний фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець, історик, журналіст, редактор, книговидавець, перекладач, член-кореспондент Петербурзької АН (1902), академік АН України (1924), член Чеського наукового товариства (1905), Празької та Віденської Академії наук. Про його справді титанічну наукову роботу свідчать близько 300 праць – монографій, статей, рецензій тощо. В. Гнатюк був першим, хто вивів українську фольклористику на широкий шлях європейської науки. І. Франко назвав його «феноменально щасливим збирачем усякого етнографічного матеріалу, якому з наших давніших збирачів, мабуть, не дорівняв ні один». До видання увійшли оповідання, зібрані Володимиром Гнатюком і присвячені знадобам до галицько-руської демонології, з яких можна дізнатися про те, чим можна відстрашити чорта, про нечисте місце, як дістати домовика, про вовкулак і відьом, ворожбитів і знахарів, про нечисті гроші й закопані скарби та ін.

8

   Гнатюк В. Колядки і щедрівки. Т. 1 / Володимир Гнатюк. – Харків : Фоліо, 2019. – 320 с.


    Серед видатних учених, уродженців Тернопільщини, чільне місце належить Володимирові Гнатюку (1871–1926) – видатному фольклористу, етнографу, мовознавцю, літературознавцю, історику, журналісту, редактору, книговидавцю, перекладачу, соціологу, демографу, члену-кореспонденту Петербурзької АН (1902), академіку АН України (1924), члену Чеського наукового товариства (1905), Празької та Віденської Академій наук. Про його справді титанічну наукову роботу свідчать близько 300 праць – монографій, статей, рецензій тощо. Напередодні Першої світової війни Володимир Гнатюк видав двотомник «Колядки і щедрівки» (1914). Над його упорядкуванням він працював майже 15 років. Цей збірник містить етнографічні матеріали з усіх областей України (окрім Закарпаття). В його основу покладено записи З. Ходаковського та І. Вагилевича, О. Бодянського та Марка Вовчка, І. Ляторовського й О. Савчука та десятки рукописних збірок кінця ХІХ – початку ХХ ст. У першому томі «Колядок і щедрівок» зібрані надвірні колядки, колядки старим (дідам і бабам), господарю та господині, священикові й удовиці та ін., які не втратили своєї цінності і в наші дні.

9

   Гнатюк В. Колядки і щедрівки. Т. 2 / Володимир Гнатюк. – Харків : Фоліо, 2018. – 400 с.


   Серед видатних учених, уродженців Тернопільщини, чільне місце належить Володимирові Гнатюку (1871–1926) – видатному фольклористу, етнографу, мовознавцю, літературознавцю, історику, журналісту, редактору, книговидавцю, перекладачу, соціологу, демографу, члену-кореспонденту Петербурзької АН (1902), академіку АН України (1924), члену Чеського наукового товариства (1905), Празької та Віденської Академій наук. Про його справді титанічну наукову роботу свідчать близько 300 праць – монографій, статей, рецензій тощо. Напередодні Першої світової війни Володимир Гнатюк видав двотомник «Колядки і щедрівки» (1914). Над його упорядкуванням він працював майже 15 років. Цей збірник містить етнографічні матеріали з усіх областей України (окрім Закарпаття). В його основу покладено записи З. Ходаковського та І. Вагилевича, О. Бодянського та Марка Вовчка, І. Ляторовського й О. Савчука та десятки рукописних збірок кінця ХІХ – початку ХХ ст. У другому томі «Колядок і щедрівок» зібрані колядки парубкові та дівочі, колядки умерлим, віншівки, плясанки, жартівливі колядки та ін., що і в наші дні становлять інтерес для фольклористів і всіх, хто цікавиться українською культурою.

10

   Гнатюк В. М. Національне відродження австро–угорських українців : 1772–1880 рр. / Володимир Гнатюк ; упоряд., ред., передм., приміт. Ф. Стеблія. – Львів : Ін–т українознавства ім. І. Крип'якевича, 2006. – 104 с.


   Книга є першим перевиданням історичного нарису, створеного В.Гнатюком у 1910–1911 рр. для енциклопедичного видання «Український народ в його минулому та сучасному» та виданому Союзом Визволення України у Відні в 1916 р., який на сьогодні є бібліографічним раритетом.
   У виданні автор простежує умови, в яких відбувався процес національного відродження українців Галичини, Буковини і Закарпаття, становлення і місію в ньому літератури, боротьбу за національну школу, формування сучасної літературної мови, утвердження національної свідомості, становлення національної преси, розвиток українського політичного життя, заснування національних інституцій.

11

   Гнатюк В. М. Казки Закарпаття / В. М. Гнатюк; упоряд., підготовка текстів, вступ, стаття, приміт. та словник І. В. Хланти. – Ужгород : Карпати, 2001. – 382 с.


   До книги ввійшли кращі зразки народних казок Закарпаття у записах видатного українського фольклориста Володимира Гнатюка, зроблених наприкінці минулого століття.

12

   Гнатюк Володимир Михайлович – відомий фольклорист, етнограф, літературознавець : біобібліографічний покажчик / уклад.: О. Б. Конончук, О. Я. Кульчицька, Т. Р. Матвієшин ; відп. за вип. О. Б. Конончук. – Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2007. – 67 с.


   Біобібліографічний покажчик висвітлює життя та діяльність українського фольклориста, етнографа, літературознавця, академіка АН України.
   Він адресований науковцям, аспірантам, педагогічним працівникам, студентам та всім хто цікавиться народознавством та етнографією.

216

   Зуляк І. Володимир Гнатюк. З епістолярної спадщини / Іван Зуляк, Галина Зуляк. – Тернопіль : Ю. В. Осадца, 2018. – 252 с.


   Видання присвячено епістолярній спадщині визначного українського вченого, етнографа, фольклориста, мовознавця, літературознавця, мистецтвознавця, перекладача та громадського діяча, організатора вітчизняної науки, довголітнього члена і вченого секретаря НТШ, член-кореспондента Петербурзької АН (1902 р.), члена Чеського наукового товариства (1905 р.), Празької та Віденської АН, академіка ВУАН (1924 р.), редактора видань НТШ («Етнографічного збірника» і «Матеріалів для української етнології») й «Літературно-Наукового Вісника», директора «Української видавничої спілки» – Володимира Михайловича Гнатюка.
   Незважаючи на значну увагу вітчизняної історіографії до творчої спадщини В. Гнатюка загалом, маловивченим аспектом його діяльності залишається епістолярна спадщина, яка зберігається в Державному архіві Тернопільської області.
   Переконані у тому, що пропонована праця епістолярної спадщини В. Гнатюка служитиме цінним історичним джерелом для дослідників історії вивчення повсякдення відомих постатей української науки кінця XIX – другої половини 20–х рр. XX ст.

14

   Мушинка М. Володимир Гнатюк: життя та його діяльність в галузі фольклористики, літературознавства та мовознавства / Микола Мушинка. – Вид. 2-ге, доповн. та переробл. – Тернопіль : Навчальна книга–Богдан, 2012. – 384 с.


   У пропонованому виданні розглянуто життя та наукову діяльність В. М. Гнатюка – українського етнографа, фольклориста, мовознавця, літературознавця, мистецтвознавця, перекладача та громадського діяча, уродженця Тернопільщини.
   Для студентів гуманітарних спеціальностей вищих навчальних закладів, викладачів, учителів-словесників, науковців.

15

   Свєнціцький І. Похоронні голосіння. Похоронні звичаї й обряди / І. Cвєніцький, В. Гнатюк. – Харків : Фоліо, 2019. – 438 с.


   Репринтне видання збірника, виданого 1912 року Етнографічною комісією Наукового товариства ім. Шевченка, присвячене мало дослідженій галузі народної словесності – похоронним звичаям та обрядам – і містить близько 300 голосінь: матері за дітьми, вдовиці за чоловіком, сиріт за матір’ю та батьком, дівчини за парубком тощо. Хоча зібраний матеріал далеко не вичерпує усього багатства народної української поезії такого роду, перед читачами постає яскрава картина почувань і уявлень українців з Лемківщини, Гуцульщини, Буковини, Поділля, Холмщини, Київщини, Чернігівщини та інших регіонів України.

 

Рекомендаційний список літератури


1. Гнатюк В. Шевченко в стосунках з поляками / Володимир Гнатюк // Червоний шлях. Громадсько–політичний і літературно–науковий журнал. – 1930. – № 3 (84). – С. 148–161. – URL: http://escriptorium.univer.kharkov.ua/bitstream/1237075002/4459/9/Chervony_shliakh_1930_3___

6.pdf


2. Гнатюк В. Україна на столичній сцені / Володимир Гнатюк // Червоний шлях. Громадсько–політичний і літературно–науковий журнал. – 1930. – № 3 (84). – С. 167–172. – URL: http://escriptorium.univer.kharkov.ua/bitstream/1237075002/4459/9/Chervony_shliakh_1930_3___

6.pdf


3. Гнатюк В. Pyські оселі в Бачці (в полудневій Угорщині) / Володимир Гнатюк // Записки товариства імені Шевченка / Під ред. Михайла Грушевського. – Львів, 1898. – Т. ХXІІ. – Кн. ІІ. – C. 1–58. 


4. Українські народні пісні в записах Володимира Гнатюка / упоряд., вступ. ст., прим. М. Т. Яценко ; збирач В. М. Гнатюк. – Київ : Музична Україна, 1971. – 324 с.


* * *


5. Бабота Л. Листи Юрія Жатковича до Володимира Гнатюка / Любиця Бабота // Благовісник праці : Наук. зб. на пошану ак. М. Мушинки / уклад. М. Зимомря. – Ужгород; Пряшів : МАУ, 1998. – С. 43–52. – Бібліогр. в кінці ст.


6. Бочан О. В. Гнатюк про етнокультурні паралелі українців і словаків у Закарпатті [Електронний ресурс] / О. В. Бочан // Етнічна історія народів Європи. – 1999. – Вип. 1. – С. 5–8. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eine_1999_1_4


7. Бурда К. Ненормативне вживання службових частин мови у фольклорних записах В. Гнатюка / Катерина Бурда // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Сер. Мовознавство. – 2001. – Вип. 5 (1). – С. 143–147. – Бібліогр. в кінці ст.


8. Вільчинська Т. Лексичні особливості гаївок у записах В. Гнатюка / Тетяна Вільчинська // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Сер. Мовознавство. – 2001. – Вип. 5 (1). – С. 41–45. – Бібліогр. в кінці ст.


9. Галас А. Лінгвостилістичні параметри епістолярію Г.Стрипського [Електронний ресурс] / А. Галас // Сучасні проблеми мовознавства та літературознавства. – 2013. – Вип. 18. – С. 16–21. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/spml_2013_18_5


10. Глушко М. Володимир Гнатюк – біля джерел формування українознавства / Михайло Глушко // Народознавчі зошити. – 2018. – № 6 (144). – С. 1366–1375. – URL: https://nz.lviv.ua/archiv/2018–6/4.pdf


11. Глушко М. Співпраця Василя Доманицького з Науковим товариством імені Шевченка у Львові [Електронний ресурс] / М. Глушко // Вісник Львівського університету. Серія історична. – 2012. – Вип. 47. – С. 6–16. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlnu_ist_2012_47_3


12. Гриценко Г. Білорусознавчі інтереси Володимира Гнатюка / Галина Гриценко // Фундаментальні та прикладні дослідження: сучасні науково–практичні рішення і підходи: збірник матеріалів ІІІ–й Міжнародній науково–практичній конференції / [редактори–упорядники А. Душний, М. Махмудов, В. Ільницький, І. Зимомря]. – Баку : Ужгород : Дрогобич : Посвіт, 2017. – С. 55–56.


13. Гумніцька І. Внесок В. Гнатюка у становлення української етнографії / Гумніцька І. // Студентський науковий вісник Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. – 2016. – Вип. 40. – С. 31–33. – Бібліогр. в кінці ст.


14. Конта Р. Внесок Володимира Гнатюка у розвиток української етнології: історіографія проблеми / Р. Конта // Етнічна історія народів Європи. – 2009. – Втп. 30. – С. 45–53. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eine_2009_30_10


15. Лист Юрія Жатковича до Володимира Гнатюка від 27липня 1898 р. // Юрій Жаткович як історик та етнограф / О. Мазурок. – Ужгород : УжНУ, 2001. – С. 273–279.


16. Листи Юрія Жатковича до Володимира Гнатюка (1895 – 1914) : публікація // Юрій Жаткович як історик та етнограф / О. Мазурок. – Ужгород : УжНУ, 2001. – С. 27–103.


17. Листування Федора Вовка з Володимиром Гнатюком / упоряд. та комент. В. Наулка, Н. Руденко, О. Франко ; передм. В. Наулка ; НАН України, Інститут української археографія та джерелознавства ім. М. Грушевського, Інститут археології, Львівська наукова бібліотека ім. В. Стефаника. – Львів : Київ : ЛНБ, 2001. – 216 с.


18. Музей у Велесневі – царина діяльності славетного велеснянина В. Гнатюка : до 50–річчя заснування етнографічно–меморіального музею ім. В. Гнатюка : [інформаційний огляд літератури] / підготувала С. Б. Тененьська. – 6 джерел. – URL: http://www.library.tnpu.edu.ua/index.php/Categories/exhibit.


19. Мушинка М. Внесок Володимира Гнатюка в дослідження біографії Юрія Гуци–Венеліна / М. Мушинка // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія. – 2003. – Вип. 8. – С. 119–122. – URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/30950/1/%D0%9C%D0%A3%D0%A8%D0%98%

D0%9D%D0%9A%D0%90%20%D0%9C..pdf


20. Палихата Е. Роль звертання діалогічних реплік українських народних пісень, записаних Володимиром Гнатюком / Елеонора Палихата // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Сер. Мовознавство. – 2001. – Вип. 5 (1). – С. 129–132. – Бібліогр. в кінці ст.


21. Панцьо С. Особливості іменникового словотвору в лемківському говорі / Стефанія Панцьо // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Сер. Мовознавство. – 2001. – Вип. 5(1). – С. 45–50. – Бібліогр. в кінці ст.


22. Пацай Т. Особливості етнографічних студій в нтш у міжвоєнний період (на основі протоколів засідань Етнографічної комісії) / Тамара Пацай // Народознавчі зошити. – 2012. – № 2 (104). – С. 294–299. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NaZo_2012_2_15


23. Приймак І. В. Епістолярний дискурс В. Гнатюка (на матеріалі архівних джерел) / І. В. Приймак // Актуальні проблеми філології та перекладознавства : зб. наук. пр. – Хмельницький : ХНУ, 2019. – № 16. – С. 163–166. – URL: http://elar.khnu.km.ua/jspui/handle/123456789/8387


24. Радишевський Р. Польська рецепція Т. Шевченка у працях В. Гнатюка / Р. Радишевський // Шевченкознавчі студії. – 2009. – Вип. 12. – С. 290–296. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Shs_2009_12_43


25. Ребошапка І. Володимир Гнатюк і румунська фольклористика / Іван Ребошапка // Благовісник праці : Наук. зб. на пошану ак. М. Мушинки / Уклад. М. Зимомря. – Ужгород; Пряшів : МАУ, 1998. – С. 53–59. – Бібліогр. в кінці ст.


26. Саварин Т. В. Найвизначніші дослідники лемківського весільного фольклору кінця ХIX – початку XX століття [Електронний ресурс] / Т. В. Саварин // Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка . – 2011. – Вип. 60. – С. 192–196. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VZhDU_2011_60_45


27. Сокіл Г. Едицiйно–текстологiчнi концепцiї фольклористичної дiяльностi етнографiчної комiсiї НТШ у Львові / Ганна Сокіл // Народознавчі зошити. – 2009. – № 5/6. – С. 714–728. – URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/77471/14–Sokil.pdf?sequence=1


28. Старков В. А. Особовий архів Володимира Гнатюка та його роль у дослідженні ігрової культури українців / В. А. Старков // Архіви України. – 2001. – № 3(246). – С. 86–100. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ay_2001_3(246)__8


29. Стеблій Ф. Володимир Гнатюк – дослідник національного відродження на західноукраїнських землях / Феодосій Стеблій. – Львів : Ін–т українознавства ім. І Крип'якевича НАН України. – С. 288–307. – Бібліогр. в кінці ст.


30. Черемшинська Р. Володимир Гнатюк і художники / Романа Черемшинська // Вільне життя. – 2019. – 14 черв. (№ 48). – С. 5.


31. Черемшинська Р. Дружба Володимира Гнатюка й Івана Пулюя / Руслана Черемшинська // Вільне життя. – 2020. – 13 берез. (№ 20). – С. 8.


32. Черемшинська Р. Портрет Гнатюка роботи Бойчука : до 135–річчя від дня народження художника / Романа Черемшинська // Слово Просвіти. – 2017. – 30 лист.– 6 груд. (№ 48). – С. 14.


33. Черемшинський О. Володимир Гнатюк і Михайло Грушевський / Остап Черемшинський // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. Історія. – 1997. – Вип. 5 : Михайло Грушевський – погляд із сьогодення. – С. 194–203.


34. Шеремета О. Взаємини Володимира Гнатюка з учителями Західної України / О. Шеремета // Вісник Львівського університету. Cерія педагогічна 2007. Вип 22. С. 281–285. – URL: http://prima.lnu.edu.ua/Pedagogika/periodic/visnyk/22/38_sheremeta.pdf


35. Шинкарук В. Змістові відношення між диктумом і модусом у структурі умовно–наслідкового безсполучникового складного речення (на матеріалі мови праць В. Гнатюка) / Василь Шинкарук // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Сер. Мовознавство. – 2001. – Вип. 5 (1). – С. 93–102. – Бібліогр. в кінці ст.


36. Шутак Л. Словотвірна категоризація суб'єктивної оцінності (на матеріалі текстів В. Гнатюка) / Лариса Шутак // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Сер. Мовознавство. – 2001. – Вип. 5 (1). – С. 72–76. – Бібліогр. в кінці ст.


37. Юрса Л. В. Статус бачвансько–сримського варіанта української літературної мови у розвідках Володимира Гнатюка / Л. В. Юрса // Науковий вісник Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Сер. : Філологічні науки (мовознавство). – 2017. – № 8(2). – С. 148–150. – URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvddpufm_2017_8(2)__36


Підготувала У. І. Безпалько
бібліографічний огляд літератури 15 джерел,
рекомендаційний список літератури 37 джерел
травень 2021 р.

 

Додаткову інформацію можна отримати тут:

ГНАТЮК ВОЛОДИМИР МИХАЙЛОВИЧ – етнограф, фольклорист, мовознавець, літературознавець, мистецтвознавець, перекладач, громадсько-культурний діяч (Бібліографія публікацій (2008–2017 рр.))

   

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks