УКРАЇНА СУВЕРЕННА: ВІД ВИТОКІВ ДО СЬОГОДЕННЯ

 

1 «Благословенна у віках земля З хлібами щедрими під небом синім. Велично й впевнено зійшла зоря Нової України!»

 

   Україна – молода країна з багатовіковою історією. Упродовж сторіч мільйони українців боролися за здобуття незалежності, пройшли через зради, війни та голодомори. А здобувши таку омріяну свободу й державність, уже покоління наших сучасників було змушене відстоювати свободу та європейський вибір на революціях, а згодом – зі зброєю в руках захищати суверенітет і територіальну цілісність Української держави від зазіхань північного сусіда.

   В історії українського народу є події, які мають велике значення. Однією з таких подій є здобуття Україною незалежності у 1991 році.

   За 30 років незалежності Україна подолала надзвичайно багато викликів. Але ми вистояли, стоїмо й неодмінно переможемо!

   16 липня 1990 р., Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Цим самим було зроблено вирішальний крок на шляху до незалежності нашої країни.

   Напередодні, починаючи з 11 березня 1990 р., на вулицях Києва, Чернігова та інших українських міст Українська Міжпартійна Асамблея, рухівці вже вели реєстрацію громадян Української Народної Республіки.

   Прийнята більшістю голосів парламенту, Декларація про державний суверенітет України, стала програмою побудови незалежної держави.

   У цьому історичному документі наголошено, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах» і «є самостійною у вирішенні будь-яких питань свого державного життя».

   До дня святкування 30 річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України, Науковою бібліотекою Тернопільського національного університету імені Володимира Гнатюка підготовлено віртуальну книжкову виставку.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ

Бібліографічний огляд літератури

 

9

   Ave, Ukraina! Декларація про державний суверенітет України 1990–2010. – Т. 1–2 / Яків Зайко, Володимир Севастьянов ; відп. ред. Я. Зайко. – 2-ге вид, випр. і доп. – Київ : Освіта України, 2011. – 1429 с. – (Літопис Українотворення).

 

   У даному виданні вміщено стенограму пленарних засідань Верховної Ради УРСР ХІІ-го скликання з 28 червня по 16 липня 1990 р., проекти Декларації, фундаментальні аналітичні статті депутатів Верховної Ради УРСР, урядовців, політичних діячів і науковців, виступи ЗМІ, матеріали про розстановку політичних сил у Верховній Раді, а також спогади, роздуми безпосередньо тих, хто ухвалював Декларацію про державний суверенітет України. Крім оцінки Декларації, своєрідної панорами політичних ідей в контексті, у книзі висвітлюються актуальні проблеми становлення Української держави.

3

   Вівчарик М. Українська нація: шлях до самовизначення : монографія / М. Вівчарик, П. Панченко. В. Чмихова. – Київ : Вища школа, 2001. – 287 с.

 

   У драматичній історії українського народу особлива роль належить етногенезу української нації. Адже й понині недруги української державності силкуються довести відсутність державотворчих начал в українському етносі.

   Автори цієї монографії чи не вперше сміливо й чесно на багатому фактичному матеріалі переконливо доводять, що українська нація – це реальність, яку не треба заперечувати, а з якою слід рахуватися як з іншими самобутніми світовими етносами.

   Видання допоможе глибше зрозуміти родовід і духовні витоки нації та усвідомити, що шлях, який обрала Україна, – це побудова демократичної правової держави та утвердження в ній громадянського суспільства, в якому ідея Української держави як Батьківщини всіх громадян, що проживають на її теренах, є консолідуючою силою.

4

   Кремень В.  Україна: шлях до себе : проблеми суспільної трансформації : навчальний посібник для студ. вищих навч. заклад. / В. Кремень, В. Ткаченко. – Київ : Друк, 1998. – 446 с.

 

   У монографії розглядається проблема суспільної трансформації України за доби незалежності у контексті багатовікового історичного досвіду.

   Останні сім років засвідчили, що суспільство зіткнулося з низкою нових проблем. Це насамперед прийняття Конституції України, пошук «української Ідеї», глибокий суспільний розкол, феномен нелегітимності політичної влади. Два стратегічні завдання – розбудова правової соціальної держави та розвиток громадянського суспільства – ще дуже далекі від свого розв’язання. Утвердження української ідентичності, віднайдення Україною шляху до себе, визначення магістрального напряму суспільного поступу автори пов’язують з необхідністю «зняття» дилеми «Схід–Захід» шляхом культурно-політичного синтезу цивілізаційних надбань кожного народу на просторі «Великої Європи».

   Монографія адресована професійним політикам, політологам, науковцям- суспільствознавцям, викладачам навчальних закладів, студентам та всім тим, кому небайдуже минуле, сучасне та майбутнє України.

10

   Павличко С. Листи з Києва 12 травня 1990 – 2 квітня 1991 рр. / С. Павличко. – Київ : Основи, 2001. – 159 с.

 

     Дане видання побудоване на розповідях очевидця про політичні та культурні події бурхливих місяців 1990–1991 рр., що завершилися ухваленням Декларації про державний суверенітет України.

5

   Пастушенко О.  Книга і періодика в дисертаційних дослідженнях незалежної України: соціокомунікативний аспект : монографія / Олена Пастушенко ; відп. ред. Л. А. Дубровіна. – Київ : НБУВ, 2016. – 564 с.

 

   У монографії розглядається широке коло питань, пов'язаних з розвитком дисертаційних досліджень книги і періодики в період незалежності України, коли відбулося звільнення від ідеологічних обмежень у галузі дослідження національної культури, науки, освіти, державотворення, що дало змогу не лише активно розвивати свободу слова, а й проводити раніше заборонені або неактуалізовані дослідження історії книги, друку, преси.

11

   Педагогічна наука в Україні за роки незалежності: здобутки, прорахунки, перспективи : Всеукраїнська (з міжнародною участю) науково-практична конференція, 15–16 листопада 2017 року, Херсон / Херсонський держ. ун-т, ДВНЗ "Переяслав-Хмельницький держ. пед. у-нт ім. Г. Сковороди". – Херсон : Гельветика, 2017. – 280 с. – 100 років Херсонському державному університету.

 

   Збірник містить матеріали Всеукраїнської (з міжнародною участю) науково-практичної конференції «Педагогічна наука в Україні за роки незалежності: здобутки, прорахунку перспективи», що висвітлюють здобутки, прорахунки, перспективи педагогічної науки в Україні. Видано в авторській редакції.

6

   Події, що змінили Україну / С. К. Зубков, В. Л. Карнацевич, А. Ю. Хорошевський. – Харків : Факт, 2013. – 383 с.

 

   У даному виданні у хронологічному порядку висвітлено події, що вплинули на хід історії в Україні. Відображено виникнення трипільської культури; заснування Києва та Львова; зародження Запорізької Січі; Переяславська рада; Полтавська битва; публікація «Енеїди» Котляревського; створення державного гімну України; бій під Крутами; Голодомор; аварія на Чорнобильській АЕС; створення Народного Руху України; проголошення Декларації про державний суверенітет та Акту незалежності України.

   Закінчується хронологічний виклад подій президентськими виборами 2010 р.

8

   Прокоп М.  Напередодні незалежної України: спостереження і висновки / Мирослав Прокоп / Наук. т- во ім. Т. Шевченка ; Нью-Йорк ; Париж ; Сидней ; Торонто ; Львів, 1993. – 646 с. – (Б-ка Українознавства ; т. 62).

 

   У даній книзі відображено синтетичний образ української національної політики останніх десятиліть і оцінка її місця та ролі у визвольній боротьбі українського народу. Автор дає широку картину ідейно-програмових процесів та розвитку української політики – від німецької окупації в 1941–1944 рр. до сьогоднішніх часів.

 

   Україна за роки незалежності : аналітичний огляд за 1991–1997 роки. – Київ : [б. в.], 1998. – 203 с.

 

   В аналітичному огляді на основі статистичного матеріалу узагальнено основні напрями і шляхи трансформації економіки України за роки незалежності (1991–1997 роки) – від командно-планового устрою до ринкових відносин.

   Розкрито форми і методи організації інститутів ринкової інфраструктури, впровадження механізмів ринкових відносин, формування вільної економіки на базі приватного підприємництва та закладення ринкових засад у соціальній сфері.

 01

   Україна: утвердження незалежної держави (1991–2001) / Н. П. Барановська, В. Ф. Верстюк, С. В. Віднянський [та ін.] ; під ред. В. М. Литвина. – Київ : Альтернативи, 2001. – 704 c.

 

   Монографія присвячена проблемам формування незалежної Української держави. Авторський колектив аналізує суспільно-політичні, соціально-економічні й культурні процеси трансформаційного періоду. Окремі розділи присвячені будівництву Збройних сил України та зовнішньополітичній діяльності.

   Приділено увагу дослідженню національних державотворчих традицій, починаючи з доби Київської Русі.

12

   Шлях до незалежності: суспільні настрої в Україні кінця 80-х рр. ХХ ст. : документи і матеріали : до 20-ї річниці незалежності України / редкол.: В. А. Смолій, Г. В. Боряк, Г. І. Гончарук [та ін.] ; упоряд.: В. М. Даниленко, Н. Ф. Васильєва, С. А. Кокін [та ін.]. – Київ : Інститут історії України НАН України, 2011. – 626 с.

 

   До збірника увійшли документальні матеріали, що відтворюють суспільно-політичне життя, суспільні настрої в Україні кінця 80-х років XX ст. Основу збірника складають документальні матеріали ГДА СБУ, які охоплюють період від 1986 р. до вересня 1991 р. Наявні в збірнику документи свідчать про розмах українського національно-демократичного руху кінця 1980-х, послідовну боротьбу з ним радянських органів безпеки. Містяться відомості про ініціативи створення в Україні широкого громадського об’єднання, схожого на прибалтійські народні фронти, активну діяльність осередків Народного Руху України за перебудову.

   Збірник розрахований на науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться історією України.

 

Бібліографічний огляд підготувала С. Б. Тененьська

серпень 2021 р., 11 джерел


Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks