Микола Мушинка – видатний словак і великий українець, найвідоміший дослідник наукової спадщини В. Гнатюка

 

   Mykola MushynkaМикола Мушинка відомий як фольклорист, літературознавецьісторик, мистецтвознавець, культуролог.  Він є членом низки наукових організацій, рад, редколегій часописів і збірників, почесним професором та доктором кількох університетів в різних країнах.

   Друзі та знайомі вважають Миколу не тільки науковцем, шанувальником, поцінувачем мистецтва, меценатом, але й ходячою енциклопедією. Його пристрасть до науки, до дослідження, до контакту з людьми зробила його науковцем, якого знає Словаччина, Чехія, Україна, Польща, Сербія та українська діаспора на всіх континентах.
   Миколі Мушинці, найвідомішому українцеві Словаччини, цьогоріч виповнилося 85 років (народився 20 лютого 1936 року). Доктор, професор, академік і «перший лемко» Микола Мушинка з нагоди свого ювілею отримав Орден князя Ярослава Мудрого – його нагородив 22 січня 2021 року президент України Володимир Зеленський.

   Крім наукової активності, Мушинка є непересічним колекціонером творів образотворчого мистецтва. Його приватна ґалерея охоплює десятки визначних творів українського образотворчого мистецтва. Серед них особливе місце займала збірка творів О.Новаківського (50 картин), яку він після демонстрації на виставках у галереях та музеях Європи, США та Канади подарував музеєві О.Новаківського у Львові (12-членна комісія фахівців оцінила подарунок М.Мушинки сумою на 262 200  євро).
   М. Мушинці належала також найбільша поза межами України бібліотека українських книжок – понад 25 тисяч одиниць. Їх науковець подарував Науковій бібліотеці у Пряшеві (Словаччина).
   Результатом невтомної довголітньої науково-пошукової діяльності академіка Мушинки є понад 1 тис. наукових, документальних й науково-популярних робіт, у тому числі кілька десятків монографічних праць з народознавства, літературознавства, мистецтвознавства, історії та сучасного життя українців у всьому світі, які друкувалися в різних країнах США, Канаді, Франції, Німеччині, Югославії, Чехії, Австралії і, звичайно, в Словаччині та Україні. Йому належить особливо значна роль у пошуках, збиранні й публікації архівних джерел та втрачених рукописів з україністики.
   Микола Мушинка є автором понад 70 праць про В. М. Гнатюка, зокрема: Володимир Гнатюк. Бібліографія друкованих праць (Едмонтон, 1987); Володимир Гнатюк дослідник фольклору Закарпаття (Париж, 1975); Володимир Гнатюк: життя та його діяльність в галузі фольклористики, літературознавства та мовознавства (Париж, 1987).
   «Микола Мушинка – видатний словак і великий українець» – так характеризує вченого український етнолог Оксана Данилюк-Кульчицька. А журналіст Ярослав Шуркало говорить про Миколу Мушинку як про «найвидатнішого і найпродуктивнішого науковця-україніста у повоєнній Словаччині, який непохитно стоїть на українських позиціях».

 

Документальний фільм про Миколу Мушинку

 

Ювілейний збірник, присвячений 85-літтю М. Мушинки

 

 Презентація подарованих книг М. Мушинкою науковій бібліотеці у Пряшеві

⇒ Мишанич О. Видатний дослідник українського фольклору (Штрихи до портрета члена-кореспондента НАН України Миколи Мушинки) / О. Мишанич // Народна творчість та етнографія. – 2002. – №5-6. – С. 14-19.

Микола Мушинка представив свої книги і розповів про словацьких русинів

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

Бібліотечні асоціації

[ Geri ]