0

«Літературне Тернопілля»
(до 30-річчя створення Тернопільської обласної організації
Національної спілки письменників України)

  Славна літературно-мистецькими традиціями земля тернопільська. Тут позначені вічністю сліди Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника, Осипа Маковея, великого польського поета Юліуша Словацького. Свого часу в Надзбруччі жили й працювали українські письменники Володимир Гжицький та Денис Лукіянович. У творах поетів, уродженців області, Бориса Харчука, Романа Лубківського, Романа Андріяшика, Євгена Дударя, Юрія Покальчука описаний рідний край, природа, люди.

  Тернопільська обласна організація Національної спілки письменників України утворена 27 лютого 1984 року. Того дня під орудою тодішнього голови Спілки письменників України, світлої пам’яті Павла Архиповича Загребельного відбулися установчі збори тернопільських літераторів.
  Цій значній події в культурному житті краю передувала довга дорога. Перший крок до цього було зроблено в 1950 році, зі створенням обласного літературного об’єднання. З кінця п’ятдесятих спілку на Тернопіллі 10 років представляв письменник і драматург Олекса Корнієнко, наступне десятиліття було відзначене прийомом до спілки жінки-легенди Іванни Блажкевич та Бориса Демківа, у середині сімдесятих до СПУ увійшли Володимир Вихрущ і Микола Костенко.
  З іменем останнього пов’язана активна діяльність обласного літературного об’єднання, регулярні випуски «Тернопільського альманаху» в газеті «Вільне життя», численні літературні вечори в районах області.
  У 80-ті роки ряди письменництва поповнили Г. Костів-Гуска, Р. Гром’як і Г. Петрук-Попик. До них долучився М. Левицький, який на запрошення місцевої влади переїхав до м. Тернополя із Львівщини.
  З відновленням обласної молодіжної газети «Ровесник» (1968) потужне джерело творчого життя забилося в літоб’єднанні «Сонячні кларнети».
  Це був час творчого утвердження низки нині відомих на Тернопіллі літераторів, професійного та чисельного росту майбутньої письменницької організації, багатьох заходів, що формували любов до літературної творчості.
  Загалом випробування спілкою на Тернопіллі пройшло 66 письменників. 19 із них у різні роки відійшли за межу вічності. Згадаймо їх поіменно: Іванна Блажкевич, Степан Будний, Володимир Вихрущ, Борис Демків, Георгій Петрук-Попик, Борис Хижняк та ін.
  Вони залишили нам, живим, високі міти своєї духовності, вистраждане, небайдуже слово, що ніколи не вмирає та не зникає безслідно.
З  а час функціонування організації тернопільські письменники видали понад 600 назв книг різних жанрів, провели сотні літературно-мистецьких свят, творчих зустрічей із читачами, репрезентацій книг, виступів по радіо, телебаченню та в пресі. Ряд письменників пошановані престижними всеукраїнськими та міжнародними преміями, відзначені державними нагородами, почесними званнями.
   Щедрою є письменницька творча палітра сьогодні. У краї видаються журнали «Літературний Тернопіль» і «Золота пектораль», альманахи «Подільська толока», кременецький «Курінь», збаразький «Рушник», чортківський «Сонячне гроно», хоростківський «Жайвір». Видано ґрунтовну антологію «Літературне Тернопілля», проведено Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій...».
  При обласній організації діють крайове та міське літературні об’єднання, які залучають до активного творчого життя найбільш талановитих літераторів, майбутніх членів спілки. Серед них: Богдан Бугай, Юхим Дишкант, Богдан Кушнірік, Іван Лобунь, Люба Малецька та ін..
  У кожного з них — неоднаковий творчий доробок, різні стилі й творча манера, але спільне бажання чесно та щиро трудитися на літературній ниві на добро народу й України.

Бібліографічний огляд літератури

  Літературне Тернопілля 1984–2007 рр. : антологія / редкол. : Б. Бастюк, О. Герман, Р. Гром'як [та ін.]. – Тернопіль : Терно-граф, 2007. – 656 с.

  У випуску представлені прозові і поетичні твори літераторів Тернопільщини з часу заснування обласної організації Національної Спілки письменників України (1984–2007 рр.). Це творчий доробок членів літературної організації, які живуть і працюють у різних куточках Тернопілля.

  Подільська толока : альманах літературного об'єднання : присвячений 20-літтю утворення Тернопільської обласної організації Національної Спілки письмеників України / ред. В. Барна ; упоряд. З. Кіпибіда. – Тернопіль : Лілея, 2004. – 216 с.

  В альманах «Подільська толока» ввійшли твори членів обласного літературного об'єднання при Тернопільській обласній організації Національної Спілки письменників України. У ньому віддзеркалені всі аспекти літературного процесу в різних жанрах: поезія, проза, драматургія, дитячі вірші, гумор, сатира, тощо...    Книга розрахована на широке коло читачів. 

  Письменники Тернопілля : члени Національної спілки письменників України / ред. Є. Безкоровайний. – Тернопіль : Терно-граф, 2010. – 104 с.

  Книга містить короткі біографічні відомості про членів Національної спілки письменників України, які проводять активне творче життя в рідному краї.

  Ониськів, М. М.  Сподвижники поля духовного : лауреати Всеукраїнської літературно-мистецької та громадсько-політичної премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких / М. М. Ониськів, В. В. Уніят ; наук. ред. С. Півторак. – Тернопіль : Терно-граф, 2010. – 80 с.

  У довіднику вперше систематизовано відомості про володарів Всеукраїнської літературно-мистецької та громадсько-політичної премії імені Братів Лепких. Серед них – громадсько-політичні діячі, письменники, краєзнавці, художники, науковці, композитори, а також творчі колективи, які своєю діяльністю прославляли та прославляють тернопільську землю. Довідник містить цікаву інформацію про творчий і життєвий шлях В. Вихруща, Г. Костів-Гуски, Г. Петрука-Попика, Р. Гром’яка та ін.

«Цвіт тернопільського слова»

  Вільчинський, О.  Криївка : повість / Олександр Вільчинський. – Х. : Фоліо, 2011. – 220 с. – (Графіті).

  Повість «Криївка» – твір реалістичний. Автор дуже делікатно торкається теми національної ідентифікації на Західній Україні. Непоказна історія, яка тоненькими сюжетними ниточками і деталями приводить читача до серйозних роздумів про минуле країни і стрімкий плин життя, до того, як жили, чим дихали, про що мріяли підлітки 70-х. І важко повірити авторові, наскільки далекий і подеколи наївний світогляд сучасних юнаків.

  Герман, О.  Віддзеркалля : поезії, пісні, п'єса, новели / Олег Герман ; ред. М. Зубик. – Тернопіль : Джура, 2004. – 156 с.

 У збірці поет Олег Герман постає як талановитий лірик.
 Його твори з першого слова несуть музичне звучання, деякі шукають сценічного втілення, багато вимальовуються в прозових етюдах.

  Демків, Б.  Залишаю для Вас : [поезії] / Борис Демків ; упоряд. С. Б. Мичко ; ред. В. А. Барна. – Тернопіль : Горлиця, 2004. – 96 с.

  У розділах «Стріла сльози», «Болючих дум летючий мій голландець...», «Восьме коло», «Реанімація любові» та «Тінь мадонни Літта» автор задумується над ціною слова і значенням його для нації , над самим сокровенним, чим була переповнена його поетична душа.

Помиймо руки, як до хліба, чисто,
Коли стаєм під знаками пера,
Задумаймось над словом, товариство,
Бо вже давно задуматись пора.

  Мельничук, Б.  Яр : вибрані психологічні новели / Богдан Мельничук. – Тернопіль : Воля, 2007. – 256 с.

  Книга вибраних новел : "Історії провінційного міста", "Меридіан крізь серце і село", "Іронізми з натури", "Ми і вони", "Новелет, новелинка, новелятко", "Моралинки", "Майже зоологічні новели". Ці твори несуть читачам важливі цінності, що заповіли нам ще праотці. Тексти відзначаються глибоким психологізмом, динамічними сюжетами, несподіваними фіналами.

  Сорока, П.  На захід від спадаючого сонця : денникова проза / Петро Сорока ; ред. Б. Бастюк. – Тернопіль : Тайп, 2011. – 216 с.

  У цій книжці автор подає понад двадцять, переважно римованих, поезій, записавши їх «прозовим» рядком. Ліричність денника, насамперед пов’язана з лісом, вселяє в єство вищу Божу справедливість і прагнення до духовного життя.

  Хижняк, Б.  Подільська притча : дилогія. Ч 1. :  Слобідка : роман / Борис Хижняк ; післям. Б. Мельничука. – Тернопіль : Рада, 2005. – 258 с.

  Автор у дилогії через долю героїв розкриває трагізм української нації. Головна тема твору – реалізація української ідеї. Роман "Слобідка" – ретроспекція життя українців на обох берегах тихоплинного Збруча у 1941–1953 роках.

  Хижняк, Б.  Подільська притча : дилогія. Ч 2. :  Україна : роман / Борис Хижняк ; післям. Б. Мельничука. – Тернопіль : Рада, 2006. – 334 с.

  У романі ″Україна″ широко змальовано українців, які живуть на обох берегах древнього Збруча, їхні долі, життя в колгоспно-радянському соціалізмі, у незалежній Україні. Нещадні реалії калічать душі героїв. У своїй державі вони незахищені, принижені.

  Юзва-Яськів, Ж.  Дозріле літо : [прозові мініатюри] / Жанна Юзва-Яськів. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2011. – 88 с.

  Проза і поезія Жанни Юзви – явище своєрідне. Специфіка та психологізм її творчості – це художня проекція пронизливого й болісного відчуття справедливості, це школа боротьби проти фальсифікацій та «підсолодженої» брехні, це своєрідне дзеркало, котре відбиває життя, що протікає в глибинах серця і душі людської. Вони різні за емоційними тональностями, в них закодовано філософські аспекти родинної моралі. Творчий доробок автора зацікавить і дорослих, і школярів.

Тернопільська обласна організація Національної спілки
письменників України на сторінках періодичних видань

1. Безкоровайний, Є.  Крізь призму минулого до сьогодення і майбутнього : [до 25-річчя Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України] / Євген Безкоровайний // Літературний Тернопіль. – 2009. – № 2. – С. 6–8.

2. Будьмо знайомі. Нові члени НСПУ : [молоді письменники Тернопільщини Ю. Завадський, Г. Мартинюк] // Літературна Україна. – 2012. – 8 берез. – С. 3 : портр. – (Наша спілка).

3. Гадомська, Л.  У нього душа – наче сонях : [про поета, голову Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України Є. Безкоровайного] / Л. Гадомська // Тернопіль вечірній. – 2010. – 8 груд. (№ 54). – С. 9.

4. Гром'як, Р.  Визрівання і буття письменницької організації в області : [про активну діяльність членів Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України] / Роман Гром'як // Літературний Тернопіль. – 2009. – № 2. – С. 3–5.

5. Лічинська, С. Тернопільська обласна спілка письменників святкує ювілей / С. Лічинська // Місто. – 2009. – 25 берез. – С. 6.

6. Матевощук, Ю.  Є таке мистецтво, і воно теж кайфове : [інтерв'ю з наймолодшим членом Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України] / Ю. Матевощук ; розмовляла Анна Золотнюк // Вільне життя. – 2013. – 11 груд. (№ 99). – С. 7.

7. Степула, Н.  Вік вікувати... : до історії Національної спілки письменників України / Н. Степула // Літературна Україна. – 2013. – 10 січ. (№ 2). – С. 12.

8. Тернопільську Спілку письменників очолив Євген Безкоровайний // Нова Тернопільська газета. – 2008. – 16–22 квіт. – С. 6 : портр.

Огляд підготувала Папай Марія

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]