«Подорожуємо мальовничими місцями Тернопільщини»
(до Дня туризму)

  Тернопільщина відзначається мальовничою природою. Окрасою цієї землі є унікальні ландшафти Товтрового пасма та Придністров’я, підземні перлини – гіпсові печери, родючі поля. На її території знаходяться духовні центри українського народу – Зарваниця і Почаїв, багато пам’яток історії та культури – свідків значних подій.

19Для тебе співає дочка Соломія
і мовить молитву Йосип Сліпий.
У Празі далекій технічна надія —
за променем стежить Пулюй молодий.
Очікує Байду Січ Запорізька,
Курбаса Леся театр привітав.
Із Лепким Богданом еліта вкраїнська,
якій він у спадок талант передав.
Тернопільська земле! Мій галицький краю!
Духовність твоя подивовує світ
і вічні скарби — Зарваниця, Почаїв
ведуть нас до раю півтисячі літ.
                       Василь Дерій

 

  Стримана і ніжна у своїй красі Тернопільщини, або як здавна звуть наш рідний край, що розкинувся на лівому березі Дністра – Подільська земля.
  Поділля – прекрасний і чарівний край, один з найпривабливіших та екологічно чистих куточків України.
  Подільськими мальовничими краєвидами захоплюються всі: гості і туристи, дорослі і діти, які назавжди збережуть приємне враження про ці дивовижні місця.
  На Поділлі знаходиться багато старовинних і молодих дендрологічних і ботанічних заповідників, в яких культивуються великі колекції екзотичних рослин. Більшість з них взято під охорону і віднесено до категорії пам’яток садово-паркового мистецтва національного й місцевого значення, що охороняються законом.
  Найцікавішою, наймальовничішою ділянкою Дністра є Дністровський каньйон. Велич і краса Дністровського каньйону полягає у тому, що тут усе природне і рідне серцю. Споглядаючи каньйон по усій довжині, дивуєшся, наскільки чудернацькі речі може створювати природа і як важливо помічати цю дивовижну красу. А ще приємно, що значна частина цієї природної скарбниці знаходиться саме у нашому регіоні, на півдні Тернопілля. Тож нам справді є чим пишатися.
  Простяглись через Тернопільщину невисокі гори – Товтри, названі в народі Медоборами. Неповторну чарівність, відпочинок, здоров’я дарують вони своїм гостям.
  Незрівняною окрасою краю є знамениті карстові печери – казкова кам’яна країна. Одна з печер «Вертеба», яка є свідком трипільської культури, має протяжність 9 км і займає за довжиною друге місце у світі. Це частина природи рідної землі, унікальний, неповторний дивосвіт, який ми повинні вивчати і оберігати.
  Серед численних пам’яток неживої природи водоспади чи не найбільше приваблюють і зачаровують нас своєю красою. Найбільш характерний з них Русилівський каскад водоспадів біля села Русилів Бучацького району.
  Тернопілля багате також історичним минулим. Кількість пам’яток історії та культури сягає 3680. Серед 176 архітектурних перлин державного значення – ратуша в Бучачі, замки у Бережанах, Збаражі, Теребовлі, костьоли у Тернополі, Микулинцях, дерев’яні церкви XVI–XVIII століть. Поклонитися чудотворним образам Пресвятої Богородиці у Почаєві та Зарваниці з’їжджаються паломники з усього світу.
  Уродженці нашого краю – ватажки козацьких повстань Байда Вишневецький, Нестор Морозенко та Северин Наливайко; співачка Соломія Крушельницька; письменник Богдан Лепкий; художники Михайло і Тимофій Бойчуки; скульптор Михайло Паращук; вчений Іван Пулюй та чимало інших знаних особистостей прославили свій край далеко за його межами.

Бібліографічний огляд літератури

Бурма, В. О.  Берегами Серету : путівник по туристському маршруту / В. О. Бурма. – Львів : Каменяр, 1979. – 89 с. : іл.

  Путівник по туристичному маршруту, що проходить берегами річки Серет, знайомить з памятками історії та культури, з місцями революційної, бойової і трудової слави, з унікальними памятками природи, розповідає про розквіт міст і сіл Тернопільщини.

Бурма, В. О.  Тернопільське озеро = Тернопольское озеро = The Ternopil  Lake / В. О. Бурма. – Львів : Каменяр, 1974. – 39 с. : іл.

  Фотоальбом знайомить з Тернопільським ставом (у народі – Тернопільське озеро). Автор описує ізюминку Тернополя у всіх його ракурсах та змальовує його красу у кожну пору року.

Герета, І. П.  Бережани : історико-краєзнавчий нарис / І. П. Герета. – 2-ге вид., доп. і переробл. – Львів : Каменяр, 1989. – 61 с.

  Історико-краєзнавчий нарис знайомить з Бережанами – районним центром Тернопільської області, містом з багатовіковою історією. Чимало місця в книзі відведено описові історико-культурних та архітектурних памяток, сьогоденню Бережан.

Герета, І. П.  Чортків : краєзнавчий нарис / І. П. Герета, М. С. Гордій. – Львів : Каменяр, 1985. – 42 с.

  Краєзнавчий нарис про районний центр Тернопільщини – місто Чортків, яке розкинулось у мальовничій долині по обидва береги річки Серет, про його історичні та архітектурні пам’ятки, про культурний розквіт міста.

Городиський, Л. Л.  Мандрівка по Теребовлі і Теребовлянщині : історичний нарис-путівник / Л. Л. Городиський, І. І. Зінчишин. – Львів : Каменяр, 1998. – 294 с.

  Книга допоможе дізнатися багато цікавого з давньої історії княжої Теребовлі і краю, ознайомить із сучасним життям – пам’ятками архітектури, природи, з працею і творчістю славних синів і дочок цієї благодатної землі, які своїм талантом і подвижницькою працею творили історію Теребовлянщини.

Демченко, В. Ф.  Теребовля : історико-краєзнавчий нарис / В. Ф. Демченко, І. П. Герета. – Львів : Каменяр, 1971. – 84 с.

  Історико-краєзнавчий нарис про Теребовлю – одне з найстаріших міст України, справжню перлину Тернопільщини. На основі яскравого документального й ілюстрованого матеріалу автори висвітлюють тисячолітню історію міста, розповідають про його чудове сьогодення.

Денека, М. Г.  Гермаківський дендропарк /  М. Г. Денека ; ред.: О. Г. Астаф'єв, А. І. Шулежко. – Львів : Каменяр, 1982. – 32 с. – Текст: укр., рос., англ.

  Путівник розповідає про Гермаківський дендропарк, розташований в околицях села Гермаківка Борщівського району на Тернопіллі. У книзі висвітлено історію створення дендропарку і його значення для відтворення лісових насаджень Тернопільської області. Описано склад насаджень дендропарку, приклади акліматизації екзотів і способи їх розмноження в умовах Гермаківського лісництва Тернопільщини.

Земля Тернопільська : туристичний путівник / ред.: У. Ванчура, П. Ктитор, Х. Мельничук. – Тернопіль : Джура, 2003. – 368 с.

  Путівник запрошує у цікаву і захоплюючу подорож мальовничим Тернопіллям, мандруючи вулицями Тернополя, милуючись розкішною зеленню парків, що огортають місто, блакитним розливом Тернопільського ставу, зазирнувши у живописні куточки із унікальними пам’ятками духовної культури, історії, архітектури, природи краю.

Корчемний, В. Г.  Хоростківський дендропарк : путівник / В. Г. Корчемний. – Львів : Каменяр, 1988. – 38 с.

  Путівник знайомить з дендропарком – заповідним об’єктом республіканського значення, розташованим у місті Хоросткові Гусятинського району Тернопільської області. Колекція деревних і чагарникових порід дендропарку нараховує  понад 1500 видів, різновидів і форм. Він є  базою наукових досліджень.

Лукомський, Г.  Вишневецький замок : його історія та опис / Г. Лукомський // З української художньої спадщини / Г. К. Лукомський. – К. : Українські пропілеї, 2004. – С. 226–273.  

  Зібрано матеріал про архітектурну пам’ятку 18 століття загальнодержавного значення, замок, який знаходиться у смт. Вишнівець Збаразького району на Тернопільщині. Палац залишається однією з найяскравіших пам’яток подібного роду в Україні.

Малевич, А. П.  Збараж : історико-краєзнавчий нарис / А. П. Малевич. – Львів : Каменяр, 1984. – 48 с.

  Краєзнавчий нарис про районний центр Тернопільської області – місто Збараж, яке внесене в реєстр найдавніших міст України. Збараж віднесено до 39 міст України з найбільшою кількістю історичних пам'яток. Багато уваги автор приділяє його сьогоденню.

Радзієвський, В.  Кременецькі гори : путівник по туристському маршруту / В. Радзієвський ; ред. А. Шулежко. – Львів : Каменяр, 1976. – 112 с.

  Путівник знайомить з чудовою пам'яткою природи – Кременецькими горами, краєм зачарованих скель і цілющих трав, заповідних дібров, букових пралісів, сповнених сонця березових гаїв та веселої гущавини голубих сосняків.  Представлено подорож по маршруту, який розпочинається з Острога, проходить через село Миколи Островського – Вілію,  заповідні Дівочі скелі, Божу Гору, Маслятин, Страхову, Замкову, Черча до Почаєва, Бродів, Золочева.

Радзієвський, В. О.  Медобори : путівник / В. О. Радзієвський, В. Бурма. – Львів : Каменяр, 1975. – 88 с. 

  Путівник знайомить з унікальною пам'яткою геологічного минулого, подібної якій немає у всій Європі – Подільськими Товтрами, названими в народі Медоборами – за густі ліси-бори, за уквітчані сонячні галявини, за напоєні медом і росами трави на казкових соколиної висоти горбах.

Радзієвський, В. О.  Подорож у підземну казку : путівник по касторових печерах Тернопільщини / В. О. Радзієвський. – 2-ге вид., допов. і перероб. – Львів : Каменяр, 1984. – 56 с.

  Путівник знайомить з найбільшими у світі карстовими печерами у гіпсах, які знаходяться на території Тернопільської області. Печери доступні для відвідування туристів. Їм відкривається казкова країна кам’яних підземних лабіринтів з неповторними залами-палацами, прикрашеними незвичайними друзами гіпсових кристалів, сталактитами, сталагмітами та іншими карстовими утворами, які природа творила протягом тисячоліть.

Свинко, Й. М.  Дністровський каньйон очима допитливих : фотоальбом / Й. М. Свинко. – Тернопіль : Підруч. і посіб., 2013. – 64 с. : іл.

  У фотоальбомі доступно в науково-популярному стилі охарактеризовано й показано на світлинах найцікавіші, найпривабливіші геологічні об'єкти Дністровського каньйону й тісно пов'язані з ними водоспади, дивовижні форми звітрювання скель, подано пояснення причин їх утворення.

Тернопільщина. Землі квітучої краса : фотоальбом  / упоряд.: К. Валігура, А. Тринько. – К. : Мистецтво, 1987. – 143 с.

  Фотоальбом знайомить з містами і селами Тернопільщини, її історією та визначними місцями, мальовничою природою – привабливими для туристів Медоборами і Кременецькими горами, відомими пам’ятками архітектури. Кольорові та чорно-білі фотографії розповідають про трудівників краю та його розквіт.

Чайковський, М. П.  Пам'ятки природи Тернопільщини : ілюстрований нарис / М. П. Чайковський. – Львів : Каменяр, 1977. – 80 с. – (Пам'ятні та заповідні місця України).

  Книга розповідає про унікальні ландшафти, ботанічні та лісові заказники, цінні ділянки лісу і степу, віковічні дерева, про печери й озера, геологічні відслонення та інші об’єкти природи Тернопільщини. Описуючи найважливіші заповідні місця краю, автор подає загальну характеристику природи області.

Чернихівський, Г. І.  Кременець : путівник / Г. І. Чернихівський. – Львів : Каменяр, 1987. – 56 с. – Укр., рос., англ. мовами.

  Путівник по районному центру Тернопільської області – Кременцю, місту, яке славиться мальовничою природою, пам’ятками історії, культури та архітектури, чарівною казкою навколишньої природи.

Огляд підготувала Любка І. М.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]