«ГОЛОС, ЩО ПОЛОНИВ УВЕСЬ СВІТ»
(до дня народження СОЛОМІЇ КРУШЕЛЬНИЦЬКОЇ)

 

 

 

port kryw«Там, де проходить С. Крушельницька,

квітнуть троянди й співають солов'ї»

/ Д. Кардуччі /

 

   Соломія Крушельницька – видатна українська оперна співачка. В усьому музичному світі кінця ХІХ – першої половини ХХ століття була символом досконалості й неперевершеності. Її незрівняної краси лірико-драматичне сопрано діапазоном майже в три октави – воістину унікальне явище в оперному мистецтві.
   Доля цієї жінки викликала й викликає інтерес не тільки у музикознавців та шанувальників оперного мистецтва. Її постать інтригує також і багатьох сучасних художників та письменників; артистична особистість відомої українки полонила й кіномитців, які намагаються за допомогою фільмової стрічки повернути до нас образ незабутньої Соломії.
   Проте, мало хто з них може похвалитися, що їхня праця у науковому, або ж мистецькому жанрі, правдиво відтворює творчу індивідуальність Соломії Крушельницької. Тому, коли мова йде про цю легендарну оперну співачку, спадають на гадку слова Григорія Сковороди: «Світ ловив мене і не спіймав».
   Стисло аналізуючи матеріали про Соломію Крушельницьку, які були опубліковані у другій половині ХХ ст., можна виокремити три популярні книги, знакові в дослідженні життєтворчості акторки. Пальма першості належить двом виданням, авторами яких є львівський мистецтвознавець Іван Деркач та музикознавець з Києва Михайло Головащенко. Cподвижницька праця цих дослідників заслуговує особливих слів подяки та визнання. Адже саме вони півстоліття тому відкрили читачеві легендарну українську Діву та документально підтвердили, що Крушельницькій належить чільне місце у світовій музичній культурі. Науково-популярне видання «Славетна співачка. Спогади і статті про Соломію Крушельницьку» (Львів, Книжково-журнальне видавництво) Іван Деркач видав 1956 року. Молодшому колезі Деркача Михайлові Головащенку, окрім українських, вдалося зібрати ще значну кількість іншомовних джерел – італійських, польських, французьких, іспанських, які презентують Крушельницьку у світлі зарубіжної критики. Як результат праці дослідника в 1978 та 1979 рр. вийшов двотомний збірник «Соломія Крушельницька. Спогади. Матеріали. Листування». Третє із згаданих видань – роман-біографія «Соломія Крушельницька» (Київ, 1979), автором якого є Валерія Врублевська.
   Перед мистецтвом української співачки, перед красою її душі схилялись видатні співаки світу: Е. Карузо, М. Баттістіні, Тітта Руффо, Ф. Шаляпін, О. Мишуга, М. Минцинський, Я. Решке, А. Дідур та багато інших. Знамениті композитори Д. Пуччіні, А. Каталані, Р. Штраус висловлювали їй свою вдячність за блискуче виконання головних партій в їхніх операх. Великій співачці присвячували свої твори композитори, письменники, художники. Такого всесвітнього визнання, пошани та любові добилася проста дівчина з українського мальовничого села, адже Україна завжди славилась своїми співочими талантами, красою та мелодійністю пісень.

 

Бібліографічний огляд літератури

 

08

 

   Соломія Крушельницька. Спогади. Матеріали. Листування : у 2 ч. Ч. 1 : Спогади / вступ. стаття, упоряд. і прим. М. Головащенка. – Київ : Муз. Україна, 1978. – 398 с.
  

   У першій частині цього видання опубліковано спогади рідних, друзів, учнів та сучасників Соломії Крушельницької. Матеріали розміщено так, щоб вони відображали хронологію життя Соломії Крушельницької. В кінці кожного спогаду подано дату його написання, а при відсутності її  – дата першодруку, що зазначена у квадратних дужках.
   Видатний італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі визначив С. Крушельницькій високе місце поруч із чоловіками, котрі в той час володіли пальмою першості на оперній сцені – Енріко Карузо, Федором Шаляпіним, Тітта Руффо, Маттіа Баттістіні. При цьому він зазначав: «Однак у порівнянні зі своїми уславленими колегами вона виявилася набагато вищою як особистість. Інколи загадковіша, майже завжди складніша та більш цільна – троїста і єдина особистість акторки-співачки-музиканта».

08

 

   Соломія Крушельницька. Спогади. Матеріали. Листування : у 2 ч. Ч. 2 : Матеріали. Листування / упоряд. і прим. М. Головащенка. – Київ : Муз. Україна, 1979. – 447 с.

   

   До другої частини увійшли різні матеріали та листування, які упорядникам вдалося зібрати в державних архівах, театрах,  бібліотеках та у приватних осіб багатьох країн світу протягом довгорічних наполегливих пошуків. Матеріали світової преси розповідають про тріумфальні виступи співачки на кращих оперних сценах Росії, Польщі, Італії, Франції, Португалії, Аргентини, Чилі, про концертні турне акторки Європою та Америкою.

01

 

   Врублевська, В. В.  Соломія Крушельницька : роман-біографія / В. В. Врублевська. – Київ : Дніпро, 1986. – 358 с.


   У романі-біографії української письменниці Валерії Врублевської відображено життя і творчість видатної української співачки, всесвітньо відомої Соломії Крушельницької. Головна героїня постає у творі на широкому тлі соціальної дійсності свого часу.
   Соломія Крушельницька не залишила спогадів; не написала жодного слова про свою родину та приватне життя, про свою кар’єру, партнерів по сцені. «Хоча знала свою вартість як акторки-співачки, – пише про неї Одарка Бандрівська, – дуже рідко говорила про себе. Не хотіла також писати спогадів зі свого життя». Багато фактів вказують на те, що ця шляхетна жінка була винятково приватною особою та зовсім не хотіла розкривати своє «я» у публічному світі.

10

 

   Соломія Крушельницька. Шляхами тріумфів : статті та матеріали / упоряд.: П. Медведик, Р.  Мисько-Пасічник ; наук. ред. М.  Зубеляк. – Тернопіль : Джура, 2008. – 391 с.


    У збірнику вміщено науково-популярні статті, спогади, листування, присвячені різним аспектам життя та діяльності однієї з найвидатніших оперних співачок кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. Наведено перелік оперних партій та камерно-вокальних творів з репертуару Соломії Крушельницької.
    Окремий розділ збірника – поетичні присвяти та літературні твори про славетну Соломію: «В поезії її сучасників», «У творах вдячних нащадків».
   Допоміжний апарат містить коментарі, короткі відомості про авторів, іменний покажчик та перелік рекомендованої літератури про Соломію Крушельницьку.
  Багатоілюстроване видання буде цікавим для широкого кола шанувальників української та світової музичної культури.

12

 

  

   Соломія Крушельницька. Міста і слава : з диском / упоряд.: Г. Тихобаєва, І. Криворучко. – Львів : Апріорі, 2009. – 167 с. : іл.


   Останнє масштабне видання було ініційоване Музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької у Львові – великоформатна книга із чудовим ілюстративним матеріалом (дизайн Лесі Квик). Це розповідь, що побудована на основі літературно-критичних джерел, спогадів її родини, численних приятелів та знайомих.
   Видання буде цікавим як для шанувальників оперного мистецтва чи любителів мемуарної літератури, так і для дослідників-музикознавців, бо поруч з відомим, містить новий документальний матеріал.

03

 

   Велика серед великих. Італійці про Соломію Крушельницьку : спогади, газетно-журнальні публікації / упоряд. У. Скальська. – Івано-Франківськ : Грань, 2003. – 84 с.


   У книзі зібрані спогади італійських діячів культури про Соломію Крушельницьку співачку світової слави й газетно-журнальні відгуки на виступи, опубліковані в 2-томнику Соломія Крушельницька. Спогади. Матеріали. Листування / упоряд. М. Головащенко – К. : Муз. Україна.
   Додано: поетичні посвяти Сильвестра Лепкого, Богдана Лепкого, Дмитра Павличка, післямова Уляни Скальської, вступне слово кандидата мистецтвознавства Ганни Карась, а також біографічна довідка з Енциклопедії Українознавства, підготовлена працівниками Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові, біографічний нарис старшого наукового працівника Музично-Меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Мар’яни Зубеляк.

07

 

   Віночок Соломії Крушельницької : поезії і музичні твори, висловлювання визначних діячів культури, репертуар співачки / упоряд. П. Медведик. – Тернопіль : Збруч, 1992. – 128 с.


   Збірник поезій складається із двох частин. У першій частині зібрано твори авторів, які особисто знали співачку, палкі шанувальники її таланту. Їх вірші надруковано послідовно за роками публікацій.
   У другій частині поезії розміщено за темами, що відображають біографічні події з життя і творчості акторки, прославлення її таланту. Вміщено також висловлювання визначних діячів культури та письменників, репертуар пісень та романсів українських та зарубіжних композиторів.

11

 

   Герета, І. П.  Музей Соломії Крушельницької = Музей Соломии Крушельницкой = Solomia Krushelnitska Memorial : нарис-путівник / І. П. Герета ; худож. Ю. І. Соколов. – Львів : Каменяр, 1978. – 94 с.


    Видання знайомить читачів із експозицією Меморіального музею всесвітньовідомої співачки, заслуженого діяча мистецтв УРСР Соломії Амвросіївни Крушельницької в селі Біла поблизу Тернополя.
   Мовою речових і документальних матеріалів, розташованих у хронологічній послідовності, тут розповідається про життя і діяльність української акторки. Адже саме раритетні пам’ятки, представлені в Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові та Меморіальному музеї співачки у селі Біла, творять прекрасне тло для оповіді про її долю. Збережені на старих платівках музичні твори у виконанні Крушельницької, які можна прослухати під час екскурсії, дають змогу краще пізнати та оцінити її вокальну майстерність.

09

 

   Мельничук, Б.  Соломія Крушельницька : драма-легенда / Б. Мельничук, І. Ляховський. – Тернопіль : [Б. в.], 1994. – 57 с.


   Автори драми-легенди – журналіст, літератор, краєзнавець – Богдан Мельничук та актор, заслужений артист України – Іван Ляховський розповідають про життєвий і творчий шлях славетної уродженки нашого краю, видатної співачки світової слави Соломії Крушельницької.
   У 1995 році за мотивами книги відбулася прем’єра вистави «Соломія Крушельницька» у Тернопільському обласному драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка (нині академічний театр).

05

 

   Соломія Крушельницька та світова музична культура : статті та матеріали / голов. ред. О. Смоляк. – Тернопіль : Астон, 2002. – 68 с.


   До збірника увійшли статті та матеріали українських учених-музикознавців, які розкривають та доповнюють відомості про біографію, творчий і виконавський шлях, а також спілкування із народною піснею співачки світової слави Соломії Амвросіївни Крушельницької.
    Видання адресоване музикознавцям, викладачам і студентам вищих та середніх навчальних музичних закладів, а також пропагандистам українського вокального мистецтва.

02

 

   Соломія Крушельницька та світовий музичний простір : збірник статей / ред.-упоряд. О. Смоляк. – Тернопіль : Астон, 2007. – 188 с.


   До збірника увійшли статті українських учених-музикознавців, які розкривають багатогранний талант та мистецьку діяльність співачки світової слави Соломії Амвросіївни Крушельницької.
  Основою статей стали доповіді, виголошені учасниками другої Всеукраїнської наукової конференції, приуроченої 135-й річниці від дня народження видатної акторки.
   Видання адресоване музикознавцям, викладачам і студентам вищих та середніх навчальних музичних закладів, а також широкому колу шанувальників українського вокального мистецтва.

                                                                                                                    Бібліографічний огляд літератури

                                                                                                                    підготувала Н. І. ПЕЛЬО

                                                                                                                    вересень 2016 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]