«Вірю в краще своїх внуків»
80 років Ігорю Дуді –
мистецтвознавцю, педагогу,
заслуженому працівнику культури України.

photo   Бажання передати свої знання про мистецьку спадщину нащадкам поєдналися в культурній та науково-педагогічній діяльності Ігоря Дуди. Його місія – пізнавати й популяризувати мистецтво Тернопільського краю.
   Ігор Дуда проживає в Тернополі вже майже шістдесят років. Двадцять дев’ять із них – очолює обласний художній музей. Згадуючи, що Мойсей водив євреїв пустелею сорок років, висловлює припущення митець, що й наша держава через сорок років знайде, так би мовити, власний Едем, «землю обітовану». Залишається тільки ще років із двадцять почекати…

 

 

photo1

Тернополяни заслуговують на те, щоби їхнє місто їм відповідало, адже наші люди – працьовиті, розумні, патріотично налаштовані. Але Тернополю, на жаль, не дають розвернутися. Хочеться, щоб людина отримувала задоволення від міста, в якому живе, щоб шукала роботу не на ринку, не на Заході, а в себе в Тернополі, щоб працювала і мала від того матеріальне та моральне задоволення. Хочеться, щоби в майбутньому наше місто розкрило свої приховані потенційні можливості!
/Ігор Дуда/

 

   Народився Ігор Дуда10 березня 1940 р. у с. Ганчова Горлицького повіту Краківського воєводства Польщі. Вищу освіту здобув на факультеті теорії та історії мистецтв в Інституті живопису, скульптури та архітектури імені І. Рєпіна Академії мистецтв СРСР у м. Санкт-Петербург. Інститут закінчив у 1973 р. за фахом «Мистецтвознавство». Ігор Дуда – організатор і директор Тернопільського обласного художнього музею з 1991 р. До того перебував на педагогічній роботі. У 2005–2014 рр. працював доцентом Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка за сумісництвом.
   Очолюваний ним музей займається збиранням, вивченням, збереженням, реставрацією та популяризацією творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва. Основні музейні фонди, започатковані 552 експонатами, на 2018 р. містять 9107 найменувань. До того ж збільшилися науково-допоміжний фонд, архів і бібліотека. Нові надходження здійснюються через виставкову діяльність, дарунки мистців та колекціонерів.
   Ігор Дуда – відома людина в культурно-мистецькому середовищі краю. У 1996 р. він займався організацією художньо-меморіального музею Л. Левицького в Борщівському районі. У 2000 р. реорганізував і відновив роботу Почаївського історико-художнього музею. Крім того, співорганізатор й автор експозиції та художнього оформлення музею-кімнати «Лемківщина» в Тернополі у 2002 р., а також реконструкції Монастириського обласного музею лемківської культури й побуту у 2004 р. Як мистецтвознавець друкується з 1972 р. Окремими виданнями вийшли 14 його праць із мистецтвознавства, де каталоги виставок В. Макарова, Д. Шайноги, Д. Шолдри, А. Ткаченка, А. Малюци; 13 праць із краєзнавства та 4 – з мовознавства. Також у доробку понад 1050 статей, опублікованих у газетах, журналах та енциклопедіях Тернополя, Києва, Варшави. Науковець узяв участь у 62 науково-практичних конференціях із питань мистецтва, історії та культури. Виступає з тематичними передачами на радіо й телебаченні. Ігор Дуда – редактор газети «Дзвони – Лемківщини», організатор першої в Україні «Лемківської ватри» на Бережанщині (1999). І. М. Дуда зробив значний внесок у розвиток культури України як член Національної спілки журналістів України, Національної спілки художників України, Національної спілки краєзнавців України, Наукового товариства імені Шевченка у Львові. Є почесним членом Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. Також долучився до роботи як член правління обласних мистецьких спілок. Бере участь у роботі Світової федерації українських лемківських об’єднань та Всеукраїнського товариства «Лемківщина».
   Плідна праця Ігоря Дуди належно визнана. Він отримав медаль «Ветеран праці», удостоєний орденів св. Архістратига Михаїла, св. Володимира Великого УАПЦ. Нагороджений відзнаками: «За заслуги перед містом» Тернопільської міської ради (1999), «За досягнення в розвитку культури і мистецтва» Міністерства культури й мистецтв України (2005), «Честь і слава Тернопільщини» Тернопільської облдержадміністрації (2012).

 

Інформаційно-бібліографічний відділ
Бібліографічний огляд літератури

 

1

   Дуда І. Лемківський гумор / Ігор Дуда. – Тернопіль : Астон, 2014. – 391 с.

 

   У цій збірці вміщено 2560 жартів-анекдотів - лемківських і не зовсім лемківських, але тлумачених лемківською говіркою. З території Польщі лемки були депортовані в 1944–46 pp. на Схід (в УРСР), а решту, в 1947 р. – на західні землі Польщі. Лемки-автохтони досі проживають у словацькій Пряшівщині та українському Закарпатті.
Лемківський гумор зацікавить старших краян в Україні, які вже забули рідну говірку. Водночас, діти, внуки і правнуки прагнуть знати, звідки походять їхні родинні коріння, хочуть довідатися про побут, звичаї і традиції своїх предків. Збірка буде корисна також для науковців-мовознавців і студентів, які цікавляться історією та культурою лемків.

2

   Дуда І. Лемківський словник : 26000 слів / Ігор Дуда. – Тернопіль : Астон, 2011. – 376 с. – (Бібліотека Лемківщини ; ч. 54).

 

   Лемки, як бойки і гуцули, – корінні мешканці Карпатського регіону. Поділені між трьома державами, через віки лемки зберегли самобутню культуру (пісню, різьбу, малярство, звичаї і традиції), проте поступово асимілюються і втрачають свою мову – бесіду. В цьому словнику вперше зібрані в повному обсязі мовні особливості жителів галицької Західної і Східної Лемківщини, а також південної частини – словацької Пряшівщини та українського Закарпаття.
   Подані в словнику найбільш характерні особливості формотворення слів покликанні вдосконалити лемківський фонетичний правопис. Словник вміщує 10760 статей і близько 26000 найбільш уживаних і рідкісних слів лемківського діалекту української мови.

 3

   Дуда І. Спомнєш моє слово : лемківски приповідки / Ігор Дуда. – Тернопіль : Астон, 2008. – 88 с. – (Бібліотека Лемківщини ; ч. 44). – З автографом автора.

 

   У цьому збірнику подано 2000 лемківських приказок-приповідок. Вони свідчать про спорідненість фольклору України і Галичини зокрема. Проте мають характерні риси що не властиві для інших етнографічних груп Карпатського регіону. Колоритні лемківські приказки відтворюють моральні засади побут, звичаї, обряди і традиції населення Північної Лемківщини, яке в 1944–46 рр. з території Польщі було депортоване на Схід, а решту, в 1947 р., – на Захід.
   Книжка буде корисна для науковців-мовознавців, студентів-філологів і молоді, котрі цікавляться історією та культурою лемків, а також широкого загалу краян, їх дітей і внуків, які поступово забувають рідну говірку.

4

   Дуда І. Тарас Шевченко на Тернопільщині / Ігор Дуда, Богдан Мельничук. – Вид. 2-ге, допов. – Тернопіль : [б. в.], 1998. – 82 с. – (Корінь і наука ; випуск 17).

 

   Автори книги ведуть нас дорогами, якими мандрував по Тернопільщині Тарас Шевченко, ознайомлюють з пам’ятними місцями, пов’язаними із перебуванням у нашому краї Великого Кобзаря, розповідають про увічнення його пам’яті.

5

   Дуда І. М. Тернопіль, 1540–1944: історико-краєзнавча хроніка. Ч. 1 / І. М. Дуда. – Тернопіль : Навчальна книга–Богдан, 2010. – 292 с.

 

   Пропоноване видання – результат майже двадцятирічної праці автора. Весь інформаційний матеріал, почерпнутий із польських та українських, частково радянських і німецьких джерел, подано у вигляді історико-краєзнавчої хроніки. Перша частина доробку налічує дванадцять часових розділів та охоплює період від 1540 до 1944 року. Аналіз подій та коментарі до них зведені до мінімуму, однак вони відображають громадянську позицію автора. По-новому висвітлюються події Першої та Другої світових воєн. Вперше публікуються переліки посадників і почесних громадян Тернополя та синхронна таблиця вулиць міста. Монографія пройшла апробацію на сторінках міської газети “Тернопіль вечірній” у 1999–2002 роках.
   Для широкого кола тернополян та гостей міста, учнів, студентів і науковців, а також усіх, хто цікавиться історією рідного краю.

6

   Дуда І. М. Тернопіль, 1944–1994: історико-краєзнавча хроніка : у 2-х ч. Ч. 2 / І. М. Дуда. – Тернопіль : Навчальна книга–Богдан, 2018. – 344 с.

 

   У другій частині історико-краєзнавчої хроніки розповідається про історію міста Тернопіль з 1944 по 1994 роки. Зокрема, автор деталізував відомості про кожен історичний період: післявоєнну відбудову, «відлигу», «застій», перебудову та роки в незалежній Україні.
   Видання доповнено списком використаних джерел до кожного з розділів, іменним покажчиком.

7

   Дуда І. М. Тернопіль. Що? Де? Як? : фотопутівник / І. М. Дуда, Б. І. Мельничук. – Київ : Мистецтво, 1989. – 239 с.

 

   Фотопутівник пропонує читачам здійснити цікаву подорож по одному із обласних центрів України – місту Тернополю. На сторінках розповідь про його історію і сьогодення, ознайомлення з унікальними пам’ятками, музеями, театрами, місцями масового відпочинку, з вулицями і бульварами, його сучасними районами. У путівнику велика кількість світлин – історичних і сучасних, подані цікаві відомості про визначні місця Тернополя, а також окремі практичні поради, які будуть корисні кожному гостю міста. Орієнтуватися у місті допоможуть карти-схеми найважливіших туристичних об’єктів.

8

   Дуда І. Тернопільщина літературна : 325 імен на карті області : путівник / Ігор Дуда. – Тернопіль : Редакційно-видавничий відділ облполіграфвидаву, 1990. – 76 с.

 

   Путівник ознайомлює читача з пам’ятними літературними місцями Тернопільської області, розповідає про тих письменників, які тут народилися, вчилися, жили і працювали, а також перебували на Тернопіллі певний час.

9

   Тернопіль : громадсько-політичний та літературно-мистецький народний часопис. № 2/3 (16/17). Художники Тернопільщини / упоряд. І. Дуда. – Тернопіль : [Збруч], 1994. – 96 с.

 

   У часописі автором-упорядником зібрано дані про усіх художників Тернопілля з кінця ХІХ і до сучасного періоду, а також про мистців-тернополян в діаспорі. Біографічні дані кожного митця супроводжуються світлинами самих художників та їхніх робіт.

10

   Ониськів М. Дуда Ігор Микитович / М. Ониськів, В. Уніят // Сподвижники поля духовного : лауреати Всеукраїнської літературно-мистецької та громадсько-політичної премії ім. братів Богдана та Левка Лепких : довідник-антологія : 1991–2013 / Михайло Ониськів, Віктор Уніят ; наук. ред. С. Півторак. – Тернопіль : Терно-граф, 2014. – С. 38–39.

 

   Видання репрезентує володарів поважної громадської літературно-мистецької відзнаки, яку заснував у 1991 році журнал «Тернопіль» і якою увінчано майже сотню представників творчої інтелігенції з України та світу.
   Тут же вміщено біографію та творчий доробок нашого земляка: мистецтвознавця, краєзнавця, педагога, громадського діяча, – Ігоря Микитовича Дуди.

Підготувала І. В. Беновська
березень 2020 р., 10 джерел

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах