«Бринить, бринить душі струна»

(90 років від дня народження Володимира Павловича Вихруща –

ученого-економіста, українського поета)

 

0З роду в рід кладе життя мости,

Без коріння саду не рости.

Без пориву човен не пливе,

Без коріння сохне все живе.

/ З пісні "Коріння" В. Вихруща /.

 

   Вихрущ Володимир Павлович – поет, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, член-кореспондент Академії підприємництва та менеджменту України, академік Академії економічних наук, член науково-професійного товариства ім. М. Міхновського, член Спілки письменників України.

   Народився 4 березня 1934 року в селі Августівка Козівського району Тернопільської області, в селянській родині. Навчався у Конюхівській восьмирічній школі, у 1952 році закінчив Львівський фінансово-кредитний технікум, відтак Одеський кредитно-економічний інститут, аспірантуру. Працював завідуючим відділом у районній газеті, головою колгоспу, завідувачем Заліщицького райфінвідділу, деканом факультету Тернопільського фінансово-економічного інституту, упродовж багатьох років – заступником голови Тернопільського облвиконкому.

   Володимир Павлович Вихрущ – автор більше 100 наукових праць, багатьох монографій, навчальних посібників. А ще з дошкільного віку Володимир Вихрущ писав вірші.

   У квітні 1972 р. з’явилася друком у Києві його перша поетична книжка «Барви сонця». Згодом вийшли поетичні збірки “Утверджую день” (1975), “Чербець” (1977), “Веління серця” (1979), “Подих весни” (1980), “Поезії” (1982), “На крилах любові” (1984), “Вірші та поеми” (1986), “Полум’я калини” (1988), “Серпень душі моєї” (1990), “Мамина світлиця” (1991), “Світло душі” (1991), “Квіти надії” (1992), “Шлях до волі” (1992), “Світ починається з любові” (1995). Остання збірка його поезій “Троянди на мечах”. Володимир Вихрущ у складі багатьох делегацій діячів культури та борців за мир побував у Франції, Угорщині, Болгарії, Канаді, Америці, і як наслідок цих поїздок – ціла низка віршів, які розширили географію поезії Володимира Павловича, збагатили її тематично.

   Володимир Вихрущ також є автором багатьох популярних пісень, музику до яких написали відомі композитори Микола Колесса, Юлій Мейтус, Володимир Верменич, Андрій Кушніренко, Анатолій Кос-Анатольський, Мирослав Скорик, Анатолій Горчинський та інші. Вони також звучали у виконанні Ніни Матвієнко, сестер Байко, Алли Кудлай, а також самодіяльних співаків та вокальних ансамблів. Пісні Володимира Вихруща видано окремими книжками “Пісні барвінкового краю” (1983) та “Немає кращої землі, як наша рідна Україна” (Австралія, 1991).

   Володимир Вихрущ – лаурет Всеукраїнських літературних премій імені братів Лепких та імені Іванни Блажкевич.

   Помер Володимир Вихрущ 23 червня 1999 року.

   Ім'ям Володимира Вихруща названа Тернопільська спеціалізована школа № 17.

   4 березня 2014 р. на будинку по вулиці Замковій, 7 у Тернополі, в якому тривалий час жив поет, відкрили меморіальну дошку.

   У бібліотечному фонді державного архіву області зберігаються поетичні збірки Вихруща В. П., перелік яких для зручності користувачів додано до опису справ постійного зберігання.

   З документами створеного архівного фонду особового походження можна ознайомитися у читальному залі державного архіву області.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ

Бїбліографічний огляд літератури

 

1

   Вихрущ В. П. Барви сонця : поезії / В. П. Вихрущ. – Київ : Рад. письменник, 1972. – 64 с. 

 

   Поет закоханий в багатство фарб і відтінків надзбручанських квітучих лугів, у рукотворні райдуги клумб і бульварів красеня Тернополя. Його хвилюють квіти у руках будівничих і на граніті вічної слави воїнів наших. Квіти наче допомагають поету сказати свою любов до людини праці, подвигу, до своєї рідної землі.

2

   Вихрущ В. Безсмертя душі : вірші та пісні на релігійні теми / В. Вихрущ. – Тернопіль : Джура, 1998. – 136 с.

 

   До збірки відомого українського поета Володимира Вихруща увійшли вірші та пісні на релігійні теми. Їх характерними особливостями є щирість, доступність, велика любов до Бога, до людей, до України.

3

   Вихрущ В. П. Веління серця : поезії / В. П. Вихрущ. – Київ : Рад. письменник, 1979. – 102 с. : іл.

 

   Збірку поезій Володимира Вихруща складають вірші про трударів колгоспних полів, про рідну природу, дружбу і любов. Поет пише про ті зміни, що сталися на рідній йому Тернопільщині. Чимало поезій спрямовано проти ворожої ідеології, проти паліїв війни. В ряді творів стверджується ідея миру й дружби між народами.

4

   Вихрущ В. Дороги долі : поезії / В. Вихрущ. – Тернопіль : Просвіта, 1994. – 168 с.

 

   Збірка відомого українського поета сповнена почуттям високого патріотизму, ніжності й добра, любові до України.

   Тонкий лірик за своїм світосприйманням, автор з притаманною його поезії виразністю, доступністю оспівує красу природи, кохання, виражає свою повагу до українців, які живуть у діаспорі, передає народну мудрість, пісенне слово, утверджує віру у розквіт незалежної Української держави.

5

   Вихрущ В. П. З висоти літа : поезії / В. П. Вихрущ. – Тернопіль : Збруч, 1997. – 230 с. : іл.

 

   Вірші відомого українського поета Володимира Вихруща сповнені великої любові до людей, до України. Їх доступність дасть можливість широкому загалу усвідомити свою відповідальність за долю незалежної України. Значимими с розділ духовної поезії та ліричні вірші автора.

   Поет продовжує писати «Рубаї», які схвально сприймаються читачами.

6

   Вихрущ В. З Україною в серці [Ноти] : пісні : 5-тим роковинам незалежності України присвячується / В. Вихрущ. – Тернопіль : Збруч, 1996. – 104 с.

 

   Пісні на слова відомого українського поета Володимира Вихруща знані не тільки в Україні, а й за її межами. Вся творчість поета пісенна, проникнута ніжністю і любов’ю до людей, жертовністю захисту незалежної Соборної Української Держави.

   «З Україною в серці» – п’ята книжка пісень на слова поета. Перша «Пісні барвнікового краю» вийшла 1983 р. у видавництві «Музична Україна». Відтак світ побачили книжки пісень «Немає кращої землі, як наша рідна Україна» (Австралія, 1991), «Рідна сторона» (1994), «Кроком руш!» (1995).

7

   Вихрущ В. П. Мамина світлиця : вірші та поеми / В. П. Вихрущ. – Київ : Рад.  письменник,   1991 – 156 с.

 

   Особливістю книжки Володимира Вихруща є широкий діапазон форм від ліричних мініатюр до епічних поем. На чільному місці твори, пройняті почуттям людської гідності, поваги до батьківського порога, до родового коріння, рідної мови і пісні.

8

   Вихрущ В. П. На крилах любові : поезії / В. П. Вихрущ. – Львів : Каменяр, 1984. – 143 с. : іл.

 

   У збірку творів крім віршів увійшли також поеми «Соломія» – про славетну українську співачку С. Крушельницьку та «Іван Навізівський» – про відомого діяча української прогресивної еміграції й робітничого руху в Канаді.

9

   Вихрущ В. П.  Поезії / В. П. Вихрущ. – Тернопіль : Горлиця, 2007. – 568 с.

 

   Увазі читачів пропонуються кращі вірші поета Володимира Вихруща (19321999 pp.)

10

   Вихрущ В. П. Полум’я калини : поезії / В. П. Вихрущ. – Львів : Каменяр, 1988. – 135 с.

 

   Вірші про Вітчизну, любов до землі-годувальниці, відповідальність кожного за долю нашої планети, морально-етичні стосунки між людьми.

   До книги увійшла також поема «Батько» – ліро-епічна розповідь про покоління, яке боролося за утвердження нового життя на західноукраїнських землях.

11

   Вихрущ В. Рубаї / В. Вихрущ. – Тернопіль : Лілея, 1998. – 297 с.

 

   До книжки відомого українського поета Володимира Вихруща увійшло 1749 рубаїв (поетичних мініатюр), написаних в різні роки і схвально сприйнятих читачами.

12

   Вихрущ В. П. Серпень душі моєї : поезія / В. П. Вихрущ ; передм. В. М. Гладкого ; худож. оформ. О. В. Коваленка. – Львів : Каменяр, 1990. – 134 с. : іл.

 

   Для книги сучасного українського поета характерне дальше розширення горизонтів його світосприймання та збагачення емоційної палітри вираження. Автор утверджує розкутість особистості в умовах перебудови суспільного життя, обстоює пріоритет загальнолюдських цінностей, що грунтуються на невмирущих народних традиціях. З цього погляду цікавий розділ «Мій паранетікон» – збірник морально-етичних повчань.

13

   Вихрущ В. Шлях до волі / В. Вихрущ. – Тернопіль : Просвіта, 1992. – 176 с.

 

   Світова історія небагато знає прикладів такої жертвної боротьби, яку здійснювала Українська Повстанська Армія. Це і засвідчують вірші відомого українського поета.

    У збірці є чимало текстів пісень, присвят, поема «Українська повстанська».

15

   Ониськів М. М.  Вихрущ Володимир Павлович : [біографія поета] / М. М. Ониськів, В. В. Уніят  // Сподвижники поля духовного : лауреати Всеукраїнської літературно-мистецької та громадсько-політичної премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких / наук. ред. С. Півторак. – Тернопіль, 2010. – С. 22.

 

   У нарисі наведено короткі біографічні відомості про Володимира Вихруща, стисло висвітлено суспільно-економічні погляди та його роль і місце у розвитку нашої держави.
   Його творчий доробок є яскравою сторінкою в історії нашої національної літератури.

14

   Володимир Вихрущ : [біографія поета] // Письменники Тернопілля : члени Національної спілки письменників України / ред. Є. Безкоровайний. – Тернопіль : Терно-граф, 2010. – С. 21–22.

 

   У довіднику наведені короткі біографічні відомості про українського поета, публіциста, економіста і громадського діяча Володимира Павловича Вихруща.

Підготувала Н. В. Галіцька

Березень 2024 р., 15 джерел

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]