Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку викладачці Тернопільського національного економічного університету Любові Іванівній Чернецькій за подаровані книги.

d31

Академічне релігієзнавство [Текст] : підручник /під ред. А. Колодного. — К. : Світ знань, 2000. — 862 с. — ISBN 966-7742-06-7

Підручник написано відповідно до дисциплінарної структури релігієзнавства і на основі новітніх здобутків цієї сфери гуманітарного знання з акцентацією уваги на проблемах історії і сьогоденного буття релігії в Україні. Цим він відрізняється від прийнятої ще в науковому атеїзмі і відтвореної опісля у видрукуваних посібниках з релігієзнавства змістовної структури.
d32

Бистрицька, Е.В. Історія релігії : збірник документів і матеріалів [Текст] / Е. В. Бистрицька, І. С. Зуляк. — Тернопіль : Астон, 2003. — 524 с. — ISBN 966-308-001-9

У збірнику вміщено основні матеріали і документи з історії релігії від стародавніх часів до сьогодення. Вони висвітлюють особливості релігійних вірувань давніх цивілізацій, витоки і розвиток християнства на українських землях від язичниства періоду Київської Русі, пізнього середньовіччя, нового і новітнього часу.
До збірника увійшли матеріали, що висвітлюють суперечності релігійного життя в умовах тоталітаризму, національного відродження, шляхи розвою християнства в Україні доби розбудови державної незалежності.

d33

Чорненький, Я.Я. Практикум з релігієзнавства [Текст] : навчальний посібник./ Я. Я. Чорненький — К.: Центр навчальної літератури, 2004. — 312 с. ISBN 966-8365-64-X

Видання розраховане на широке коло користувачів: викладачів вищих і середніх на вчальних закладів, учителів старших класів загальноосвітніх шкіл, студентів внз І ІV рівня акредитації та учнів ліцеїв, гімназій, шкіл та тих, хто хоче оволодіти питаннями історичної еволюції релігій різних регіонів через призму сучасних досягнень релігієзнавчої науки, відповідно до структури навчальної дисципліни „Релігієзнавство”. Завдання посібника – сприяти вивченню та засвоєнню основних складових кур су „Релігієзнавство”.

d34

Релігієзнавство [Текст] : навчальний посібник / за ред. С. А. Бублика. — К. : Юрінком Інтер, 1998. — 496 с. — ISBN 966-7302-48-2

У навчальному посібнику з релігієзнавства подається аналіз релігії як культурно-історичного явища, висвітлюються сучасні релігії та їхня роль у розвитку цивілізації, питання правового регулювання державно-церковних відносин, здійснення свободи совісті в державі. Для з'ясування теоретичних питань широко використані історія, культура та державно-правові інституції України. Простежується взаємозв'язок теорії релігієзнавства з професійною діяльністю співробітників правоохоронних органів, юристів, правознавців.

d36

Гудима, А.М. Релігієзнавство [Текст] : навч.-метод. посіб. для студ. вищих мед. навч. закл. ІІІ - ІV рівнів акредитації / А. М. Гудима. — Тернопіль : Укрмедкнига, 2000. — 328 с. — ISBN 966-7364-49-6

На основі авторської програми, затвердженої МОЗ України (29.06.98 p.), висвітлено проблеми походження релігії та історії її розвитку з позицій методологічних засад сучасного українського релігієзнавства. Зокрема, як виник і функціонує релігійний феномен, що має пізнавально-виховне значення в поглядах на духовний світ людини, на потреби пошуку Істини, Краси та Добра.

d37

Киреевский, И. Р. Мифы древних славян [Текст] / И.Р. Киреевский  — Харьков : Кн. клуб семейного досуга, 2006. — 239 с. : ил. — ISBN 966-343-247-0

Эта та книга не является ни научным трудом по словянской мифологии, ни хрестоматийным сборником по фольклористике, ни, тем более, этнографическим очерком.  Приступая к работе над ней, автор ставил перед собой скромную задачу: собрать воедино и классифицировать мифы и легенды восточных славян (предков русских, украинцев и белорусов), разбросанные по разным источникам, подвергнув многие из них соответствующей литературной обработке.

d38

Шевнюк, О.Л. Українська та зарубіжна культура: навчальний посібник / О.Л. Шевнюк  — К.: Знання-Прес, 2002. — 277 с. ISBN 966-7767-33-7.

Це навчальний посібник нового покоління. За змістом він відповідає діючій програмі навчальної дисципліни "Українська та зарубіжна культура" для вищих закладів освіти. Новизна посібника полягає у його багатоваріант-ності. Поряд із стислим викладом теоретичного матеріалу посібник містить хрестоматію фрагментів текстів культур різних епох, а також систему завдань (на логічну організацію змісту, тексти з "помилками", "деформовані" тексти тощо), спрямованих на розвиток творчого мислення та інтерпретаційного досвіду студентів.

d39

Ерышев, А.А. Религиоведение: научное пособие — К.: МАУП, 1999. — 280 с. ISBN 966-7312-57-7

Мета пропонованого навчального посібника — ознайомити читачів з основами релігієзнавства. Подано різні концепції теорії релігії, описано і проаналізовано головні віхи еволюції існуючих релігій, основні напрямки релігійної філософії. Особливу увагу приділено історії та сучасному стану релігій в Україні. Відслідковано процес формування й розвитку уявлень про свободу совісті.

d40

Культурологія [Текст] : Історія і теорія світової культури ХХ століття: навчальний посібник/ В. В. Багацький, Л. І. Кормич. — 2-е вид., перероб. і доп. — К. : Кондор, 2004. — 304 с. — ISBN 966-7982-49-1

Автори не пішли традиційним шляхом переказу творчих біографій видатних діячів культури XX ст. Навпаки, вони склали широку картину розвитку науки, техніки, права, літератури, мистецтва освіти, тобто показали основні тенденції в культурі народів Європи. Азії, Африки і Америки.
Підручник написано на основі досвіду викладання відповідного нормативного курсу, який був впроваджений у навчальні плани вузів Міністерством освіти і науки України. Головна концептуальна ідея посібника - показати гуманістичний характер розвитку і взаємозв'язку світових культур.

d41

Шевнюк, О.Л. Культурологія [Текст] : навчальний посібник / О. Л. Шевнюк. — К. : Знання-Прес, 2004. — 353с. — (Вища освіта ХХIстоліття). — ISBN 966-311-000-7

За змістом посібник відповідає програмі навчальної дисципліни "Культурологія" для студентів вищих навчальних закладів. В основу посібника покладено сучасні підходи до типології культур. Новизна посібника полягає в методичній багатоваріантності. Його структура відповідає вимогам модульно-рейтингової системи навчання та особливостям дистанційної форми навчання. Поряд із стислим викладом теоретичного матеріалу у посібнику наводяться фрагменти текстів культур різних епох і система різнорівневих форм контролю здобутих знань (контрольні запитання, тестові та творчі завдання), спрямованих на розвиток інтегрального мислення та інтерпретаційного досвіду студентів.
d42

Подольська Є.А.  Культурологія [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Є. А. Подольська, В. Д. Лихвар, К. А. Іванова. — К. : ЦНЛ, 2003. — 288 с. — ISBN 966-8253-46-8

Навчальний посібник являє собою теоретичне викладення положень і концепцій культурології. В ньому розглядаються питання природи і сутності культури, її інформаційно-семіотичне розуміння, властивості культурних форм, історичні типи соціокуль-турних світів та окремі види культурних сценаріїв діяльності, особливості міжкультурної комунікації. Він надасть суттєву допомогу студентам у вихідних орієнтаціях для вивчення багатогранних духовних напрямків і процесів, для усвідомлення істинного значення культури в житті людшш і суспільства, для вироблення адекватних стереотипів поведінки у типових ситуаціях міжкультурного спілкування.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]