Наукова бібліотека ТНПУ ім. В. Гнатюка висловлює щиру подяку  координатору проекту "Студенти для органів місцевого самоврядування” в Тернопільській області, голові ТОМГО  "Спілка Молодіжного Самоврядування" Ігорю Володимировичу  Процику за подаровані книги

Сучасна молодь

Сучасна молодь [Текст] : проблема чи надія / ред. та упоряд.: Л. Кудіна, Л. Яцюк. – К. : Молодіжна Альтернатива, 2010. – 104 с.

Автори книги “Сучасна молодь: проблема чи надія?” не від когось знають про молодіжні проблеми, адже самі є студентами, аспірантами та молодими спеціалістами, які беруть участь у діяльності громадських організацій, органів місцевого самоврядування, працюють стажерами в органах місцевої влади. Проте молоді автори не просто констатують факти, вони пропонують шляхи виходу із кризи, головний з яких почати хоч щось робити

 Я депутат міської ради. Мої дії...

Я депутат міської ради. Мої дії... [Текст]  / ред. та упоряд.: Л. Кудіна, Л. Яцюк. – К. : Молодіжна Альтернатива, 2010. – 60 с.

Серед численних проблем, окреслених авторами статей у книзі “Я депутат міської ради. Мої дії…” є такі, що потребують першочергового вирішення. Молоді автори дають власне бачення шляхів виходу з кризи.
Так, для швидкого і повноцінного спілкування громадян з органами виконавчої влади необхідно запровадити систему електронного урядування. Це не потребує значних зусиль, проте усуне бюрократичні перешкоди при вирішенні злободенних питань.
Важливою авторам видається і зміна сутності соціального захисту: він повинен об’єктивно презентувати три групи громадян, які потребують допомоги з боку держави і складатися з соціальної допомоги, соціального наступу та соціальної винагороди.

 Молодіжне безробіття

Молодіжне безробіття та проблеми розвитку молодіжного підприємництва [Текст]  / ред. та упоряд.: Л. Кудіна, Л. Яцюк. – К. : Молодіжна Альтернатива, 2010. – 112 с.

Розвиток молодіжного підприємництва та подолання безробіття серед молоді – першочергові завдання, які повинна вирішувати держава. Так вважають автори книги “Проблеми розвитку молодіжного підприємництва та боротьба з молодіжним безробіттям”, молоді юнаки та дівчата, які на власному досвіді знайомі з проблемами молоді.
Держава тільки декларує підтримку молоді, реальної допомоги з боку місцевих органів влади молоді люди не мають. Це однаковою мірою стосується безробітних та молодих підприємців, які вирішили покинути лави найманих працівників.

 Болонський процес очима студентів

Болонський процес очима студентів [Текст]  / ред. та упоряд.: Л. Кудіна, Л. Яцюк. – К. : Молодіжна Альтернатива, 2010. – 68 с.

У книзі бачимо неоднозначне ставлення студентства до освітніх реформ, які з 2003 року тривають у вузах України. І проблема полягає не тільки в тому, що неможливо сліпо копіювати західну модель освіти, зневажаючи національні традиції, науково-педагогічну школу, ментальність українців. Про те, що процес іде важко, висловлюються і студенти, і викладачі: першим не до вподоби величезне навантаження при самостійному опрацюванні матеріалу, інші заплуталися у системі кредитно-модульного оцінювання чи просто не хочуть відходити від традиційного підходу виявлення якості знань. Як би там не було, однозначного ставлення до Болонського процесу в Україні (та й у Європі) немає.

 Що турбує молодь?

Що турбує молодь? [Текст] : проблеми вирішення молодіжних проблем на регіональному рівні / ред. та упоряд.: Л. Кудіна, Л. Яцюк. – К. : Молодіжна Альтернатива, 2009. – 68 с.

Дана книга відображає основні проблеми молоді всієї нашої країни загалом, а також ті проблеми, з якими стикаються молоді люди у своєму регіоні. Спільними проблемами, на думку авторів статей книги «Що турбує молодь» є здобуття вищої освіти через її завищену вартість, що породжує недоступність її для молодих людей, які проживають у сім’ях, які за своїм матеріальним становищем можна віднести до середньо статичних, проблема працевлаштування випускників вузів, низьких рівень розвитку молодіжного житлового кредитування, високий рівень алкогольної та наркотичної залежності серед молоді, низький рівень медичного обслуговування. Також сучасна молодь приділяє значну увагу діяльності громадських організацій, які у різних регіонах країни розвиваються по-різному, що впливає на представлення, захист прав та інтересів молоді.

 Україна під хвилею кризи

Україна під хвилею кризи [Текст] / ред. та упоряд.: Л. Кудіна, Л. Яцюк. – К. : Молодіжна Альтернатива, 2009. – 64 с.

У цій книзі автори констатують невтішні факти: внаслідок впливу світової фінансово-економічної кризи українці масово втрачають роботу, інфляція з’їдає без того куці бюджети українських сімей, а влада продовжує годувати громадян популістськими обіцянками соціальних подачок, яких немає у бюджеті. Кожен з регіонів має можливість вийти із ситуації, використовуючи власні людські ресурси, навчившись економити і пристосовуватися до нових умов. Головною думкою книги стала теза «Треба щось робити, тоді настануть кращі часи», оптимізм, працьовитість і настроєність на постійну працю — ось чесноти, до яких прагнуть молоді автори і закликають до цього читача.

 Україна під хвилею кризи

Поруч із Європейським Союзом та Росією [Текст] / ред. та упоряд.: Л. Кудіна, Л. Яцюк. – К. : Молодіжна Альтернатива, 2009. – 72 с.

У книзі молоді автори пропонують українській владі зважено та коректно підходити до вибору зовнішньо- європейського вектору української політики. Аналізуючи двосторонні відносини України з Росією, молоді дослідники застерігають від однобокого підходу до оцінки зовнішньої політики Російської Федерації та впадання у крайнощі при конфліктних ситуаціях в економічній сфері. Особливо актуальною видається їм проблема енергетичної залежності нашої держави від поставок російського газу. Автори наголошують, що у цьому контексті українська зовнішня політика нерозривно пов’язана з Європейським союзом, а тому не варто сліпо прагнути до його приєднання, категорично орієнтуючись на європейські стандарти.

 Проблеми регіонального розвитку України

Проблеми регіонального розвитку України [Текст] / ред. та упоряд.: Л. Кудіна, Л. Яцюк. – К. : Молодіжна Альтернатива, 2009. – 88 с

Криза зачепила не тільки всі галузі економіки України, а й не минула жоден регіон, причому її прихід ускладнений нереалізованістю адміністративно-територіальної реформи, яка розпочалася в Україні ще 2005 року. Про це пишуть у своїх статтях автори книги «Проблеми регіонального розвитку України». Кожен регіон має свою специфіку, проте кожен програє від невизначеності вертикалі центр-регіони в економічному плані, культурному та політичному плані. Українські регіони давно стали донорами центру, тому не зацікавлені наповнювати бюджет держави, з якого не отримують коштів на розвиток місцевої громади, промисловості, туризму. Кожен з авторів пропонує власний шлях виходу із ситуації, проте всі вони одностайні у тому, що необхідно негайно переглянути розподіл владних повноважень між центром та місцевою владою.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]