Наукова бібліотека ТНПУ ім В.  Гнатюка  щиро вдячна Інститут зоології ім. I.I. Шмальгаузена за подаровані книги.

689

Червона книга України. Рослинний світ [Текст] / за ред. Я.П. Дідуха - К.: Глобалконсалтинг, 2009. - 900 с.

Червона книга України — анотований та ілюстрований перелік рідкісних видів та видів, що знаходяться під загрозою зникнення на території України, і підлягають охороні; основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

У 2009 р. вийшло третє видання Червоної книги України. До нього занесено 542 види тварин: гідроїдні поліпи (2 види), круглі (2) та кільчасті (9) черви, ракоподібні (31), павукоподібні (2) та багатоніжки (3), ногохвістки (2), комахи (226), молюски (20), круглороті (2) та риби (69), земноводні (8), плазуни (11), птахи (87), ссавці (68). Кількість видів тварин у третьому порівняно з другим виданням збільшилась на 160 видів, а у другому порівняно з першим — на 297 видів. Таким чином, з урахуванням приблизно однакових проміжків часу між виданнями Червоної книги України, спостерігається певне уповільнення темпів зменшення втрати різноманіття окремих таксономічних груп фауни України. Разом з тим, викликає занепокоєння суттєве збільшення у Червоній книзі Україні кількості видів риб та ссавців.

690

Биология. Односум В. К.; Фауна Украины. Том. 19. Жесткокрылые. Вып. 9. Жуки-горбатки.—/ Институт зоологии им. И. И. Шмальгаузена/.–К. Наукова думка, 2010. — 264 с.

В монографии обобщены результаты исследований и литературные данные о фауне жуков-горбаток Украины. В общей части представлены сведения о морфологии жуков и личинок, системе, филогении, географическому распространению, образу жизни и практическому значению морделлид. В специальной части дана характеристика 2 подсемейств, 6 триб, 12 родов, 87 видов. Помещены оригинальные определительные таблицы по имаго и личинкам жуков-горбаток фауны Украины.
Для энтомологов-фаунистов, специалистов сельского хозяйства, преподавателей и студентов вузов.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах