Наукова бібліотека ТНПУ ім В.Гнатюка висловлює щиру подяку літературознавцю, математику і фізику, викладачу Дрогобицького доржавного педагогічного університету імені Івана Франка Набитовичу Ігорю за подаровану монографію.

90

93 

  Набитович, І. Універсум Sacrum'y в художній прозі (від модернізму до постмодернізму) [Текст]: Монографія / І.Набитович. — Дрогобич-Люблін : Посвіт , 2008 . - 600 с. ISBN 978-966-2248-10-4

  У монографії вперше в літературознавстві запропоновано цілком новий підхід до досліджень категорії sacrum, сакрального у художній літературі, а також уперше розглядається гіпотеза про фрактальну природу цієї категорії. Створено динамічну фрактальну модель-матрицю категорії sacrum, яка дозволяє системно досліджувати, аналізувати й інтерпретувати ірраціональні та раціональні вияви сакрального в художній літературі. Подібна модель-матриця може бути застосована й для ширших культурологічних досліджень. Запропоновано методологічні стратегії літературознавчих досліджень sacrum, які уможливлюють окреслення діяхронічних трансформаційних процесів, змін поетики та стилістичних засобів у реалізації як окремих елементів сакрального в художньому тексті, так і спроб художнього освоєння та осмислення цієї категорії у різних літературах європейської традиції. На прикладах художньої прози як іноземних авторів (Владислава Реймонта, Дмитра Мережковського, Германа Гессе, Жоржа Бернаноса, Пера Лагерквіста, Романа Брандштаттера, Уладзіміра Караткевича, Хорхе Люїса Борхеса, Дена Брауна, Кейт Мосс), так і українських (Івана Франка, Ольги Кобилянської, Наталени Королевої, Леоніда Мосендза, Юрія Клена, Василя Барки, Юрія Андруховича, Марії Матіос та інших) показано можливості застосування цієї динамічної фрактальної моделі-матриці у літературознавчих дослідженнях. Такий компаративістичний підхід стає, разом з усім, безсумнівним підтвердженням інкорпорованости української літератури у загальноєвропейський культурний контекст як невід'ємної й важливої його складової.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах