Наукова бібліотека ТНПУ ім В.Гнатюка висловлює щиру подяку Ткачуку Миколі Платоновичу за подаровані книги.

755

Ередіа, де Ж.-М. Трофеї [Текст] / Жозе-Маріа де Ередіа; пер. з фр. Й. Свіжака. – Тернопіль: Рада, 2011. – 162 с.

«Трофеї» - перша і єдина книга автора, над якою французький поет кубинського походження Жозе-Маріа де Ередіа (22.11.1842. Куба - 3.10.1905, Бурдонне під Парижем), учень академіка літератури Леконта де Ліля та один з найвидатніших «парнасців», працював близько тридцяти років і написав на французькій мові. Через рік після видання цієї збірки філігранно відточених, витон­чених, блискучих віршів, поданих у формі сонетів, що могли зма­гатися з поемою завдяки своїй глибині та масштабам історичних, релігійних, культових, географічних сюжетів, його було об­рано академіком поезії. Книга, яка має світову славу, пережи­ла століття і в наші часи, безперечно, становить неабияку цінність. Над перекладами «Трофеїв» Йосип Свіжак працював близь­ко семи років, щоб донести красу вишуканих сонетів до українського вимогливого читача.

Видано за фінансової підтримки обласної ради і облдержадміністрації

Науковий вісник Музею Івана Франка у Львові

Науковий вісник Музею Івана Франка у Львові: Вип. 6 / редкол.: Р. Гром'як, І. Денисюк, М. Ільницький та ін.; відповід. за вип. П. Зозуляк. - Львів: Каменяр, 2006. - 350 с.

У шостому випуску "Наукового вісника Музею Івана Франка у Львові" публікуються наукові статті й дослідження працівників музею та науковців інших установ. Продовжується публікація листів до Івана Франка. Вперше друкується "Історія хвороби" І. Франка.

701

Куцевол, О.М.  Життя і творчість письменника в дзеркалі «поетичної критики»: [навчальний посібник] / О. М. Куцевол. - Вінниця: 2010. - 280 с

Посібник містить твори вітчизняних поетів про життєвий і творчий шлях найвідоміші письменників української класичної і новітньої літератури. У теоретико-методичній статті окреслюються основні вектори використання матеріалів «поетичної критики» в процесі літетурної освіти учнів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій та колегіумів. Антологія віршів презентує своєрідний погляд митців на історію національного письменства. її укладено за чини програмою. Художні тексти супроводжуються детальними коментарями літературознавчо культурологічного, краєзнавчого та лінгвістичного характеру.
Видання адресується вчителям-словесникам, методистам, організаторам позакласної боти, бібліотекарям, студентам і магістрантам педагогічних ВНЗ, учням загальноосвітніх навчальних закладів різного типу, усім, хто любить рідну мову та красне письменство.

698

Ушкалов Л.  Від бароко до постмодерну: есеї / Л. Ушкалов. -Київ: Грані-Т, 2011. - 552 с. (Серія «De prоfundis»).

У цій книзі подані есеї, присвячені українській літературі ХУІІ-ХХ століть, зокрема творчості Мелетія Смотрицького, Григо¬рія Сковороди, Тараса Шевченка, Григорія Квітки-Основ'яненка, Павла Тичини, Максима Рильського та інших письменників-класиків. Автор порушує цілу низку питань - від концепту самопізнання й морфології сексу в літературі часів бароко до біблійної герменевтики й естетики романтизму. Та про що б він не писав, українська література від давнини до сьогодні постає в його ви¬кладі цікавою, барвистою і глибокою.

699

Русский язик и литература: Проблеми изучения и преподавания в школе и вузе. 2011: Сб. науч. тр. - К., 2011. - 512 с.

Сборник посвящен разнообразньїм аспектам лингвистической и литературоведческой русистики, а также особенностям преподавания русского язика и литератури в школах и вузах Украйни в условиях би- и полилингвизма.

Для преподавателей высших и средиих учебных заведений, иаучных работников, аспирантов, студентов-филологов.

700

Колісниченко, А.  Євангеліє від Гоголя : роман в новелах / А. Колісниченко. — Одеса : Астропринт, 2009. — 224 с.

644

Sajna, M. Crazy Horse : the life behind the legend [Текст] / M.·Sajna. – New Jersey: Castle books, 2005.–368 p.

A fascinating biography of one of the important Native American leaders in the strug to protect their homeland and way of life

643

Драйзер, Т. Дженни Герхардт [Текст] : Роман / Т. Драйзер ; пер. с англ. Н.Галь, М.Лорие. – М. : Худ. лит., 1982. – 269 с.

642

Шукшин, В. М. Рассказы [Текст] / В. М. Шукшин. – М. : Худ. лит., 1984. – 495 с. – (Классики и современники. Сов. лит-ра).

641

Ахматова, А. А. Стихотворения и поэмы [Текст] : Выпуск 6 / А. А. Ахматова. – М. : Молодая гвардия, 1989. – 223 с.

640

Махно, В. Зимові листи [Текст] / В. Махно. – М. : Критика, 2011. – 128 с.

Це джазово-поетична подорож автора зі Сполучених Штатів до України через Берлін і назад, ілюстрована авторськими світлинами Володимира Давиденка.

639

Українська література [Текст] : хрестоматія для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Оспівана воля / упор.: М. Ткачук, М Сулима, В. Смілянська Н. Й. Волошина.  – К. : Освіта, 2011. – 576 с.

600

Шпол, Ю.  Вибрані твори [Текст] : роман / Ю. Шпол. - К. : Смолоскип, 2007. - 531 с. - (Розстріляне Відродження)

У цій книзі подано основну частину творчого доробку Юліана Шпола (прибране ім’я Михайла Омеляновича Ялового – 1895-1937)  - поета, прозаїка, драматурга, видатного організатора літературного життя в Україні 1920-х років, першого президента ВАПЛІТЕ. Славетний роман «Золоті лисенята», драма «Катіна любов або будівельна пропаганда», поетична збірка «Верхи» та вірші з-поза збірок, переклади поезій, оповідання, публіцистика Юліана Шпола з часу прижиттєвих видань уперше приходять до українського читача. Окрім творів письменника, книга оздоблена значним документальним матеріалом: фотографіями автора та його оточення, автографами, копіями протоколів тощо, а також – літературно-критичними матеріалами: рецензіями Ф. Якубовського, Г. Майфета та ін. на роман «Золоті лисенята».

601

Пагутяк, Г.В.  Урізька готика [Текст] : роман / Г. В. Пагутяк. - К. : Дуліби, 2010. - 352 с. - (Склянка крові з молоком)

Дія роману відбувається наприкінці ХІХ століття в Урожі. Таємничі персонажі роману - опирі - живі люди, а не покійники. Вони становлять замкнену і нечисленну громаду селища Винники. Уріж й Винники розділяє Границя, що означає куток між двома селами, де в давнину був цвинтар. На Границі трапляються загадкові смерті, які приписують опирям. Найчастіше це стається з людьми, що опинилися у цій небезпечній місцевості вночі. Іноді вночі, йдучи селом, чоловік зустрічає людей, вітається з ними, але вони не відповідають. Це означає, що він зустрівся з небіжчиками, які не мають права говорити з живими людьми. Усі смерті пов'язані з водою: ріка, дощ, калюжа... Роман написаний за мотивами етнографічного нарису І. Франка.

496

Іздрик, Ю. Флешка-2gb [Текст] / Ю. Іздрик. –  К. : Грані-Т, 2009 – 248 с.– (De profundis)

Під цією майже чорною обкладинкою ховається збірка есеїв одного з найконцептуальніших письменників-модерністів сучасної української літератури.
Як зазначив Тарас Прохасько, це - найпрозоріша книжка найточнішого Іздрика. «Вона є підбіркою «Есею, шкіців та колажів Юрія Іздрика, вперше зібраних під однією обкладинкою» (сама обкладинка теж є бездоганним шкіцом і колажем того ж Іздрика)», - стверджує Прохасько.

497

Агеєва, В. Апологія модерну: обрис ХХ віку [Текст] / В. Агеєва. –  К. : Грані-Т, 2011 – 408 с.– (De profundis).

Наскрізний сюжет цієї книжки – тривалий і складний, крізь усе ХХ століття, процес модернізації українського письменства.Авторку цікавлять і найрепрезентативніші постаті цього процесу, і гострі конфлікти батьків та дітей, усі ті естетичні революції, навіть скандали, без яких мистецтво попросту не може розвиватися. Творчість Лесі Українки, Максима Рильського, Миколи Хвильового, Віктора Домонтовича, Оксани Забужко, Тараса Прохаська розглядається переважно із застосуванням психоаналітичних та ґендерних підходів.

498

Теремко, В.І. Видавничий маркетинг [Текст] : навчальний посібник / В. І. Теремко. – К. : Академвидав, 2009. – 272 с. – (Альма-матер).

У сучасній видавничій справі все менше залишається місця для аматорства. Ця діяльність потребує вміння досліджувати і розуміти ринок, характер конкуренції, ділову поведінку і потенціал конкурентів, з’ясовувати читацькі потреби, інтереси цільових споживачів і ефективно задовольняти їх. Завдяки маркетинговим знанням, умінням видавництво здобуває унікальність, самодостатність, конкурентоспроможність, непіддатливість до намагань застосувати щодо нього ринкову владу. Воно завжди налаштоване на пошук можливостей, взаємовигідне партнерське співробітництво, вибір товарних, цінових, дистрибуційних, комунікаційних стратегій, які б максимально реалізовували його ринкову силу і забезпечували досягнення цілей.

499

Збірник праць Тернопільського міського осередку Наукового товариства ім. Т. Г. Шевченка [Текст]. Т. 2 : Національно- визвольні змагання укр. народу у ХХ ст. / редкол.: М. Андрейчин, Д. Бучко, Г. Возняк та інші. - Тернопіль : Меркьюрі-Тернопіль, 2006. - 398 с.

Забужко, О.   Книга буття. Глава четверта

Забужко, О.   Книга буття. Глава четверта [Текст] : повісті / О. Забужко. – К. : Факт, 2008. – 164 с. – (Поза фокусом).

У книзі представлено дві повісті Оксани Забужко: більш відома «Інопланетянка» і майже не відома широкому загалу «Книга Буття. Глава четверта» (в книзі друкується вперше). Ці тексти засвідчують: майстерність притаманна будь-якому періоду творчості Оксани Забужко, а прозріння — позачасові й не мають терміну давності. Хоча останнім фактом авторка, здається, не втішена. «Такої Цивілізації, як описана тут, я не хочу. І не моя вина, що вона розвивається за підозріло подібним до накиданого тут сценарієм...» — зазначає Оксана Забужко.

Шкляр В.  Чорний ворон

Шкляр, В.  Чорний ворон [Текст] / В. Шкляр. – К. : Ярославів Вал, 2009. – 356 с.

Роман відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуванних сторінок нашої історії - боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади у 1920-х роках. Збулося Тарасове пророцтво: повіяв новий вогонь із Холодного Яру, і лицарі лісу освятили зброю на московського ката. Найзапекліші з них - залишснці - продовжили боротьбу навіть тоді, коли в Україні утвердилася диктатура чужинців і небуло вже надії на визволення. Таким був загін отамана Чорного Ворона. 1921 року долю чотирилітньої війни, яку Росія розв'язала проти Української Народної Республіки, було вирішено на користь загарбника. Армія УНР опинилася інтернованою за колючим дротом колишніх польських союзників. Однак збройна боротьба ще роками тривала майже на всіх теренах України. Відчайдушний опір російським окупантам чинили повстанці Холодного Яру. На їхньому чорному бойовому прапорі був напис: «Воля України або смерть».

Барт Р.  Фрагменти мови закоханого

Барт, Р.  Фрагменти мови закоханого [Текст] / Р. Барт ; пер. з фр. М. Філь,. – Львів : Незалежний культурологічний журнал «Ї», 2006. – 283 с.  (Бібліотека журналу "Ї")

Необхідність цієї книги полягає у такому міркуванні: мова кохання зараз украй самотня. Нею говорить, можливо, тисячі суб’єктів (хто зна?), однак її ніхто не підтримує; инші мови до неї байдужі: вони або ігнорують, або недооцінюють, або висміюють її, вона відтята не лише від влади, але і від владних механізмів (науки, знання, мистецтва). Коли якийсь дискурс отак от, само­тужки, дрейфує у бік неактуального, за межі усіх групових інтересів, йому не залишається нічого иншого, окрім як бути місцем певного утвердження, хай навіть як завгодно обмеженим. Це утвердження і є сюжетом книги.

Куліш П.  Чорна рада

Куліш, П.  Чорна рада [Текст]: історичний роман / П. Куліш  – К.: Велес, 2007. – 192 с. – (Класика української літератури)

Пантелеймон Куліш (1819—1897) — визначний український письменник, просвітитель і гуманіст, один із фундаторів української національної свідомості і нової літератури. Письменницький талант Куліша виявився у різних художніх жанрах: він писав прозу, вірші, поеми, драми, багато перекладав. В історію української літератури увійшов насамперед як автор першого історичного роману “Чорна рада”, в якому відтворив події 1663 року, коли після смерті Богдана Хмельницького почалася запекла боротьба за гетьманську булаву.

Бунташный век

Бунташный век. Век XVII [Текст] : Я пришел дать вам волю: Роман/ В.Шукшин; Из сочинения Г. Котошихина / Сост., предисл. и коммент. В.С.Шульгина. – М. : Мол.гвардия, 1983. – 572 с. – (История Отечества в романах, повестях, документах).

Серия "История Отечества в романах, повестях, документах" включает в себя книги об основных исторических событиях от возникновения Руси до наших дней. Каждый том включает в себя предисловие, рассказывающее о той или иной исторической эпохе, одно или несколько художественных произведений на заданную тему, исторические документы, воспоминания современников, очерки, письма, публикации и др. Каждая книга снабжена комментарием и списком рекомендуемой литературы по теме.

Українська література

Українська література [Текст] : підруч. для 10 кл. загальноосв. навч. закл. (рівень стандарту, академічний рівень) / Г.Ф.  Семенюк, М.П. Ткачук, О. В. Слоньовська [та ін.]; за заг. ред. Г. Ф. Семенюка. — К.: Освіта, 2010. — 352 с.

138
Українська література

Українська література [Текст] : підруч. для 10 кл. загальноосв. навч. закл. (профільний рівень) / Г. Ф. Семенюк, М. П. Ткачук, О. В. Слоньовська [та ін.]; за заг. ред. Г. Ф. Семенюка. — К.: Освіта, 2010. — 416 с.

138
Голомб Л. Г. Петро Карпанський: життя і творчість

Голомб, Л. Г. Петро Карпанський: життя і творчість [Текст] : монографія / Л. Г. Голомб. – Ужгород : Гражда, 2010. – 246 с.

Пропоноване видання є монографічним дослідженням життя і творчості одного з визначних майстрів українського слова першої половини ХХ ст. Петра Сильвестровича Карманського (1878-1956) – поета, прозаїка, літературного критика, публіциста, громадського діяча років боротьби за українську державність. Поряд із аналізом уже опублікованих творів письменника в дослідженні розглядаються маловідомі й зовсім невідомі сучасному читачеві матеріали, частина яких зберігалася в різних архівах Європи та Америки і в родинному архіві Карманських, а нині знаходиться у Відділі рукописів НАН України.

Єрофєєв В. Енциклопедія російської душі [

Єрофєєв, В. Енциклопедія російської душі [Текст] / В.Єрофєєв; переклав В.Шкляр. – К. : Ярославів Вал, 2010. – 224 с.

У своєму романі «Енциклопедія російської душі» Віктор Єрофєєв роздумує над складною природою Росії, при цьому аж ніяк не приховує те, що російські великодержавники ревно бережуть од людських очей за ширмою міфологізації.
«Енциклопедія російської душі» – праця надто неформатна й смілива для підцензурної, авторитарної Росії, тож не дивно, що вона викликала шквал обурення і протестів різноманітних «громадських» організацій.

 Ливий Тит   История Рима от основания города

Ливий, Тит   История Рима от основания города [Текст]. Т. 1 / Тит Ливий ; отв. ред. В. М. Смирин. – М. : Наука, 1989. – 576 с. – (Памятники исторической мысли).

Тит Ливий — одно из значительнейших имен в литературе так называемого золотого века Древнего Рима. Однако прежде всего с именем этого автора связан его гигантский, эпохальный научный труд «История Рима от основания Города» — произведение, сравнимое поисторической и историографической ценности лишь с «Историей» Геродота и «Жизнью двенадцати цезарей» Светония.

Лурье, С. Я.   Демокрит [Текст]: тексты, переводы, исследования / С. Я. Лурье. – М. : Наука, 1970. – 665 с.

Настоящая книга представляет собой комментированное собрание отрывков, восходящих к сочинениям древнегреческого философа Демокрита, и свидетельств о нем. До нас не дошло ни одно из сочинений величайшего материалиста древности. Фрагменты его сочинений сохранились только в виде цитат и переложений у античных и средневековых авторов. Задача воссоздания научного наследия и мировоззрения Демокрита чрезвычайно сложна как из-за фрагментарности дошедших текстов, так и из-за того, что основная масса свидетельств о нем сохранилась у авторов, далеких от его философских взглядов или безразличных к глубоким проблемам демокритовской философии.

Eastman Сh.-А. (Ohiyesa) From the Deep Woods to Civilization: Chapters in the Autobiography of an Indian / Сh.-А. Eastman (Ohiyesa);  introduction by R. Wilson – London. : University of Nebraska Press, 1977.– 208 p.

Many of the earliest books, particularly those dating back to the 1900s and before, are now extremely scarce and increasingly expensive. We are republishing these classic works in affordable, high quality, modern editions, using the original text and artwork.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах