Наукова бібліотека ТНПУ ім В.Гнатюка висловлює щиру подяку Ігорю Микитовичу Дуді за подаровані книги.

781

Дуда, І. М. Спомнеш моє слово. Лемківски приповідки [Текст] / І. М. Дуда. – Тернопіль : Астон, 2008. – 88 с.

   У цьому збірнику подано 2000 лемківських приказок-приповідок. Вони свідчатиь про спорідненість фольклору України і Галичини зокрема. Проте мають характерні риси  що не властиві для інших етнографічних груп Карпатського регіону. Колоритні лемківські приказки відтворюють моральні засади побут, звичаї, обряди і традиції населення Північної Лемківщини, яке в 1944-46 рр. з території Польщі було депортоване на Схід, а решту, в 1947 р., - на Захід.
Книжка буде корисна для науковців-мовознавців, студентів-філологів і молоді, котрі цікавляться історією та культурою лемків, а також широкого загалу краян, їх дітей і внуків, які поступово забувають рідну говірку.

782

Дуда, І. М. Лемківський словник [Текст] : 26 000 слів/ І. М. Дуда. – Тернопіль : Астон, 2011. – 376 с.

   Лемки, як бойки і гуцули, - корінні мешканці Карпатського регіону. Поділені між трьома державами, через віки лемки зберегли самобутню культуру (пісню, різьбу, малярство, звичаї і традиції), проте поступово асимілюються і втрачають свою мову - бесіду. В цьому словнику вперше зібрані в повному обсязі мовні особливості жителів галицької Західної і Східної Лемківщини, а також південної частини - словацької Пряшівщини та українського Закарпаття.
Подані в словнику найбільш характерні особливості формотворення слів покликанні вдосконалити лемківський фонетичний правопис.
Словник вміщує 10 760 статей і близько 26 000 найбільш уживаних і рідкісних слів лемківського діалекту української мови.

Автограф автора Автограф автора

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]