Наукова бібліотека ТНПУ ім В.Гнатюка висловлює щиру подяку Ткачуку Миколі Платоновичу за подаровані книги.

938

Бойчук, Б. Розанна з Нивок : роман та оповідання / Б.·Бойчук. - Львів : Піраміда, 2011. - 124 с.

Випадково, чи з примхи автора, у романі "Розанна з Нивок" зустрічається двоє людей, які ніколи не повинні були зустрітися. Це розгониста й богемістична керамістка Розанна, яка завжди ходить у обляпаному глиною одязі, та денді ювелір Орлик, який найбільше цінить вигляд людини й упорядковане життя. Ці несумісні персонажі проходять через конфлікти, непорозуміння, сварки і велику трагедію, яка стрясла їх обох, і доходять до глибокого кохання та остаточного смутку.

937

Бойчук, Б. Мої феміністки. Щоденності схибнутого поета : романи/ Б.·Бойчук. - Львів : Піраміда, 2011. - 184 с.

Головний герой роману "Мої феміністки" інтелектуал і авантюрист Аркадій Мориквас пропускає крізь призму іронії все своє життя: студентські рухи, цнотливий галицький аристократизм, американську добродійність та гендерну науку, ― аби наприкінці дійти до своїх спадкових основ. Доходить він також до основ справжнього кохання "з першого погляду", чи, насправді, з двох перших поглядів.

 

А в "Щоденностях схибнутого поета" поет-невдаха Антоній, що не со світу цього, ненавидить своїх батьків і дружину Софію, а любить безнастанно писати. Любить також мріяти про своє призначення: стати "месією" і врятувати людство. І напевно врятував би, якщо б не закохався в модельку Марину, яка нелогічною поведінкою піднесла його схибнутість до того рівня, що він добровільно переселився до психіатричної лікарні.

Остап'юк П. О.Велеснини : поезії

Остап'юк П. О.Велеснини : поезії / П. О.Остап'юк.- Тернопіль: ТзОВ «Терно-граф», 2012. - 48 с.

У новій збірці поезій - усі нюан­си, порухи, стремління особистості, що стверджується, прагне вберегти душу у цьому непростому світі суцільної глобалізації.

Автор висловлює сердечну подяку професорові Богдану Дмитровичу Гаврилишину (Швейцарія) та видавничій раді Тернопільської ОДА за фінансове сприяння виходу в світ цієї книжки.

909

Вісник Київського славістичного університету / Редкол.: Ю.М. Алексєєв (голови, ред.) та ін. - К.: КСУ, 2008. - № 37. - 236 с. -

Наукове видання містить статті, повідомлення вітчизняних учених у галузі, актуальних проблем літературознавства, епістолографії, лінгвістики, історії української та польської мови.

908

Герман А.М. Червона Атлантида /Ганна Герман; перед. Б. Олійника. – К.: Довіра, 2011. – 303с.

Проза Анни Герман  визначається не обсягом творів, а глибинним їх змістом. В нову її книгу входять новели, оповідання, повість і роман «Піраміди невидимі».

907

Коновалець Л.М.  Юрій Федькович: Історія розвитку творчої індивідуальності письменника: монографія /Лідія Михайлівна Коновалець. – К.: Академія, 2011. – 440 с. – (Монограф).

Як письменник Юрій Федькович недопрочитаний, недооцінений, як індивідуальність — недопізнаний. Небагатьом відомо, що за гордою поставою, розкішним сердаком буковинця ховалась «вихрувата натура» одного з найталановитіших і найскладніших митців XIX ст. Та й Сам він створив про себе чимало містифікацій. Його життя й писання варті уваги, і це засвідчує пропонована студія. Результатом заглиблення її авторки у світи Федьковича, намагання пізнати й осмислити їх є ґрунтовна, насичена оригінальними літературознавчими знахідками наукова біографія цієї масштабної і навдивовижу цікавої постаті.
Вартісність цього дослідження визнають передусім фахівці. Корисним воно буде всім залюбленим у літературу, надто тим, хто намагається, користуючись «зворотною оптикою», побачити письменника «зсередини його життя, або його драми».

880

Франкознавчі студії - Вип.5 / Є. Пшеничний (голов, ред.) Л. Винар та ін. - Дрогобич: Коло, 2012. - 658 ст.

До п'ятого тому "Франкознавчих студій" увійшли матеріали Міжнародної наукової конференції "Іван Франко: недруковане й забуте" (Дрогобич 2009), а також статті, присвячені загальним питанням Франкознавства Матеріали збірника можуть бути використані науковцями, студентами, викладачами-словесниками.

861

Бланшо, М. Простір літератури [Текст] / М. Бланшо; пер. з фр. Л. Кононович. – Львів: Кальварія, 2007. – 272 с.

Книга Моріса Бланшо — не лише спроба пролити світло на літературну й мистецьку творчість, а й детальне дослідження того, чим же загрожує сучасній людині факт «існування таких явищ, як мистецтво чи література» — зануренням у глибінь, наближенням до мороку, досвідом самотности і
смерти.
Автор досліджує творчість Малларме, Кафки, Рільке, Гельдерліна й багатьох інших письменників; можливо, у всій історії критичної думки не знайти таких разючих, таких глибоких роздумів про природу творчости.

862

Байрон, Дж.Г. Дон Жуан [Текст] : Поема / Дж.Г. Байрон ; Пер. з англ. С.Є.Голованівського; Передм. С.Д.Павличко. – Х. : Фоліо, 2001. – 559 с. – Б-ка світової літератури

863

Мельничук, Б. Роксодяна, декан і жлоби: оптимістична повість у песимістичних діалогах/ Б. мельничук, Н. Фіалко. - Львів:Піраміда,  2011. - 128 с.

Повість знаних тернопільських письменників Богдана Мельничука та Ніни Фіалко «Роксоляна, декан і жлоби» (Львів: ЛА «Піраміда», 2011-128 с.) є цікавою і актуальною. В цьому творі автори торкаються теми безгрошів'я  і зажерливості.

У повісті йдеться про історію обдарованої дівчини-відмінниці, котра зіткнулася із проблемою браку грошей та корупції у вищих навчальних закладах. Актуальність теми не викликає сумнівів, оскільки ці проблеми знайомі в Україні майже кожному.

864

Камаєв, Ю. Мед з дікалоном: оповідання / Ю.Камаєв . – К. : Країна Мрій, 2008. – 254 с.

У збірці 27 коротких і дуже коротких оповідань. Їх сюжети - несподівані й химерні події, що трапляються у житті, це - екшен зі стріляниною, це - фентезі з присмаком волинських легенд та міфів, це - суміщення несумісного (про що красно мовить назва збірки). Юрій Камаєв оповідає про останнього бойовика і віденський вальс, про фронтового лікаря і старого фотографа... Трагедія... сміх крізь сльози... трагіфарс... Мозаїчна мішанина світоглядів і поглядів у голові простої людини: мінялася влада, змінювалися вороги, а визвольна боротьба не припинялася. Автор не переповідає історію, він переживає сам і змушує читача пережити ті страшні й лиховісні часи.

 

865

Франко, І.Я. Мозаїка [Текст] : Із творів, що не ввійшли до Зібрання творів у 50 томах / І.Я. Франко ; Упоряд. З.Т.Франко, М.Г,Василенко. – Львів : Каменяр, 2001. – 434 с.


866

Дюма, А. Сальтеадор [Текст] : Роман: Пер. с фр. / А. Дюма. – К. : Дзвін, 1991. – 142 с.


Котик-Чубінська М. С.   Структура та образність поезії Юрія Тарнавського

Котик-Чубінська М. С.   Структура та образність поезії Юрія Тарнавського / М.C. Котик-Чубінська ; НАН України. Інститут Івана Франка; Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка ; Наук. ред. та автор передмови Є. К. Нахлік. - Львів, 2011.-211 с.-(Серія «Літературознавчі студії». Вип. 17).

Монографію присвячено дослідженню поезії Юрія Тарнавського з погляду особливостей поетичної структури й образності. Виокремлено головні принципи віршової делімітації у верлібрах (синтаксичний: реченнєвий, синтагматичний; антисинтаксичний), означено особливості будови поезій у прозі, простежено корелювання змін у поетичній структурі з модифікаціями в художній образності. У руслі дослідження структури та образності здійснено семіотичний аналіз взаємодії поезії з малярством, скульптурою, танцем, кіно, музикою, фотографією. Осмислено визначальну рису поетики Ю. Тарнавського - її діалогічність, що виявляється у різних площинах: як настанова на вербальний діалог зі світом і як міжмистецька взаємодія на рівні художніх засобів, ходів, образів.

Вірченко Т. І. Художній конфлікт в українській драматургії 1990-2012-х років: дискурс, еволюція, типологія: монграфія / Т. І. Вірченко; ДЗ "Луганський національний університет ім. Т. Шевченка". - Кривий Ріг: Видавничий дім, 2012. -  336 с.

Монографію присвячено вивченню типології художнього конфлікту, його еволюції в українській драматургії 1990-2010 рр. Концепція художнього конфлікту побудована на застосуванні моделюючого підходу не тільки при розмежуванні життєвого і художнього конфліктів, а й при домінуванні останнього. Окремо увагу підведено обґрунтуванню літературного періоду кінця XX — початку XXI століття й утвердженню в науковому дискурсі понять «дев’яностики» і «двотисячники» на позначення репрезентантів двох підперіодів 1990-1999 і 2000-2010 pp. Крім цього увазі запропоновано покажчик імен авторів і назв творів.  Адресовано літературознавцям, викладачам вишів, студентам філологічних спеціальностей і всім тим, хто цікавиться проблемами сучасної драматургії.

Качан В. А., Качан О. В. Екскурси і дискурси: українська історія, література, культура, філософія, фольклористика, етнологія, пресологія в епістолярному відзеркалені: панорама проблеми: монографія. - Івано-Франківськ, 2009. - 212 с.

На великому масиві епістолярних текстів, що належать визначним діячам українства світових обширків і які повернулися в різний час та за різних обставин до читачів через книжкові видруки та першопублікації в періодичних виданнях, дослідники простежують прблемно тематичні зрізи, а також тримають в полі зору амплітуду художніх виявів авторів. Через ці тексти найширші кола читачів мають змогу долучитися до поглибленого пізнання та засвоєння цікавих фактів та подробиць з життєдіяльності тієї чи іншої особистості, з'ясусвати її місце у літературно-мистецькому чи суспільно-політичному процесі.

Сімович В. Праці у двох томах. Т. 1: Мовознавство / упоряд. і передмова   Л. Ткач. - Чернівці: Книги XXI, 2005. - 520 с.

Чайківський А. Спогади. Листи. Дослідження / упоряд. О. В. Седляра і   Б. З. Якимович.- Львів, 2007. - т. 4. - 680 с.

Беляев В. П. Старая крепость: трилогия / В. П. Беляев.- М.: Военизат, 1986. - 448 с.

Дністровий А. Дрозофіла над томом Канта : роман / А. Дністровий. - Львів : ЛА "Піраміда", 2010. - 148 с. - ISBN 978-966-441-180-3

  Новий роман Анатолія Дністрового «Дрозофіла над томом Канта» - про українського інтелектуала, який перебувас у стані ненародження, стані, коли не знає, заради чого жити і пливе за течією радості і тривоги, любові і відчаю. Від усвідомлення свого ненародження він відчуває себе нещасним. Чекаг великих змін, та не відчуває їхнього наближення. Ні любовні авантюри, ні інтелектуальні пошуки не наближають його до душевної рівноваги. Автор розробляє класич­ний сюжет конфлікту між вічним і плинним, а метафорою інтелектуального «без грунту» в його романі постає хаотична і непрогнозована поведінка маленької дрозофіли, що живе один день і живиться продуктами розпаду іі гниття, наче вчені — на звалищі чужих ідей. Однак у головного героя є жінка, якій він постійно сповідується, жінка, від якої прийде спасіння...

Штокало-Пархомчук Я. Й. Снилося жито хлопчині... - Тернопіль : "Збруч", 2010. - 400 с. - ISBN 978-966-528-317-1

  Книжка "Снилося жито хлопчині" вміщає кращі матеріали з доробку тернопільської журналістки Ярослави Штокало-Пархомчук. То ж, шановний читачу, може бути так, що, розкривши цей збірник, ти можеш знайти розповідь про знайомих людей, родину або й про себе. Адже журналістські стежки-дороги газетярки з чималим стажем водили її по хуторах, селах і містах, дарували зустрічі з багатьма людьми цікавої долі. І, пропустивши через серце і розум, пані Ярослава відтворила свої враження у газетних публікаціях. Є й такі матеріали, які надруковані вперше, - зокрема спогади, новели та розповіді про людей.

 

Козлов Р. А. Хроніка Франкових драм: теорія, практика, інтерпретація : монографія / Р. А. Козлов ; ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка". - Кривий Ріг : Видавничий дім", 2012. - 352 с. - ISBN 978-966-177-167-2

  Монографію присвячено парадоксально невивченій частині творчої Франкової спадщини - його драмам, до яких віднесено п'єси, драматичні оповідання, вірші, поеми. Концепція хронотопіки - системи художнього функціонування елементів часового й просторового мислення - основою має гносеологію І. Канта, до якої дивовижно близькими виявилися світоглядні та драмознавчі погляди самого І. Франка. При обґрунтуванні пропонованої концепції заторкнуто більшість аспектів існування драматичних і драматургічних творів.
  Адресовано літературознавцям, викладачам і вчителям філологічних дисциплін, студентам-словесникам.


Теличин Д. І. Остання свічка : поетична збірка / Д. І. Теличин. - Тернопіль : Принтер-інформ, 2002. - 72 с. - ISBN 966-654-075-4

  Данило Теличин - автор двох поетичних збірок "Вікно в пережите" та "Блиск і біль землі галицької".
  "Остання свічка" - третя книжка поета. У ній йдеться про його батька, колишнього емігранта, відомого спортсмена.

Ковальчук Т. Родина Хоткевичів - Золотий генофонд української нації / Т. Ковальчук. - Стрий : Щедрик, 2008. - 64 с. ISBN 978-966-7378-88-2

  Видання присвячене актуальній проблемі - збереженню культурної спадщини України. У матеріалах відображено власний погляд автора, зібрано цікаву інформацію про Гната Хоткевича - письменника, мистецтвознавця, режисера, театрального діяча, композитора, бандуриста, творця унікального способу гри на бандурі, фольклориста, педагога, громадсько-політичного діяча, художника і його доньку - Галину Гнатівну.
  Неоціненне значення мають казки Галини Хоткевичівни. Власне, вони є тим джерелом, з якого Україна може дізнатися, як віддано береже пам'ять про письменника його донька.

Шумляківська Я. С. Зупинка в дорозі : поезії / Я. С. Шумляківська ; передм. В. Барни. - Тернопіль : ТзОВ "Терно-граф", 2010. - 80 с. - ISBN 978-966-457-077-7

· Поетична збірка члена Спілки письменників Роси, уродженки с Храбузна Зборівського району Тернопілля Ярослави Шумляківської "Зупинка в дорозі " мала появитися у світ ще чотири десятки років тому Рукопис цей свого часу підтримав видатний український письменник Олесь Гончар. Однак доля розпорядилася інакше. Через різні обставини ця книги віршів, з Божої ласки, нині вишила друком на рідних теренах, хоч авторка живе і творить у Росії, біля Москви.
· Вірші пройняті глибокою любов'ю поетеси до рідної України, до краю предків — Тернопільщини, рідних і кревних людей, до природи.
·· Авторка приходить вперше до читача своїми україномовними текстами, що променять щирістю. Книга розрахована на масового читача.

Зіневич Л. Зарубіжна література середніх віків і відродження : методичні рекомендації для студентів, плани-конспекти уроків для вчителів : методичний посібник / Л. Зіневич, П. Федоришин, Б. Чуловський. - Тернопіль : Тернопільський державний педагогічний інститут, 1997. - 150 с. – ISBN 966-528-090-2

  Колектив тернопільських авторів підготував методичні рекомендації для вивчення літератури середньовіччя і Відродження у вузах і в шкільному курсі зарубіжної літератури. Автори методичного посібника допомагають вчителю у розв'язанні його складного завдання — методичного забезпечення шкільного курсу зарубіжної літератури. Пропонований посібник включає теоретичні виклади з історії літератури середньовіччя і Відродження, фактичний матеріал для вивчення шкільного курсу зарубіжної літератури XIV—XVI ст., окремі конспекти уроків, систему запитань і завдань.
 Посібник адресовано студентам вузів, вчителям, шо викладають зарубіжну літературу в школі. Посібник рекомендовано до друку кафедрою теорії літератури і порівняльного літературознавства Тернопільського державного педагогічного інституту. Завідувач кафедри доктор філологічних наук, професор P. Т. Гром'як.

Зарубіжна література. 11 клас : посібник-хрестоматія / упоряд : Б. Б. Щавурський, С. В. Музика. - 3-тє вид., перероб. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2001, - 672 с. - ISBN 966-7520-46-3

  Посібник-хрестоматію "Зарубіжна література. 11 клас" укладено відповідно до вимог програми 1998 року, затвердженої Міністерством освіти України (Програми для середньої загальноосвітньої школи з українською мовою навчання. Зарубіжна література. 5 — 11 класи/За ред. Д. С. Наливайка, керівник авторського колективу Ю. І. Ковбасенко).
До видання увійшли україномовні переклади всіх пропонованих Програмою творів зарубіжних авторів та основні відомості про їх життєвий і творчий шлях. Для кращого осмислення учнями прочитаного твору подано запитання та завдання, а також необхідні відомості з теорії літератури.
  Для учнів 11-их класів і вчителів середніх загальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв.

 
Бондаренко С. Кирилиця київських вулиць : вірші / Станіслав Бондаренко. - К. : "Ярославав Вал", 2011. - 140 с. - (Сучасна поезія). - ISBN 978-966-2151-72-5

  Куди летить наша «вітчимська Вітчизна» й людство в цілому? Ці глобальні питання експресивно й гостро означені в збірці. Високими «шляхами птахів» автор веде читача від єгипетської пустелі, гори Мойсея та Гетсиманського саду - через європейські міста, де «розчинилося» чимало наших «блудних синів» і доньок, - додому, до рідного Києва, до заглиблень у древню «кирилицю вулиць», яка проступає під палімпсестами пізніших нашарувань. Книга є чи не першим концептуальним зразком міської лірики в нашій сучасній поезії, певним продовженням «розстріляних» традицій Євгена Плужника. Таке Місто, хоч і злюмпенізоване, залишається своєрідним казаном для бродіння культури.
  Не випадкові тут і паліндроми та розділ «Дітлахартія з хармсизмом», де вміщено й переклади з Даниїла Хармса, - все це в руслі модерної поетики Станіслава Бондаренка.
  Чутливим співавтором збірки став відомий художник-графік, лауреат Шевченківської премії Сергій Якутович.

Чумак Г. В. Поет як критик: шляхи та рівні реалізації літературознавчої концепції Т. С. Еліота в його поетичній творчості : монографія / Г. В. Чумак. - Тернопіль : Медобори, 2007. - 192 с. - ISBN 978-966-8336-41-0

  Монографія присвячується з'ясуванню теоретичної проблеми кореляції літературно-критичної спадщини Т. С. Еліота і його поетичної творчості. На матеріалі есеїстики і поезії митця досліджується нерозривна єдність літературно-критичної діяльності кріз призму автоінтерпретації власної творчості. Висвітлюється літературно-критична теорія письменника, проаналізовано основні концепції поета-критика: безособової поезії, об'єктивного корелята, а також літературної традиції. Продемонстровано, як кожна його теорія була реалізована в поетичній творчості, простежено поетикальні засоби їх реалізації, як-от: об'єктивізація образу, колаж, фрагментарність, система лейтмотивів, ключові слова, рефлексивність, алюзії, цитації, ремінісценції. Запропоновано парадигму творчих підходів до літератури, співзвучної теорії Т. С. Еліота.
  Адресується науковцям, вчителям, студентам, широкому колу читачів.

 

Ольжич О. Цитадель духа / Олег Ольжич. - Братислава : Словацьке пед. вид-во, 1991. - 248 с. - фото. - ISBN 80-08-01692-2

  Повне зібрання творів поета, уривки із спогадів і праць про нього, бібліоґрафія й фотоматеріали.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]