Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку Гаврилишину Петру Михайловичу за подаровані книги.

Гаврилишин П. М. Українська трудова імміграція в Італії (1991-2011 рр.) : монографія / Петро Гаврилишин. — Івано-Франківськ : Вогонь з неба, 2012. — 246 с.

  У монографії комплексно проаналізовано політико-правову, соціально-економічну й громадсько-культурну площини життя української трудових мігрантів в Італії, виділено їх особливості та основні напрями. Висвітлено формування італійського імміграційного законодавства, розглянуто специфіку трудової зайнятості, кількісні та якісні характеристики української спільноти, влив на неї італійської імміграційної політики. На значному джерельному матеріалі розглядається повсякденне життя заробітчан та їх побут, особливості взаємодії з ними церковних інституцій, становлення українських громадських організацій. Для науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться проблемами вітчизняної та всесвітньої історії новітньої доби.

Максимів Ілия Спогади / Ілия Максимів ; упорядник П. Гаврилишин. — Івано-Франківськ : Вогонь з неба, 2012. — 128 с.

  Вперше в українській археографії вводимо в науковий обіг «Спогади» Ілиї Максиміва (1884 - 1954) -активного громадського діяча с. Коропець, який своєю працею зробив значний внесок у розвиток українського національного руху на наших теренах. Назва «Спогади» дана нами, щоб окреслити для майбутніх дослідників мемуарний жанр даного твору та спростити об'ємну назву твору «ШИЯ МАКСИМІВ для Дітей і Внуків. Доля. Родовід. Житяпись. Заповіт. Власні вірші. Друзі. Та загальне». Оригіналом твору є машинопис, написаний автором в м. Абондан (Франція) в 1953 p., який був копійований на ксероксі родичами на Україні в роки незалежності. Дане історичне джерело являє собою цінний носій інформації з локальної історії місцевості Коропця, впливу загальноісторичних подій на життя української спільноти села, повсякденності тощо. Видання передає текст без змін, адже твір виступає і як лінгвістичне джерело, а тому окрім істориків та етнологів може бути об'єктом дослідження для філологів. Невеличкий фрагмент «Спогадів», що стосувався Марка Каганця друкувався в книзі «Ясний Каганець України».

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]