Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філологічних наук, професору, декану філологічного факультету Ткачуку Миколі Платоновичу за подаровані книги.

Ткачук, М. П.  Українська література XX століття : монографія / М. П. Ткачук. – Тернопіль : Медобори, 2014. – 608 с. – ISBN 978-966-8336-54-4

  Досліджено художню своєрідність українського письменства XX століття у портретах і розвідках. Простежено головні закономірності літературного процесу, провідні тенденції в образній системі, в галузі проблем і жанрів, висвітлено естетичні шукання митців слова, їхнє новаторство, стильове розмаїття, наративну стратегію, інтертекстуальне поле творів митців, місце їх в світовому письменстві.
  Для студентів-філологів, учителів-словесників, широкого кола читачів.

Мацюк, В.  До людей : рубаї та епіграми / Володимир Мацюк. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2004. – 224 с. – ISBN 966-562-972-7

 Пропонована збірка "До людей" - спроба автора в рубаях і епіграмах донести до людей життєві істини та відобразити наше життя.

Андрусяк, І.  Дуби і леви : статті та есеї / Іван Андрусяк – К. : Грані-Т, 2011. – 168 с. – (De profundis). – ISBN 978-966-465-326-5

  Есеїстика Івана Андрусяка сповнена того віками усталеного «порядку речей», що властивий насамперед міфологічному мисленню. Здається, ось-ось із-поміж дубів і левів виринуть велети, - і вони справді з'являються, перевдягнуті в персонажів «Дубів і левів» - геніальних гончарів, малярів, поетів, рядових УПА і простих дідів... І, як то й має бути в міфології, питання, поставлені на «п'ятдесяти сотиках землі» Івана Андрусяка, врешті-решт зводяться до одного, найголовнішого: що робить людину Людиною?

Головенко, М.  Вечори на хуторі : повість, щоденники / Микола Головатенко. – Тернопіль : Тайп, 2010. – 96 с.

  Перша книга молодого прозаїка, у якій він звертається до подій нашого минулого. «Не варто шукати у «Вечорах» якихось історичних фактів. У цьому творі немає ані крихти історичної дійсності. Я не ставив за мету описувати історичні події. «Вечори» - це мої роздуми про психологію людей і моє суб'єктивне відчуття-розуміння приходу червоної влади в Україну», - зізнається автор.

Галич, O. A.  Історія літературознавства: Ч. 2 : Українське літературознавство : підручник для філологічних спеціальностей / О. А. Галич. – Луганськ: СПД Рєзніков B. C., 2006. – 160 с. – ISBN 966-8195-24-8

  Оновлення змісту й форм навчання є постійною потребою розвитку філологічної освіти. Даний підручник е однією із спроб таких пошуків. У ньому подається цілісне бачення курсу «Історія вітчизняного та світового літературознавства», який читається для магістрантів, а також на спеціальності «Літературна творчість» і входить складовою частиною курсу «Теорія літератури», викладання якого здійснюється на випускних курсах філологічних спеціальностей. І Іідручник написано з урахуванням новітніх досягнень літературознавства.
  Призначений для студентів-філологів, магістрантів, аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів, коледжів, ліцеїв, гімназій.

Забужко  О.  З мапи книг і людей : збірка есеїстики / Оксана Забужко. – Кам'янець-Подільський : Рута, 2012. – 376 с. – ISBN 978-966-2771-02-2

  Нову книжку відомої письменниці складають вибрані есе з доробку останніх дванадцяти років, об'єднані темою культурного простору довкола нас. На "мапі" Оксани Забужко позначено книжки, людей, місця, міста, фільми, вистави, які - з-поміж інших, - мали формативний вплив на долю авторки і які одночасно можуть слугувати своєрідним культурним маркером для збірного портрета сучасного українського інтелектуала. Розповідь від першої особи, тонко переплетений жанровий мікст мемуару, рецензії, біографії, філософського роздуму та культурологічної розвідки зроблять цю книжку привабливою для всіх, хто має смак до вдумливого читання.

Дерріда, Ж.  Дарувати час / Жак Дерріда ; пер. з фр. М. Ющенко. – Львів : Літопис, 2008. – 208 с. – ISBN 978-966-7007-64-5

  Книжка присвячена деконструктивному аналізу філософських, історико-етнографічних, художніх текстів, поєднаних проблематикою дару, привласнення, економії, сліду, часу. В авторській інтерпретації семантика кола, часу, дару, присутності поєднує концепції праць Геґеля, Гайдеґґера, Гуссерля, Мосса, Лакана, Бенвеніста та ін. Аналізу піддано також тексти творів Бодлера, Едгара По, Бланшо, Малярме та ін., де Дерріда розглядає множинність значень, взаємозв'язок і суперечність назв і понять, що належать до ключових концептів його філософії: дар і повернення, дар і час, дар і любов, час і присутність, справжнє і фальшиве, добро і зло, випадок і подія, слід і зникнення.

Процюк, С.  Бийся головою до стіни : психологічна проза / С. В. Процюк. – Луцьк : Твердиня, 2013. – 200 с. – ISBN 978-617-517-144-8

  Степан Процюк енергетичним зарядом своєї творчості створює навколо себе своєрідне силове поле, потрапляючи в яке читач або відмовляється тут перебувати, або, черпнувши з нього силового екстракту, вже ніколи не покидатиме надовго ландшафти внутрішнього світу цього письменника.
Степан Процюк - автор для мужніх, для тих, хто не боїться зазирати у притемнені куточки підсвідомого, знати справжню етимологію людських вчинків, досліджувати тілесність, гріх і форми покути.

Затуливітер, ВЧетвертий із триптиха : / Володимир Затуливітер. – Вид. 2-ге, доповн. – Канів : Бучак-Ирій ; К. : Задруга, 2009. – 190 с. – ISBN 978-966-432-051-8

  Перше видання цієї книжки, укладеної автором особисто і підготовлене до друку в 1993 р., здійснене Асоціацією українських письменників у видавництві «Факт» у серії Тараса Федюка «Зона Овідія» 2004 р., стало бібліографічною рідкістю.
  Літературно-мистецький благодійний фонд Володимира Затуливітра та видавничий центр «Бучак-Ирій», заснований Поетом у 1992 р., презентують друге, доповнене видання, залишивши макет та оформлення без змін. Видання доповнено підбіркою поезій автора, опублікованих у журналі «Сучасність», № 5, 1999 р. під назвою «Четвертий із триптиха», та фотопортретом 1993 р., підготовленим спеціально для цієї книжки.

Русалка Дністровая : [альманах] / за ред. М. Шалати ; передм. Я. Приріза ; підгот. тексту, післям., комент. М. Шалати. – 8-ме перевид. укр. книги-раритету 1837 р. – Дрогобич : Коло, 2012. – 234 с., [7] арк. іл. – ISBN 978-966-2405-56-9

  «Русалка Дністровая» (1837) - перша ластівка нової, народної літератури на західноукраїнських землях. До неї тут не було жодного видання живою українською мовою. Ця книжка стала маніфестом національного відродження в Галичині, на Буковині її Закарпатті.
  Творці альманаху - М. ПІашкевпч, І. Вапмевич та Я. Годованькпй («Руська Трійця»). Альманах вийшов у Буда[пештї] без дозволу цензури її відразу потрапив під заборону.
  Відзначаємо 175-річчя «Русалки Дністрової». За свою історію вона перевидавалася лише сім разів, і то - переважно мізерним накладом: у Тернополі, Києві (тричі), Філядельфії, Вінніпезі та Львові. Сьогодні до цих міст долучається Дрогобич.

Шаповал, Ю. Г.   Національна журналістика : наукові праці : в 2 т. Т 1. / Ю. Г. Шаповал. – Львів, [б. в.], 2006. – 688 с. – ISBN 966-8424-54-9

  У книзі вперше досліджуються вершинні видання, які відіграли роль визначального фактора в консолідації українства навколо державницьких ідеалів: перша українська щоденна газета "Діло" (1880-1939) й журнал "Літературно-науковий вістник" (1898-1932) впродовж десятиліть концентрували й виражали громадську думку нації, боролися за її права, згуртовували видатних культурних і громадських діячів, прилучали людей до скарбів світової цивілізації. Вони були трибуною вільного слова, політичної думки завдяки подвижницькій редакторській діяльності історичних постатей В. Барвінського, А. Горбачевского, І. Белея, О. Борковського, В. Охримовича, Є. Левицького, Я. Весоловського, Л. Цегельського, В. Целевича, І. Кедрина-Рудницького, І. Франка, М. Грушевського, Д. Донцова та ін.

Дзюба, І. М.  На трьох континентах : у 3 кн. Кн. 1. / І. М. Дзюба – К. : КЛІО, 2013. – ISBN 978-617-7023-02-8

  У книжці подано огляд процесів літературної творчості українців на їхній етнічній території, на теренах розселення і в діаспорах. Попри державні й ідеологічні кордони, які розділяли український народ упродовж століть, прагнення до національної єдності не вгасало. Воно виражалося, зокрема, і в життєздатності культурних традицій. Автор зупиняється на основних етапах пошуку спільності в XIX ст. У XX ст. ситуація ще ускладнилася: дві великі хвилі політичної еміграції з України на Захід захопили і багатьох діячів культури та літератури. їхня творчість розгорталася на трьох континентах. Цій вимушеній роз'єднаності протистояло відчуття відповідальності за долю національної культури, властиве багатьом інтелектуалам по обидва боки «залізної завіси», що породжувало тенденції, котрі заслуговують на порівняння. їм і присвячена книжка.
  Розраховано на читачів, які цікавляться історією й сучасним станом української літератури та культури.

Качкан, В. А. Постаті : cтудії, есеї, сильвети, рефлексії : у 2 т. Т. 1 / В. А. Качан ; за заг. ред. М. Романюка – Івано-Франківськ : Місто HB, 2012. – 572 с. – ISBN 978-966-428-259-5

  До книги увійшли художньо-документальні матеріали різних жанрів про визначних українських літераторів, вчених, митців, громадсько-культурних та просвітницьких діячів, які, на жаль, уже відійшли, та про нині сущих, хто своєю націотворчою працею дає нам право величати їх Особистостями.
Окремий розділ книги присвячено творцям Українського Січового Стрілецтва, 100-ліття від його зачину наближається.
  Розраховано на широку аудиторію.

Качкан, В. А. Постаті : студії, есеї, сильвети, рефлексії : в 2 т. Т. 2 / В. А. Качкан ; за заг. ред. М. Романюка. – Івано-Франківськ : Місто НВ, 2012. – 572 с. – ISBN 978-966-428-260-1

  До книги увійшли художньо-документальні матеріали різних жанрів про визначних українських літераторів, вчених, митців, громадсько-культурних та просвітницьких діячів, які, на жаль, уже відійшли, та про нині сущих, хто своєю націотворчою працею дає нам право величати їх Особистостями.
  Розраховано на широку аудиторію.

75-ліття від народження Професора Михайла Лесіва = 75-lecie urodin Ptofesora Michala Lesiowa : науково-дидактичний доробок і суспільна діяльність / Польське товариство народознавства в Любліні. – Люблін ; Луцьк, 2003. – 116 с.

Ткачук, М. П.  Суб'єктно-об'єктна структура української лірики XIX–XX століть : монографія / М. П. Ткачук. – Тернопіль : Медобори, 2014. – 184 с. – ISBN 978-966-8336-56-0

  Досліджується суб'єктно-об'єктна сфера лірики Маркіяна Шашкевича, Тараса Шевченка, Богдана Лепкого, Івана Франка, Андрія Малишка, української поезії останньої третини XIX століття. Митці вдавалися до скомплікованих форм вираження авторської свідомості в ліриці, застосовуючи викладові форми оповідача, розповідача, ліричного персонажа («рольова лірика»), автодієгетичного наратора, гетеродієгетичного наратора-усезнавця. Влучно моделюються суб'єктна сфера, взаємодія «я» - «ти», «я» -«інший», «я» - «ми». Висвітлюються основні структури суб'єктної сфери поезії: гомодієгетичний ліричний наратив, його складні форми: «я» як «ти», «я» як «інший», «Я» як «він», «Я-для себе», ліричний герой, ліричний розповідач, ліричний персонаж, утворення діалогічних структур, «багатоголосся», що прокладало шляхи для української модерної поезії XX століття.
  Для студентів-філологів, учителів-словесників, літературознавців, широкого кола читачів.

 

Левитас, И. М.· Бабий Яр :трагедия, история, память (1941–2011)·/ И. М. Левитас.·– К. : Нац. ист.-мемориал. запов. «Бабий Яр», 2011.·– 618 с.

  Эта книга - своеобразный дайджест информации о трагедии Бабьего Яра. Дайджест наиболее полный и наиболее разноплановый. Он охватывает сведения о целом ряде сторон трагедии, некоторых из которых либо мало, либо совсем не освещались.
  Книга издается к 70-летию трагедии Бабьего Яра, которое отмечается на государственном уровне.

Собор св.. Юра 22 січня 1989 року : документи і спогади / упоряд. І. Калинець. – Львів : Друкарські куншти», 2011. – 136 с.

В архіві Марійського товариства "Милосердя" у Львові найбільше збереглось документів про події на Святоюрському подвір'ї 22 січня(989 року. Знагоди 70-літнього ювілею Злуки УНР та ЗУНР. Як додатки поміщено також матеріяли про інші важливі події: і похід до Собору 17 вересня 1989 року та повернення храму греко-католикам 13 серпня 1990 року. До збірника додані окремі спогади на ці теми.

 

Ігор КАЛИНЕЦЬ : бібліографічний покажчик / упоряд. : М. Калиняк, Г. Шміло. – Львів, 2009. – 96 с.

  Бібліографічний покажчик підготовлений до 70-річчя з дня народження поета і громадського діяча, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Ігоря Калинця. Подані окремі видання та публікації поезій, перекладів, творів для дітей, статей, інтерв'ю письменника, переклади його творів іноземними мовами, а також література про автора.

Калинець, І.  Міф про козака Мамая : поезії / Ігор Калинець. – Львів : Друкарські куншти, 2012. – 148 с. ; іл.

 

Ткачук, М. П.  Романтичний світ творів Пантелеймона Куліша : навчальний посібник. / М. П. Ткачук. – Тернопіль : ТНПУ ім.В. Гнатюка, 2014. – 51 с.

  Висвітлюється життєвий і творчий шлях видатного українського письменника, чільного представника романтичного дискурсу XIX століття. Докладно аналізується його «Чорна рада», перший роман в українському письменстві. Схарактеризовано його проблематику, сюжетно-композиційну організацію тексту, жанрову своєрідність, мистецтво моделювання образів та поетику. Розкривається своєрідність лірики поета, його новаторство в галузі імології та жанрів, місце в духовній культурі народу.
  Адресується вчителям, школярам, студентам, усім шанувальникам мистецтва слова, широкому загалу.


Мовні і концептуальні картини світу : збірник наукових праць. Вип. 46. Ч. 1 / редкол. : В. Б. Бурбело, І. О. Голубовська, Н.  Ю. Жлуктенко та ін. – К. : Київський ВПЦ університет, 2013. – 572 с.

Мовні і концептуальні картини світу : збірник наукових праць. Вип. 46. Ч. 2 / редкол. : В. Б. Бурбело, І. О. Голубовська, Н.  Ю. Жлуктенко та ін. – К. : Київський ВПЦ університет, 2013. – 534 с.

Мовні і концептуальні картини світу : збірник наукових праць. Вип. 46. Ч.  / редкол. : В. Б. Бурбело, І. О. Голубовська, Н.  Ю. Жлуктенко та ін. – К. : Київський ВПЦ університет, 2013. – 428 с.

У збірнику вміщено наукові розвідки професорів, доцентів, викладачів, аспірантів та студентів, присвячені аналізу світоглядних горизонтів сучасного мовознавства.


Літературознавчі студії : зб. – Вип. 39. Ч. 1. / редкол.: Н. М. Гаєвська, А. Б. Гуляк, Л. М. Задорожна [та ін.]. – К. :. Видавничий дім Дмитра Бураго, 2013. –404 с. – (Бібліотека інституту філології).

Літературознавчі студії : зб. – Вип. 39. Ч. 2. / редкол.: Н. М. Гаєвська, А. Б. Гуляк, Л. М. Задорожна [та ін.]. – К. :. Видавничий дім Дмитра Бураго, 2013. – 556 с.  – (Бібліотека інституту філології).

Літературознавчі студії : зб. – Вип. 40. Ч. 2. / редкол.: Н. М. Гаєвська, А. Б. Гуляк, Л. М. Задорожна [та ін.]. – К. :. Видавничий дім Дмитра Бураго, 2013. – 384 с.  – (Бібліотека інституту філології).

  У збірнику вміщені наукові праці викладачів, аспірантів, магістрів, у яких досліджуються актуальні питання сучасного літературознавства та компаративістики.
  Для науковців, викладачів вищих навчальних закладів, гімназій, ліцеїв, учителів середніх шкіл, студентів.

Актуальні проблеми української літератури і фольклору : наук. зб. – Вип. 3. / редкол.: С. В. Мишанич, С. А. Гальченко, Л. Ф. Дунаєвська [таін.]. – Донецьк : Кассіопея, 1999. – 224 с. – ISBN 966-7418-49-9

  Третій випуск збірника представляє дослідження науковців кафедри української літератури і фольклору Донецького університету та Маріупольского гуманітарного інституту. Збірник містить передусім статті молодих науковців. Фольклористичні студії, реінтерпретація давньої і класичної літератури, аналіз суперечливих літературних явищ XX століття.
  Для науковців, викладачів вузів, гімназій, учителів середніх шкіл, студентів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]