Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка  щиро вдячна історику-архівісту Рожку Володимиру Євтуховичу  за подаровані книги.

Рожко, В. Є.  З весняних доріг / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2013. – 464 с. – ISBN 978-966-361-742-8

  «З весняних доріг» - книга поезій, новел та щоденникових записів Володимира Рожка, відомого в Україні та поза її межами науковця, дослідника, який явив себе ще й як талановитий поет, прозаїк, викладач, громадський діяч.
  Володимир Рожко - історик-архівіст, дійсний член Інституту дослідів Волині у Вінніпезі, почесний професор Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, кандидат церковно-історичних наук, учасник дисидентського руху, викладач ВПБА.
  Теми долі рідного народу, нашої мови, історії, культури, церкви органічно переплелися з пронизливою інтимною лірикою, філософськими розду¬мами про вічні людські цінності, виливаючись у пророчі візії митця, наді¬леного особливим баченням.
  Книга зацікавить усіх небайдужих до якісного Слова, усіх патріотів та вірних Української Православної церкви.

Рожко, В. Є.  Дзвони Божих храмів історичної Волині Х-ХХ ст. : історико-краєзнавчий нарис / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2011. – 220 с.

  Практично все життя людину супроводжує звучання церковних дзвонів. Дзвін закликає до молитви й попереджає про небезпеку, сповіщає про радість перемоги й супроводжує в останню путь.
  Історія появи церковних дзвонів, найважливі осередки людвісарського мистецтва, значення й порядок використання дзвонів у Богослужінні, найяскравіші зразки церковних дзвіниць - усі ці теми розкриваються у глибокій монографії, яку пропонує увазі читача В. Є. Рожко.
Книга написана на основі історичних джерел і численних наукових подорожей автора - з пошуками і знахідками на місцях.
  Ця праця - вагомий внесок у скарбницю волинезнавчої науки, розрахована на науковців, викладачів, широке коло читачів, вірних нашої Святої Помісної Української Православної церкви, українців в розсіянні сущих.

Рожко, В. Є.  Тарас Шевченко і Волинь : до 200-річчя народження Національного Пророка України 1814-2014 рр. / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2012. – 184 с. – ISBN 978-966-361-705-3

  Нове дослідження Володимира Рожка присвячене темі, яка довгий час вважалася доволі дискусійною. Адже московські, промосковські комуністичні і посткомуністичні «шевченкознавці»уперто відкидали окремі пам'ятні місця Волині, в яких, на їх думку, поет не побував: Берестечко, Вербка, Секунь тощо - й іменували тих, хто насмілювався стверджувати протилежне, мало не невігласами.
  Про кожне, велике й мале місто, містечко, село на історичній Волині, яке відвідав Великий Кобзар в час своєї наукової подорожі, Володимир Рожко розповідає, посилаючись не лише на поетичні чи прозові твори поета, його художні полотна, а на неспростовні архівні документи, спогади свідків тощо.
  Книга розрахована на викладачів і студентів, учнів і вчителів, усіх, хто прагне глибше пізнати творчість Тараса Шевченка, історію рідного краю, місце Волині в історії культури, літератури, мистецтва, православ'я України.

Рожко, В. Є.  Хрести історичної Волині ІХ-ХХ ст. / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2012. – 180 с. – ISBN 978-966-361-696-4

   Хрест у житті кожного свідомого християнина відіграє важливу роль. Дитині після таїнства хрещення одягають на шию натільний хрестик на знак того, що вона є християнином, хрест супроводжує обряд вінчання, проводжає людину в останню путь тощо. Без хреста не відбувається жодна подія у житті святої Помісної Української Православної церкви.
   Історія появи перших хрестів, використання їх в дохристиянську добу, тлумачення хреста Святим Письмом, їх роль у Божих храмах історичної Волині, хрести поховань часів княжої та козацької доби, пам'ятні та придорожні хрести - усі ці теми розкриваються у монографії В. Рожка.
   Ця праця - вагомий внесок у волинезнавчу ставрологію. Розрахована на науковців, викладачів, студентів, широке коло читачів, вірних нашої Святої Помісної Української Православної церкви, українців в розсіянні сущих.

Ярмусь, С. О.  Про сили зла, проти яких нам судилося поставити спротив, бо знати їх і не противитися їм дорівнювало б злочину проти людства / С. О. Ярмусь ; пер. з англ. М. Корчевич. – Вінніпег ; Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2012. – 84 с. – ISBN 978-966-361-674-2

  У науковій праці о. док. Степан Ярмусь робить спробу відповісти на питання: хто є носіями тих сил зла, що століттями творять злочини світових масштабів, використовуючи для цього будь-які засоби впливу.
  Видання розраховане на студентів, аспірантів, науковців, всіх, хто цікавиться історією українського народу.

"Служити народу - то служити Богові!" - життєвий шлях і архіпастирське служіння митрополита Іларіона (проф. Івана Огієнка) : збірник матеріалів міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 130-річчю з дня народж. та 40-річчю упокоєння в Бозі митрополита Іларіона (Івана Огієнка). – Рівне ; Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2012. – 240 с. – ISBN 978-966-361-679-7

  Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 130-річчю з дня народження та 40-річчю упокоєння в Бозі митрополита Іларіона (Івана Огієнка), містить повідомлення і виступи, які висвітлюють видавничу діяльність у Варшаві та Вінніпезі, педагогічну діяльність та перекладацьку діяльність Богослужбових книг тощо.
  Видання розраховане на студентів, аспірантів, всіх, хто цікавиться життям і діяльністю митрополита Іларіона (в миру Іван Огієнко).

Рожко, В. Є.  Древні святині Полісся : історико-краєзнавчий нарис. / В. Є. Рожко ; [голов. ред. Д. Головенко]. – 2-ге вид., доповн. та переробл. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2008. – 152 с. – ISBN 978-966-361-337-6

  Історико-краєзнавчий нарис "Древні святині Полісся" вперше прийшов до читача 1995 року. Нині постало питання про його перевидання, що і робить автор на численні прохання українців на рідних землях і в діаспорі.
  Перевидана і доповнена праця - вагомий внесок у скарбницю волинезнавчої науки, розрахована на науковців, викладачів, студентів, широке коло читачів, вірних нашої Святої Помісної Української Православної церкви, українців, в розсіянні сущих.

 

Рожко, В. Є.  У пащі диявола : історико-краєзнавчий нарис / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2009. – 116 с. – ISBN 978-966-361-410-6

  Історико-краєзнавчий нарис "У пащі диявола" - низка споминів автора про дисиденський рух на історичній Волині 60-80-х рр. ХХ ст.
  Праця - вагомий внесок у висвітлення дисиденського руху 60-80-х р.р. на історичній Волині, розрахована на науковців, викладачів, студентів, широке коло читачів - патріотичну молодь.

Рожко, В. Є.  Преосвященний Паїсій, єпископ Савт Бавнд Брукський : історико-краєзнавчий нарис / В. Є. Рожко. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2010. – 160 с. – ISBN 978-966-361-515-8

  Праця "Преосвященний Паїсій, єпископ Савт Бавнд Брукський" - чергове дослідження автора, парисане на прохання української православної діаспори в США. Книга написана на основі першоджерел, надісланих автору ще за життя самим владикою ПАїсієм (Василем Іващуком), волинянином за походженням.
  Нова праця - вагомий внесок у скарбницю волинезнавчої науки, розрахована на тих вірних святого українського православ'я волинян, які цікавляться рідною історією, нашими видатними земляками.

Рожко, В.  Воскові свічки божих храмів історичної Волині ІХ–ХХ століття : [монографія] / Володимир Рожко. – Луцьк : Волин. обл. друкарня, 2014. – 148 с. – ISBN 978-966-361-765-7

  Нове дослідження Володимира Рожка присвячене долі малодослідженої теми, яка має важливе значення як в церковному, так і в світському житті. Воскова свічка супроводжує людину впродовж всього життя - від народження до останніх днів. У чотирьох розділах монографії розкрито різні аспекти: походження воскової свічки, інформація про свічки в Богослужбових книгах, сукання, виливання й шанування воскових свічок на історичній Волині, призначення й використання воскових свічок у Божих храмах Волині.
  Нова монографія автора є вагомим внеском у церковно-історичну волиніану. Як і всі попередні, видання відзначається новизною як самої теми, досі ніким грунтовно не опрацьованої, так і методологією її викладу.

«Ходіть, поки маєте світло...» : Євангеліє від Іоана Гл.12:35 : біобібліографічний покажчик про історика, архівіста, краєзнавця В. Є. Рожка / уклад. : М. І. Іванків, В. Н. Козлова, А. А. Понагайба, Л. А. Степанюк. – Вид. 2-ге, доповн. – Луцьк : Твердиня, 2013. – 236 с. ; іл. – ISBN 978-617-517-175-2

  Біобібліографічний покажчик присвячений Володимирові Євтуховичу Рожку, кандидатові церковно-історичних наук, історику, архівістові, мистецтвознавцю та краєзнавцю, Почесному професору Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, дійсному члену Інституту дослідів Волині. До видання включені бібліографічні описи окремо виданих творів, публікацій в збірниках, журналах, газетах, матеріалів про його життя та діяльність. Видання доповнене допоміжними покажчиками та фототюстраціями.
  Покажчик адресований науковцям, викладачам, краєзнавцям та всім, хто цікавиться історією України, рідної церкви, Волинського краю.

Монастир Скит / перекл. В. Рожко, Л. Василів-Базюк. – Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2014. – 36 с.

  Це одне з найстаріших збережених джерел до ранньої істрії Почаївського наземного монастиря-скиту, яке проливає світло на час, місце, засновників цієї великої святині Волинської землі.
  Цей наш переклад, виданий окремим виданням, буде важливим україномовним джерелом для наших науковців, студентів духовних і світських навчальних закладів, які будуть вивчати історію Почаївського монастиря – нацбільш шанованої святині Волині, України.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]