Висловлюємо щиру подяку кандидату історичних наук, доценту, завідувачу кафедри історії України ПНУ ім. В. Сефаника Райківському Ігорю Ярославовичу за подаровану бібліотеці книгу.

Райківський, І. Я.  Ідея української національної єдності в громадському житті Галичини XIX століття = The idea of the Ukrainian national unity in the community life of Galicia in the XIXth century : монографія / І. Я. Райківський. – Івано-Франківськ : Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2012. – 932 с. – ISBN 978-966-640-371-4

  У монографії досліджується утвердження ідеї національної єдності (соборності) України в контексті формування модерної української національної самосвідомості в Галичині XIX століття, утвердження українофільства серед місцевих русинів крізь призму суперництва національно-політичних орієнтацій. Особлива увага приділена зв'язкам між українськими діячами Галичини і Наддніпрянської України, українсько-польським взаєминам у краї, політиці урядів Австро-Угорської та Російської імперій в "українському питанні". Хронологічно книжка охоплює період від початку народознавчих досліджень у Галичині, проникнення наукової і літературної продукції з Наддніпрянщини в 1810–20-х рр.: що дало поштовх до утворення "Руської трійці", до 90-х pp. XIX – початку XX ст., коли відбулися кардинальні зрушення в суспільній свідомості, кристалізація ідеї політичної самостійності та "соборності" України.
  Для широкого кола науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться проблемами вітчизняної історії, формування модерної української нації в контексті "національного відродження" в Центрально-Східній Європі в XIX – на початку XX ст.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]