Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка  щиро вдячна доктору філологічних наук, професору Космеді Тетяні Анатоліївні за подаровану книгу.

Космеда, Т. А.  Гендерна лінгвістика в Україні: історія, теоретичні засади, дискурсивна практика : колективна монографія / Т. А. Космеда, Н. А. Карпенко, Т. Ф. Осіпова [та ін.]. – Х. : ХНПУ ім. Г. С. Сковороди ; Дрогобич : Коло, 2014. – 472 с. – ISBN 978-617-642-161-0

  У цій колективній монографії вперше узагальнено напрацювання, здійснені українськими мовознавцями в царині тендерної лінгвістики, починаючи від І. Франка. Виокремлено й схарактеризовано архетипні тендерні стереотипи, норми й ролі, що характерні для української національної традиції, ментальності, українського національного характеру й зафіксовані у звичаях, обрядах і фольклорних текстах, насамперед паремійних. Акцентовано увагу на мовній фіксації змін, що репрезентують трансформацію патріархальних тендерних норм, ролей і стереотипів, найпослідовніше представлених у сучасній українській публіцистиці, що виражається насамперед на словотвірному, лексико-семантичному, морфологічному (категорія роду) і синтаксичному рівнях, а також фразеологічному проміжному рівні мовної системи. Йдеться про специфіку тендерних комунікативних стратегій і тактик, а також особливостей відтворення універсальних тендерних категорій і тендерних категорій специфічно національних у дискурсивній практиці українців і українок. Досліджено вербалізацію тендеру в різних типах дискурсів І. Франка (науковий і публіцистичний тексти, живе повсякденне мовлення, листування, художні тексти різних жанрів) та П. Загребельного (живе мовлення, інтерв'ю, художні тексти) як елітарних українських мовних особистостей. Аспектуально окреслено перспективу української лінгвогендерології, вказано на деякі типові помилки тендерних досліджень і їхні ключові теоретичні засади.
  Монографія може викликати зацікавлення в науковців, викладачів вишів, аспірантів і студентів, а також у всіх тих, хто цікавиться проблемами специфіки відтворення тендеру в мові та мовленні.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]