Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка  щиро вдячна декану хіміко-біологічного факультету, доктору бiологiчних наук, професору Дробик Надії Михайлівні за подаровані книги.

Кунах, В. А.  Мобільні генетичні елементи і пластичність геному рослин / В. А. Кунах. – К. : Логос, 2013. –288 с. ; іл. – ISBN 978-966-171-721-2

  Розглянуто кількісно найбільший компонент рослинного геному – мобільні генетичні елементи (МГЕ) обох класів: класу І (ретротранспозони) і класу II (ДНК-транспозони), історію їх відкриття і вивчення. Проаналізовано механізми і чинники їх переміщення, особливості структури, еволюції, біологічне значення і практичне застосування. Наведено відомості про багатолику роль МГЕ в регуляції клітинних генів і еволюції розміру, структури і пластичності геномів, у механізмах адаптивності вищих рослин як на рівні окремого організму, так і на популяційному рівні. Припускається, що інвазія і подальша ампліфікація МГЕ є основним формотворним чинником, що забезпечує адаптацію до мінливих умов довкілля і в деяких випадках може приводити до «швидкого» видоутворення.
  Для спеціалістів у галузі генетики, молекулярної біології, клітинної біології, біотехнології, екології, фізіології та біохімії рослин, селекції, викладачів та студентів вищих навчальних закладів.

Булавин, Л. А.  Структура мономеров ДНК / Л. А. Булавин, Д. Н. Говорун, Т. Ю. Николаенко – К. : Наукова думка, 2014. – 208 с. – (Проект «Наукова книга»). – ISBN 978-966-00-1423-7

  Монографію присвячено виявленню квантово-механічними методами повних сімейств конформерів мономерних ланок ДНК – ізольованих канонічних 2 '-дезоксирибо-нуклеотидів (ДРН) і вивченню їхніх властивостей. Вперше отримано та проаналізовано повні сімейства конформерів 5'-дезоксицитидилової, 5'-тимідилової, 5'-дезоксиаденіло-вої та 5 -дезоксигуанілової кислот і структурних складових їхнього цукрово-фосфатного остову – молекул 2-дезоксирибози у трьох її ізомерних формах та молекул ортофосфорної кислоти, метилдигідрофосфату, 1,2-дідезоксирибофуранози-5-фосфату. Досліджено їхні властивості: структурну нежорсткість ДНК-подібних конформерів канонічних ДРН та їхнього цукрово-фосфатного остову; коливальну мінливість ДНК-подібних конформерів; Н-зв'язки та інші специфічні нековалентні внутрішньомолекулярні взаємодії, які підтримують просторову структуру молекул; вплив оточення на структуру енергетично найвигідні-ших конформерів ДРН, ефективні атомні заряди та їхню конформаційну мінливість.
  Для наукових співробітників і фахівців у галузі молекулярної біології та біофізики, а також аспірантів і студентів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]