Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філологічних наук, професору Ткачуку Миколі Платоновичу за подаровані книги.

 

1

Андієвська Е. Мова сну = сегменти : альбом / Емма Андієвська. – Мюнхен : [б. в.], 1998. – 26 с. : іл.

47

Гінда О. Поетична творчість української трудової спільноти в Італії початку ХХІ століття в контексті фольклорної традиції = Poetry by Ukrainian Migrant Workers in Italy of the Early 21 st Century in the Context of Folklore Tradition : монографія / Олена Гінда. – Львів : ЛНУ імені І. Франка, 2015. – 546 с.

 

   У монографії досліджено авторські вірші українських трудових іммігрантів в Італії початку XXI століття в контексті фольклорної традиції. Поетичний доробок українських заробітчан потрактовано як «народний літопис» про драматичну сторінку української історії, жіночу еміграцію – масовий виїзд на заробітки жінок-матерів, які прагнули поліпшити матеріальне становище родин. Досліджено соціокультурний контекст постання заробітчанських поезій, з’ясовано їх спорідненість із українськими народними піснями про еміграцію. Проаналізовано сюжетно-мотивну парадигму поетичних текстів, генологічну цілісність і жанровий склад доробку, розглянуто інтертекстуальні вияви у віршах.   

   Для фольклористів, літературознавців, істориків, культурологів, антропологів, соціологів, викладачів і студентів гуманітарних факультетів і всіх шанувальників культури й історії українців.

23

Лазуткін Д. Червона книга: книга віршів / Дмитро Лазуткін. – Чернівці : Meridian Czernowitz; Книги – ХХІ, 2015. – 84 с.


   Дмитро Лазуткін тонко відчуває те, про що варто говорити і вміє знаходити потрібні слова. Поезії його являють собою переплетіння вражень і передчуттів, гнучких метафор і ясних образів. «Червона книга» – це збірка, у котрій більшість віршів була написана протягом останнього року. У кожного з трьох розділів книги – своя емоційна історія. Це схоже на проходження пекельних кіл, під час котрого ліричний герой усвідомлює знаки минулого аби дістатися прозорої поверхні, що відображає сонячні промені.

24

Заблуда А. Світовим корифеям: поетичні мініатюри / Анатолій Заблуда. – Тернопіль : Горлиця, 2016. – 144 с.


   В книзі «Світовим Корифеям» йде мова про знаменитих постатей в царині науки, письменства, мистецтва та навіть міфічних героїв.
   Се поетичні мініатюри стосовно кожного у своїй сфері представника, де у філософсько-образній формі стисло розкривається їх значущість у веремії сакральних суджень та мистецько-наукового життстворення в історичному поступі.

113

Три літа: 148 років другої збірки поезій Шевченка / передмова В. Ф. Мормель. – Переяслав-Хмельницький : Видавничий дім «Переяслав», 2004. – 228 с.


   Збірку, що закінчується поезією “Як умру, то поховайте...”, Шевченко задумав наприкінці 1842 - початку (до березня) 1843 року.

   Збірку “Три літа” автор закінчив 25 грудня 1845 р. у Переяславі. “Три літа” - друга у практиці поета та Європейських літературах збірка з персоніфікованим (відмінним від історичного автора) ліричним героєм, другий літературний твір великої безсюжетної поетичної форми.

   У її композиції Шевченко вперше широко використовує прийоми співставимі за своїм художнім значенням з тими, шо використовує С. Ейзенштейн при формуванні відеоряду стрічки “Броненосець “Потьомкін”.

124

Мацько В. П. Запросини : оригінальна та перекладна проза / Віталій Мацько. – Хмельницький : Цюпак А. А., 2016. – 88 с.

 

   Запропоновані прозові твори відомого українського письменника Віталія Мацька виходять окремою книжкою вперше. У них автор порушує патріотичні, морально-етичні теми. Літературних персонажів змодельовано різнопланово, різноаспектно, в різних життєвих ситуаціях. Письменник художньо зображає морально-етичні принципи персонажів не лише на індивідуальному, а й на суспільному рівні, виокремдює їх як частину психічної структури особистості через словесно-художню ціннісну оцінку дій, явищ в усвідомлений й неусвідомлюваний для індивіда спосіб.

123

Павленко О. Г. Розмикання меж…: авторські концепції перекладацтва другої половини ХХ століття: компаративний аспект : монографія / Олена Павленко. – Київ : Логос, 2015. – 452 с.

 

   У монографії охарактеризовано авторські концепції перекладацтва другої половини ХХ століття. Художній переклад англомовної прози другої половини ХХ ст. розглянуто не лише на рівні його теоретичних та практичних проблем, міжмовної асиметрії, типології, трансформаційних операцій, еквівалентності / адекватності, прагматичних інваріантів, а й насамперед в контексті творчої, продуктивної місії в літературі-реципієнті. Це перша системна праця, яка висвітлює перекладацький доробок шістдесятників і вписує цого в ландшафт літературного процесу відповідного періоду. Вона вводить у науковий обіг ряд невідомих імен і постатей, архівні матеріали. На основі аналізу перекладів, у тому числі й матеріалів з приватних архівів і видавничих фондів, розкрито авторські концепти перекладацтва Р. Доценка, Ю. Лісняка, М. Дмитренка, протежено стратегії аргументації відібраних для перекладання художніх явищ.

   Для філологів, наукових працівників, викладачів, студентів.

168

Заблуда А. Мислю… : поезія і проза / Анатолій Заблуда. – Тернопіль : Терно-граф, 2014. – 284 с.


   Книга поезій та прози «Мислю...» складається із двох розділів: «Спіраль мініатюр» і «Моя філософія життєвих ситуацій».
   Перший, поетичний, умовно має 5 підрозділів: «Філософія», «Мораль», «Лірика», «Політика», «Гумор». І в ньому висвітлюється зміст суджень, що відповідають цим підрозділам.
   Другий складається з прозових мініатюр різного змісту про життєві ситуації, котрі щодень спонукали автора до суто свого осмислення цих ситуацій крізь самокритичний аналіз та своє бачення і трактування.

169

Андрушків Б. Реквієм за втраченими можливостями, або Сповідь і каяття українця / Богдан Андрушків. – Тернопіль : Астон, 2015. – 440 с.


   У книзі зроблено спробу в художньо-публіцистичній формі здійснити своєрідний самозвіт за 67-річне життя доктора економічних наук, професора, члена НСПУ Б. М. Андрушківа. З вершини солідного віку дано критичну самооцінку реалізації вчасних життєвих можливостей. Зроблено це у контексті аналізу суспільних процесів і явищ, висвітлено категорії змісту та сенсу життя. Очима автора розкрито проблеми становлення державності та економіки, моралі й духовності в їхньому взаємозв’язку та під різними кутами зору. До кожного з розділів у формі авторських відступів запропоновано влучні коментарі й трактування на фоні сьогоднішньої соціально-економічної ситуації в Україні. Висновки автора розглядаються з позицій науковців, управлінців, письменників, філософів та культурологів. Процеси, події, явища, учасником яких був Богдан Андрушків, спроектовано на пересічну особу українського суспільства.
   Засобами художньо-публіцистичного слова та концентрованої афористичної мудрості, подекуди у саркастично-гумористичній формі, щиро, без виправдань автор пояснює свою поведінку в різні періоди життя. Розкриває причини певних застійних явищ у розвитку державності та її економічної складової. З позиції духовності подає своєрідні рецепти виходу України з економічної кризи і стабілізації суспільних процесів у країні.
   Видання розраховане не лише на широкий читацький загал, а й на психоаналітиків, журналістів, соціологів, економістів, управлінців, політиків, філософів, громадських діячів. Його з успіхом можуть використовувати студенти будь-якої галузі та форми навчання з гуманітарних дисциплін. І, нарешті, «Реквієм за втраченими можливостями, або Сповідь і каяття українця» буде цікавим для тих, хто знає автора, особисто спілкувався з цією непересічною людиною.

170

Кичинський А. Вполювання вітру: поезії / Анатолій Кичинський. – Київ : Український пріоритет, 2015. – 200 с.


   До книжки лауреата Шевченківської премії Анатолія Кичинського увійшли як нові, так і вже відомі читачеві кращі поезії автора. Поет продовжує демонструвати виняткове обдарування, вишуканий поетичний смак і чарівну феєрію неповторного звукопису.

182

"Руська Трійця" і Прикарпаття. "Руська Трійця" і культура слов'янського світу / ред.: М. Ільницький; Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України. – Львів ; Вінніпег : 2000. – 750 с. – (Шашкевичіана; Вип. 3-4).


   У збірнику публікуються підсумки досліджень в ділянці шашкевичезнавства, проведених за останні роки на основі впровадження в науковий обіг нових джерел, недоступного раніше доробку української діаспори, досягнень світової науки. Книга розкриває невідомі, маловідомі або ж замовчувані за тоталітарного режиму сторінки подвижницької діяльності Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича, Якова Головацького та їх послідовників на ниві національного відродження, традиції «Руської Трійці» в духовному житті України. До неї увійшли наукові доповіді, виголошені на Шашкевичівських читаннях в Івано-Франківську (1996 р.). Публікуються творчі здобутки визначних шашкевичезнавців минулого, літературна Шашкевичіана, рецензії на нові шашкевичезнавчі видання, хроніка Шашкевичіани. Окремим випуском друкуються тези перших Шашкевичівських читань, що відбулися в Дрогобичі у 1989 р., як документ тієї перехідної доби. Видання розраховане на істориків української культури і літератури, науковців, викладачів, усіх, хто цікавиться проблемами українознавства.

336

Ткачук М. Романтичний дискурс Левка Боровиковського: літературний портрет / Микола Ткачук. – 2-е вид. випр. і допов. – Київ : КНТ, 2016. – 169 с.


   Це перша книга у вітчизняному літературознавстві, присвячена життю і творчості поета-романтика Левка Боровиковського (1808 -1889). У широкому контексті розвитку романтизму у світовому й українському письменстві висвітлюється дискурсивна практика поета-романтика та його художні шукання в галузі балад. Історико-літературні проблеми порушують широкий комплекс питань розвитку шкіл та стильових течій в українському романтизмі, зміну й еволюцію літературних напрямів, спадкоємність літературних традицій, взаємодію фольклорних і жанрових форм та оновлення тематичного репертуару балади. У цьому освітленні окреслюється творча постать Левка Боровиковського, якого сучасники назвали «Колумбом української романтичної поезії».

   Для студентів університетів, учителів шкіл, літературознавців, широкого кола читачів.

184

Шевченківська енциклопедія : енциклопедія. В 6 томах. Т. 5. Пе-С / Національна академія наук України, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка ; редкол.: М. Г. Жулинський, М. П. Бондар, О. В. Боронь [та ін.]. – Київ : НВП Поліграфсервіс, 2015. – 1040 с.


   Викладено основні відомості про життя, творчість і особистість Тараса Шевченка, його епоху та оточення, місце в національній та світовій культурі, підсумовано понад півторасторічний досвід вивчення всіх аспектів шевченкіани в українському та зарубіжному шевченкознавстві. П’ятий том містить 1046 статей.

183

Шевченківська енциклопедія : енциклопедія. В 6 томах. Т. 6. Т-Я / Національна академія наук України, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка ; редкол.: М. Г. Жулинський, М. П. Бондар, О. В. Боронь [та ін.]. – Київ : НВП Поліграфсервіс, 2015. – 1120 с.


   Викладено основні відомості про життя, творчість і особистість Тараса Шевченка, його епоху та оточення, місце в національній та світовій культурі, підсумовано понад півторасторічний досвід вивчення всіх аспектів шевченкіани в українському та зарубіжному шевченкознавстві. Шостий том містить 1030 статей.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах