Висловлюємо щиру подяку першому проректору ТНПУ ім. В. Гнатюка, доктору педагогічних наук, професору  Григорію Васильовичу Терещуку за подаровані бібліотеці книги (в кількості 77 книг).

 

25

Виховний потенціал українського народного мистецтва, фольклору, обрядовості та звичаїв у роботі навчально-виховних закладів: матеріали Всеукраїнського науково-методичнго семінару, 12 березня 2008 року / редкол.: В. Є. Берека, О. М. Галаус, Н. В. Лисенко [та ін.]. – Хмельницький : ХГПА, 2008 . – 290 с.

 

   Матеріали Всеукраїнського науково-методичного семінару включають статті відомих учених, викладачів вищих педагогічних навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, докторантів, аспірантів та магістрантів, в яких розкриваються актуальні питання використання українського народного мистецтва, фольклору, обрядовості та звичаїв у роботі навчально-виховних закладів.
   Даний матеріал адресований науковцям, аспірантам, студентам, педагогам-практикам, фольклористам, мистецтвознавцям та широкому загалу працівників культури.

26

Вінницький національний технічний університет: 50 років розвитку / редкол.: Б. І. Мокін, В. В. Грабко, О. Н. Романюк [та ін.]. – Вінниця : ВНТУ, 2010. – 264 с.

 

   Видання присвячене 50-річчю Вінницького національного технічного університету - флагману науки, освіти та культури Подільського регіону, знаному в Україні та за кордоном самобутньому навчальному закладу з сучасними навчальними планами та оригінальною системою виховання.
   В книзі висвітлена історія розвитку університету та сучасний рівень науково-практичної підготовки спеціалістів та наукових кадрів вищої кваліфікації, вшановані наукові школи та здобутки вчених та викладачів університету, які разом з численними випускниками роблять вагомий внесок у розвиток науки та культури України.

27

Другий український педагогічний конгрес: збірник матеріалів конгресу / редкол.: В. Г. Кремень, В. В. Панасюк, Р. А. Арцішевський [та ін.]. – Львів : ТзОВ Камула, 2006. – 601 с.

 

   Обговорено програмні засади Першого українського педагогічного конгресу (Львів, 1935) та використання їх у розбудові сучасної української освіти. Розглянуто проблеми реформування середньої, професійної та вищої шкіл, становлення громадянського самоврядування в освіті, впровадження нових освітніх технологій, адаптації української освіти до вимог Болонської декларації.

28

Звідки життя повниться добром: життєвий шлях Руслана Михайловича Постоловського у спогадах, світлинах, коментарях та його наукова спадщина : до 60-річчя від дня народження / укладачі С. Н. Грипич, В. М. Шеретюк. – Рівне : Видавець О. Зень, 2011. – 224 с.


   Видання присвячене ювілею відомого українського історика-дослідника, фахівця з історії та зокрема - історії слов'янських народів, кандидата історичних наук, професора, завідувача кафедри всесвітньої історії, організатора вищого навчального закладу, ректора Рівненського державного гуманітарного університету, заслуженого діяча науки і техніки України, члена-кореспондента Академії педагогічних та соціальних наук, члена-кореспондента Міжнародної слов'янського академії, активного громадського діяча Руслана Михайловича Постоловського. Книга містить біографію ювіляра, матеріали про його життєвий та творчий шлях, наукову і навчально-методичну спадщину, наукову школу «Історія слов'янських народів», публікації, присвячені ректору-вченому.
   Пропоноване видання адресоване науковцям, педагогам, студентам, усім, кого цікавлять історія, педагогіка, міжнародні відносини та долі визначних людей.

405

Інклюзивне навчання математики у вищих навчальних закладах: навчально-методичний посібник / К. В. Польгун. – Київ : ТОВ НВП «Інтерсервіс», 2017. – 208 с.

 

  Посібник присвячено вивченню вищої математики. У книзі подано короткі теоретичні відомості, дидактичні матеріали для проведення практичних занять, завдання для самостійної роботи студентів, добірку математичних задач практичного змісту тощо. Результативність засвоєння студентами пропонованих тем з вищої математики можна перевірити через проведення підсумкової контрольної роботи, що містить теоретичну та практичну частину.
   Посібник рекомендовано для викладачів та студентів вищих технічних навчальних закладів. Матеріали посібника доцільно використовувати під час навчання студентів інклюзивних груп.

29

Куций І. Цивілізаційні ідентичності в українській історіографії кінця XVIII – початку ХХ ст.: між Слов'янщиною та Європою / Іван Куций. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2016. – 480 с.

 

   У монографії простежено ґенезу цивілізаційної ідентичності українських істориків «довгого XIX століття», яка поставала процесом поетапного домінування й конкурентного співіснування двох її форм — слов’янської та європейської. Здійснено комплексний аналіз уявлень, підходів і трактувань українських учених стосовно цивілізаційного поділу історичного процесу й цивілізаційної приналежності України. Проаналізовано рецепцію образів «своїх» і «чужих» цивілізацій.
   Для науковців, викладачів, студентів суспільно-гуманітарних спеціальностей, усіх, хто цікавиться українською цивілізаційною та геополітичною тематикою, історіографією, суспільно-політичною думкою.

30

Медична та соціальна реабілітація: навчальний посібник / за заг. ред. І. Р. Мисули, Л. О. Вакуленко. – Тернопіль : ТДМУ Укрмедкнига, 2005. – 402 с.

 

   В посібнику висвітлені соціально-економічні та медико-біологічні аспекти здоров’я, зміст, завдання, види, засоби, основні принципи організації та проведення медико-соціальної реабілітації осіб з тимчасовою та стійкою втратою працездатності, посадові обов’язки лікарів та медичних сестер на етапах реабілітації. Описані методи медико-соціальної реабілітації хворих терапевтичного, хірургічного, неврологічного профілів, дітей, осіб, хворих на окремі найбільш соціально значущі захворювання (потерпілі внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, онкологічні захворювання, туберкульоз, зниження гостроти слуху та зору, ВІЛ-інфекція та СНІД, наркотична та алкогольна залежність). Буде корисним при підготовці молодших спеціалістів медицини, для фахівців із сімейної медицини, реабілітологів та лікарів загальної практики.

31

Мельниченко В. Москва у творчій долі Тараса Шевченка / Володимир Мельниченко. – Москва : Домашня бібліотека, 2015. – 496 с.


   Володимир Мельниченко — доктор історичних наук (1988), член-кореснондент АПН України (2003), заслужений діяч науки України (2004), почесний академік Національної академії мистецтв України (2013), автор 60 книг із історичної, політичної та мистецтвознавчої проблематики.
   З 2001 р. — генеральний директор Культурного центру України в Москві. Видав у російській столиці українською мовою фундаментальні шевченкознавчі праці «Тарас Шевченко: “Моє перебування в Москві”» (2007) та «“На славу нашої преславної України” (Тарас Шевченко і Осип Волинський)» (2008), удостоєні 1 Національної премії України імені Тараса Шевченка (2009).
   Уже після цього побачили світ монографії Володимира Мельниченка: «Тарас Шевченко: “Мій великий друг Щепкін”» (2009), «Шевченківська Москва. Авторська енциклопедія-хроноскоп» (2009), «Тарас Шевченко в Москві» (2010), «Тарас Шевченко: “Друзі мої єдині”» (2013). У книзі, яку читач тримає в руках, уперше досліджено феномен Москви в історичній долі національного Кобзаря і Пророка.

71

Реабілітовані історією : у 27 т. : Тернопільська область : у 4 кн. Кн. 4 / упоряд.: О. Г. Бажан, П. З. Гуцал, Л. М. Кіт. – Тернопіль : Терно-граф, 2016. – 528 с.

   Четверта книга про терор і репресії на Тернопільщині комуністичного режиму продовжує науково-документальну серію “Реабілітовані історію”, що виходить в Україні. В книзі публікуються вперше оригінальні архівні документи, вміщені спогади репресованих, нариси і статті про відомих і маловідомих досі уродженців Тернопільського краю, котрі були заарештовані та ув’язнені за політичними мотивами в радянський період. Основний зміст книги – мартиролог невинних жертв репресій, вихідців з Підволочиського, Підгаєцького і Теребовлянського районів Тернопільської області.
   Видання покликане глибше і більш системно показати масштаби злочинів, вчинених проти власного народу владою колишнього Радянського Союзу та її репресивними державними органами. Це завдання особливо актуальне в контексті декомунізації, що проводиться нині в Україні, а також утвердження історичної правди про наше минуле й повернення в історію імен тих, хто став жертвою тиранії, проявив незламну волю у протистоянні і боротьбі з нею.
   Книга адресується всім, хто хоче знати правду про політичний терор в СРСР, про національно-визвольну боротьбу в Україні, про співвітчизників – жертв репресій комуністичної влади.

32

Рощін І. Г. Загальна фізична підготовка учнів ЗОШ: історія, теорія, практика (кінець ХІХ – початок ХХІ) : монографія / І. Г. Рощін. – Херсон : КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», 2015. – 344 с.

 

   У монографії на основі вивчення й узагальнення джерельної бази історії педагогіки і фізичної культури та спорту, вітчизняного досвіду функціонування загальноосвітніх навчальних закладів розкрито зміст, форми і методи загальної підготовки учнів середніх шкіл у період з кінця XIX до початку XXI століть. Висвітлено особливості формування теоретичного підгрунтя та нормативно-правової бази фізичної підготовки старшокласників, сформульовано пропозиції щодо подальшою вдосконалення її організаційно-педагогічних засад.
   Матеріал, розташований у монографії, стане в нагоді фахівцям у галузі педагогіки, працівниками системи освіти і тим, хто цікавиться історією педагогіки та проблемами фізичного навчання, виховання і розвитку учнів.

33

Рощін І. Г. Основи загальної фізичної підготовки старшокласників загальноосвітніх навчальних закладів : навчальний посібник / І. Г. Рощін. – Херсон : КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», 2015. – 344 с.


   У навчальному посібнику розкрито історичні передумови загальної фізичної підготовки підростаючого покоління, проаналізовано її фізіологічне підгрунтя. На основі аналізу державних документів про організацію фізичної підготовки, починаючи з 1917 року здійснено ретроспективний огляд нормативно-правових основ загальної фізичної підготовки учнів старшої школи.
   Для фахівців у галузі педагогіки, працівників системи освіти, студентів педагогічних вузів.

72

Тернопільщина. Історія міст і сіл : у 3 т. Т. 1 / редкол.: О. Сиротюк, В. Хоминець, Л. Бицюра [та ін.]. – Тернопіль : Терно-граф, 2014. – 668 с.

 

Тернопільщина. Історія міст і сіл : у 3 т. Т. 2 / редкол.: В. Хоминець, Л. Бицюра, О. Боберський [та ін.]. – Тернопіль : Терно-граф, 2014. – 692 с.

 

Тернопільщина. Історія міст і сіл : у 3 т. Т. 3 / редкол.: В. Хоминець, Л. Бицюра, О. Боберський [та ін.]. – Тернопіль : Терно-граф, 2014. – 608 с.

 

   "Тернопільщина. Історія міст і сіл" - це перше в історії незалежної України і Тернопільської області енциклопедичне видання такого типу, що містить новітні матеріали з історії міст, селищ міського типу, сіл та хуторів; подано відомості про відомих уродженців краю. До першого тому увійшли матеріали про населені пункти Бережанського, Борщівського, Бучацького районів, міста Тернопіль.

   До другого - Гусятинського, Заліщицького, Збаразького, Зборівського, Козівського, Кременецького і Лановецького районів.

   До третього - Монастириського, Підволочиського, Підгаєцького, Теребовлянського, Тернопільського, Чортківського і Шумського районів.

   Видання буде корисним для науковців, істориків, філологів, географів, вчителів, краєзнавців, політологів, релігієзнавців, студентів і школярів, усіх тих, хто цікавиться минулим і сучасним регіону.

34

Тільки в праці людина живе: до 50-річчя трудового шляху професора Юрія Кишакевича, проректора з науково-педагогічної роботи ( 1962-2012 роки) / упорядники: Н. Скотна, М. Пантюк. – Дрогобич : РВВ Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, 2012. – 340 с.


   У книзі вміщено авторські матеріали - статті, виступи, інтерв'ю, інші документи - організатора навчання і виховання у Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка проректора Юрія Кишакевича, присвячені проблемам якісної підготовки педагогічних кадрів, і, крім того, окремі вітальні матеріали, а також спогади колишніх студентів про педагога-професора Юрія Кишакевича.

73

Тракало В. Колонія: роман / Василь Тракало. – Київ : Дніпро, 2016. – 832 с.


   Роман «Колонія» — книга українського прозаїка. Через долі багатьох галицьких родин автор показує тернистий шлях нашого народу до волі від 1920-х років і до проголошення незалежності України у 1991 році та до сьогодення. Події у творі розгортаються не тільки в Україні, а й у Польщі, Німеччині, Росії, Сполучених Штатах Америки, Канаді. Документальні архівні матеріали лише підсилюють інтерес до роману.

35

Українці Молдови. Історія і сучасність: наукові дослідження і матеріали / Укр. громада Республіки Молдова, Укр. громада ім. Петра Могили м. Кишинева, Центр етнології Ін-ту культ. спадщини Акад. наук Республіки Молдова ; [авт.-уклад.: Кожухар В. Г., Кожухар К. С.]. – Кишинів : Elan-poligraf, 2008. – 256 с.


   Збірка містить наукові дослідження, матеріали й інформацію з широкого кола проблем - історії, мови, культури, освіти, становлення і розвитку українського громадського руху, засобів масової інформації, української церкви в діаспорі, а також зразки поетичної творчості українців Молдови.
   Більша частина матеріалів вперше вводиться до наукового обігу.
   Книга розрахована на вчених, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться питаннями історії і культури українців як складової частини поліетнічного народу Молдови.

36

Фундаментальні орієнтири науки: збірник статей за матеріалами проектів гуманітарного та соціально-економічного напрямів ДФФД / Відп. за вип. Б. Р. Кияк. – Київ : Академперіодика, 2005. – 355 с.


   У збірнику подані наукові статті за матеріалами проектів Державного фонду фундаментальних досліджень гуманітарного та соціально-економічного спрямування. Тематика досліджень - це пошук відповіді на актуальні питання стосовно національної ідеї, історико-культурної спадщини, інноваційних векторів суспільства, вітчизняної моделі промислового зростання, економічної безпеки. Матеріали досліджень безкоштовно надаються освітянським та академічним бібліотекам, зацікавленим організаціям і відомствам.

37

Шептицька С. Молодість і покликання о. Романа Шептицького / Софія з Фредрів Шептицька. – Львів : Свічадо, 1994. – 160 с.

38 Dziedzictwo polsko-ukraińskie / pod red. Selima Chazbijewicza, Marka Melnyka, Krzysztofa Szulborskiego. – Olsztyn : Instytut Nauk Politycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, 2006. – 501 l. – ( Studia Politologiczne; Vol. II).
39 Państwowa Wyźsza Szkoła Techniczno-Ekonomiczna (1998-2013) : Jubileusz 15-lecia Alma Mater Jaroslaviensis / Wacław Wierzbieniec, Czesław Lewicki. – Jarosław : Papirus, 2013. – 155 s.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]