Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору географічних наук, професору, провідному науковому співробітнику відділу дендрології та паркознавства ІЕЕ НАН України Юліану Генадійовичу Тютюннику за подаровану книгу.

 

154

Тютюнник Ю. Г. Цукроварні України. Індустріальна спадщина і ландшафт: монографія / Ю. Г. Тютюнник; Ін-т еволюційної екології НАН України. – Київ : АБС Пресс, 2016. – 330 с.


   Розглянуті зниклі, зупинені і працюючі цукрові заводи України як своєрідна форма культурно-історичної спадщини - спадщина індустріальна. Різнобічність і комплексність оцінок і характеристик цукрозаводів базується на концепції промислового ландшафту. Вона передбачає врахування всіх без винятку моментів і аспектів цукроварної спадщини як предмету збереження і охорони. Цукроварня розглядається в якості пам'ятки науки і техніки, економічної історії, архітектури і містобудування, як промисловий пейзаж, що має естетичну цінність, а також як своєрідна екосистема, в якій відбуваються процеси демутації, що в окремих випадках збільшують біотичне різноманіття території. Емпіричним матеріалом роботи є 66 об'єктів цукроварної спадщини - починаючи з цукрових заводів, які зникли в першій половині XIX ст., і закінчуючи діючими.
   Для спеціалістів в галузі збереження культурно-історичної спадщини, антропогенного ландшафтознавства, екології, промислової архітектури і економічної історії України. Може бути корисною для студентів та аспірантів спеціальностей з цих напрямків, а також для широкого кола читачів, не байдужих до культурно-історичної спадщини нашої Вітчизни.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах