Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку проректору з наукової роботи та міжнародного співробітництва ТНПУ ім. В. Гнатюка Богдану Богдановичу Буяку за подаровані книги.

 

227

Він і вона: збірка оповідань / За ред. Ю. Шутенко. – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 120 с. – (Теплі історії).


   Кохання - вічний дар, життєдайна основа. Палке, пристрасне, лагідно-ніжне, таке, що спопеляє до тла й дарує крила. У книжці «Теплі історії. Він і Вона» подано низку оповідань, етюдів і замальовок різних авторок та авторів. Перед читачем розкриється чарівний калейдоскоп емоцій та вражень - від тремкої зав’язі першого знайомства чоловіка і жінки аж до потужної рушійної сили почуття, пронесеного крізь часопростір.

228

Касьянов Г. В. Українська інтелігенція 1920-х – 30-х років: соціальний портрет та історична доля / Григорій Касьянов. – Київ : Глобус, Вік, Едмонтон, Канадський ін-тут укр. студій Альбертського ун-ту, 1992. – 176 с.


   1920-ті — 30-ті роки — складний і трагічний період в історії української інтелігенції. В ці роки було створено так звану «нову» інтелігенцію, яка відрізнялась від старої своїм соціально-класовим походженням, соціально-психологічними характеристиками. Як відбувався розвиток української інтелігенції в цей складний і трагічний період, які суспільні процеси були його основою — такі питання поставлені в цій книзі.

229 Кузьменко О. Моя дорога птаха: мамина книжка / Ольга Кузьменко. – Львів : Старий Лев, 2015. – 48 с.
230

Курас І. Ф. Етнополітологія. Перші кроки становлення / І. Ф. Курас ; НАН України, Ін-т політ. і етнонац. досліджень НАН України. – Київ : Генеза, 2004. – 736 с.


   Пропонована увазі читача праця є продовженням книги «Етнополігика: історія і сучасність», яка побачила світ п’ять років тому. Вона являла собою окремі наукові доповіді, виступи, інтерв’ю з широкого спектра етнополітичних проблем в їх історичному та сьогоденному вимірах.
   За минулі роки зроблено чимало для поглиблення наукових досліджень у цій царині. Саме життя додало чимало нового, що просто раніше не могло бути предметом вивчення. Зрештою, відбулося головне - становлення нової галузі суспільствознавства - етнополітологи як науки. До цього активно долучився автор, очолюваний ним академічний інститут.
   Аналізові основних здобутків, а ще більше - невирішених проблем і перспектив їх розв’язання присвячується ця нова праця.

231

Некрасов А. Пригоди капітана Врунгеля: повість / Андрій Некрасов; пер. з рос. Ф. Ю. Маківчук. – Київ : Школа, 2008. – 236 с. – (Дитячий світовий бестселер).


   Надзвичайно популярна серед дітей гумористична повість росій¬ського письменника про фантастичну кругосвітню подорож капітана Врунгеля та його друзів.

232

Панас К. Історія української церкви / Кость Панас. – Львів : НВП «Трансінтех», 1992. – 160 с.


   В історичному нарисі, написаному на основі аналізу праць, надрукованих У минулому, і сучасних наукових монографій, вперше висвітлено процес становлення і розвитку Української Католицької Церкви від найдавнішних часів до наших днів.
   Для широкого кола читачів, зацікавлених у пізнанні білих плям в історії України.

233

Романчук Л. Чотири дороги за обрій. Книга восьма /Леся Романчук. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2008. – 256 с.


   Авторка бестселера “Не залишай...”, що підкорив серця багатьох, знову дивує читачів модерновою “love story”.
   Дружини і чоловіки, українські, німецькі, американські сини і дочки, бандити і митники, друзі й вороги - їхні долі переплітаються і перетинаються на сторінках нового роману Чотири дороги за обрій”.
   Буде весело і страшно, гірко й солодко, буде кохання і постріли, сльози і радощі... Не буде тільки нудно!
   Для широкого кола читачів.

234

Слюсаренко А. Г. Історія української конституції / А. Г. Слюсаренко, М. В. Томенко. – Київ : Знання, 1993. – 192 с.


   У книзі вперше зібрано та проаналізовано конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодення. Переконливо до¬водиться, що Конституцію Пилипа Орлика (1710 р.), «Начерки Конституції» Георгія Андрузького (1850 р.), Основний закон «Самостійної України» (1905 р.), Конституцію УНР (1918 р.), Конституцію Отто Ейхельмана (1920—21 рр.) та інші єднає ідея державної незалежності України.
   Вивчення історії створення та прийняття конституційних документів, а також розв’язання в них проблем форми правління й устрою держави, місця особистості, нації та суспільства в системі етичних цінностей — все це стане в пригоді у сучасних пошуках шляхів розбудови Української демократичної держави.
   Для вчителів, науковців, політиків та широкого загалу читачів, ща цікавляться питаннями вітчизняної історії та політології.

235

Українська минувшина: ілюстрований етнографічний довідник / А. П.  Пономарьов, Л. Ф.  Артюх, Т. В.  Косміна та ін. – 2-ге вид. – Київ : Либідь, 1994. – 256 с.


   Ця книга — своєрідна енциклопедія традиційної культури та иобугу українців. Стислі, але ємкі відомості про забуті способи ведення господарства, хатнє начиння, народну моду, кулінарію, медицину, звичаї та обряди, демонологію тощо розміщені за зручним для читача тематично-абетковим принципом і супроводжуються оригінальними ілюстраціями.
   Для етнографів, істориків, мистецтвознавців, фольклористів, усіх, хто прагне відродити національну спадщину.

428

Хаварівський Б. Я – серед вас… Іван Марчук і Тернопільщина : фотокнига. Кн. 1 / Б. Хаварівський, О. Снітовський. – Тернопіль : Терно-граф, 2013. – 232 с.

 

   ...Є на нашій землі люди, без яких планета була б збідненою. Бо такі люди відкривають для інших світ, який ті не зуміли побачити. А коли вже починають бачити, то змінюються їхні душі...
   Ця фотокнига-саме про таку Людину. Людину, котру визнав увесь світ. Це-Іван Марчук. Його шанують у США, Австралії, його знають у Європі, його творчість не залишає байдужим нікого. Бо творить те, як каже він сам, "чого раніше не було", зокрема, той "пльонтанізм", що сколихнув і здивував увесь світ.
   Художник посідає почесне 72 місце у рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала міжнародна консалтингова компанія "ЄгеаІогБ БупесІІСБ". Але, напевно, найвище визнання - пошанівок тисяч людей-земляків на своїй маленькій вітчизні-Тернопільщині, Лановеччині, у рідному селі Москалівці. Бо тут - його генетичний код. І вічний голос його душі. Тут-оте духовне осердя, що дало Майстрові поштовх до Великого Мистецького Вибуху, котрий, ніби велетенське покручене, вузлувате дерево, що з нього пробиваються паростки, щораз нові-незнані й несподівані-як сам Іван Марчук. Такий різний і неповторний в одній особі...
   Перша книга світлин про Івана Марчука - своєрідний духовний епіцентр і життєдайна оаза його дитинства, юності, зрілості й осягнення творчих вершин, піднімаючись до котрих, Майстер щораз підносить у небо очі та свій дух.
   Він-серед нас...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]