Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку заступнику головного лікаря Тернопільської комунальної стоматологічної поліклініки Неонілі Миколаївні Петраш   за подаровану колекцію книг Осипа Петраша (в кількості 169 книг).

 

285

Дей О. І. Словник українських псевдонімів та криптонімів (ХVI – XX ст.) / О. І. Дей. – Київ : Наукова думка, 1969. – 560 с.


   Книга розкриває понад 10 000 псевдонімів, криптонімів та різних умовних знаків, якими підписувалися письменники, критики, публіцисти, актори, художники і громадські діячі України дожовтневого і радянського періодів. До словника включені матеріали з українських видань всіх територій (Східної України, Галичини, Буковини, Закарпаття), а також з окремих органів і видань, що з'явилися в інших країнах (Польщі, Канаді, Швейцарії).
   При кожному псевдонімі подано видання, де він виступає, і джерело, на основі якого розкрито справжнє прізвище автора. Величезна кількість розшифрувань здійснена на основі архівних фондів та авторських свідчень сучасних діячів культури і преси.
   Видання розраховане на науковців і партійних працівників, журналістів, працівників бібліотек, викладачів і студентів гуманітарних вузів, на широкі кола книголюбів.

 277 Дорошенко М. Словник ділової мови (Російсько-український): Термінологія та фразеологія (Проект) / М. Дорошенко. – Репринтне видання (Харків, Київ : [б. в.], 1930). – Київ ; Мюнхен : Держвидав України, 1993. – 2900 с.
 272

Карасьов М. Мистецтво художнього читання / М. Карасьов. – Київ : Мистецтво, 1965. – 148 с.

 

   У даному посібнику мистецтво художнього читання і окремі стадії творчості читця розглянуті з позиції основних засад матеріалістичного вчення про мову, теорії літератури і запропонованого К. Станіславським методу фізичної і словесної дії.
   Такий підхід дозволив авторові розкрити природу цього мистецтва як мистецтва взаємодії читця з аудиторією, рекомендувати обгрунтовані прийоми залучення слухачів до творчого акту, запропонувати нові принципи організації роботи читця над літературним твором.
   Книга розрахована на студентів вищих та середніх театральних, педагогічних і культосвітніх закладів, читців, акторів, дикторів, лекторів.

 276

Комариця М. М. Журнал «Дзвони» (1931-1939): систематичний покажчик змісту / Мар'яна Комариця; НАН України, ЛНБ ім. В. Стефаника, Науково-дослідний центр періодики. – Львів : [б.в.], 1997. – 217 с.

 

   У покажчику відображений зміст українського католицького літературно-наукового журналу “Дзвони” (Львів, 1931-1939 рр.), у якому публікувались оригінальні та перекладні художні твори українських і зарубіжних письменників, наукові дослідження з галузі богослов’я, гуманітарних і природничих наук, численні рецензії, бібліографічні та хронікальні матеріали.

 281

Левчук Л. Інтуїтивізм і питання художньої творчості / Лариса Левчук. – Київ : Мистецтво, 1969. – 95 с.


   У книжці висвітлено основні положення теорії інтуїтивізму. Інтуїтивізм — реакційна течія, що з позицій філософського ідеалізму тлумачить інтуїцію як універсальну, надприродну силу, здатну керувати життям і творчістю людини.
   Автор торкається ще малорозроблених питань природи інтуїції, намагається визначити як джерела її існування, так і її значення в процесі художньої творчості.

 270

Мишанич С. Фольклористичні та літературознавчі праці. Т. 1 / Степан Мишанич. – Донецьк : Донецький національний університет, 2003. – 558 с.

 

   Книжка містить фольклористичні та літературознавчі праці, написані впродовж 1971-2001 рр. Більшість із них опубліковані як передмови до фольклорних видань, статті та розділи в українських та зарубіжних виданнях, що стали у наш час малодоступними широкому колу читачів. Останній розділ дещо «випадає» з наукового характеру видання, та вміщаємо його у книзі з розрахунку на його зорієнтованість на студентів, вчителів, учнів шкіл, чи не основного масиву користувачів цього видання.

   Для фольклористів та літературознавців, викладачів вищих навчальних закладів, студентів, усіх, хто цікавиться історією українського фольклору і літератури, шанувальників рідного слова.

 271

Мишанич С. Фольклористичні та літературознавчі праці. Т. 2 / Степан Мишанич. – Донецьк : Донецький національний університет, 2003. – 469 с.

 

   Книжка містить фольклористичні та літературознавчі праці, написані впродовж 1971-2001 рр. Більшість із них опубліковані як передмови до фольклорних видань, статті та розділи в українських та зарубіжних виданнях, що стали у наш час малодоступними широкому колу читачів. Останній розділ дещо «випадає» з наукового характеру видання, та вміщаємо його у книзі з розрахунку на його зорієнтованість на студентів, вчителів, учнів шкіл, чи не основного масиву користувачів цього видання.

   Для фольклористів та літературознавців, викладачів вищих навчальних закладів, студентів, усіх, хто цікавиться історією українського фольклору і літератури, шанувальників рідного слова.

 274

Петраш Н. Дорога надії: поезії, проза / Неоніла Петраш. – Тернопіль : Воля, 2010. – 72 с.


   У книзі вміщено прозові й поетичні твори, написані протягом останнніх років. Низка новел, оповідань та віршів уже була опублікована на сторінках вітчизняних і зарубіжних часописів.
   “Дорога надії” - своєрідний підсумок творчого доробку авторки. Крім літературних праць, тут подано світлини різних часів, що мають допомогти читачеві глибше осягнути зміст видання, настрої і переживання літераторки, відображені на сторінках збірки.
   А прихильники музичного мистецтва і творчі колективи матимуть змогу ознайомитися з духовною піснею-хоралом, що її на слова Неоніяи Петраш створив композитор Ярослав Злонкевич.

 283

Петраш О. Маркіян Шашкевич та його побратими: до 160-річчя з часу виходу в світ «Русалки Дністрової» / Осип Петраш. – Даллас : Альбіон Вудз Паблішер, 1997. – 158 с.

 

   Це книжка про Маркіяна Шашкевича і його побратимів, які ще в першій половині XIX ст. запалили ватру національно-культурного відродження в Галичині. Це розповідь про тих, які зберегли для нас "дзвінкі Карпати і мову голубу"... І ми, сини і дочки XX століття, беремо в них не попіл минулого, а живий вогонь їхніх ідей.
   Видання адресоване викладачам і студентам філологічних факультетів, учителям та шанувальникам української словесності на Україні і в діаспорі - Сполучених Штатах Америки, Канади, Бразилії.

 280

Судак В. О. З досліджень про Т. Г. Шевченка / В. О. Судак, Г. П. Паламарчук, Є. О. Середа [та ін.]. – Київ : Дніпро, 1968. – 144 с.


   Вчені нашої країни досліджують багатогранне життя і творчість великого Кобзаря. Все нові й нові сторінки вписують вони у багатотомну Шевченкіану. Чимало цікавого дослідники повідомляють зокрема на традиційних Шевченківських конференціях. Деякі невідомі факти та спостереження, що доповнюють літопис життя і творчості великого Кобзаря, знайде читач і в пропонованому збірникові. До нього ввійшли статті, в основу яких покладено доповіді, виголошені в Київському державному музеї Т. Г. Шевченка в ювілейні дні 1964 року.
   Книга розрахована на широке коло читачів.

 279 Україна модерна / редкол.: В. Верстюк, Я. Грицак, Л. Зашкільняк [та ін.];   Львівський держ. ун-т ім. І.Франка. Інститут історичних досліджень. – Львів. 1997-1998, Ч.2-3 : Львів : [б.в.], 1999. – 448 с.
 284  Українка Л. Про мистецтво / Леся Українка. – Київ : Мистецтво, 1966. – 300 с.
 282

Українські літературні альманахи і збірники ХІХ – початку ХХ ст. : бібліографічний покажчик / І. З. Бойко; відп. ред. О. І. Дей. – Київ : Наукова думка, 1967. – 372 с.

 

   Важливу роль в розвитку української літератури відіграли альманахи й збірники. Цей бібліографічний покажчик є першою спробою зібрати в більш-менш повному вигляді українські альманахи й збірники дожовтневого періоду, що виходили як на Україні, так і в Росії українською і російською мовами. Тут подано зміст понад 200 альманахів і збірників і розмішено їх у хронологічній послідовності.
   Покажчик розрахований на наукових працівників, письменників і критиків та бібліотечних працівників,- що вивчають історію української літератури й журналістики.

 273  Шевченко Т. Катерина: поема / Тарас Шевченко. – Київ : Дніпро, 1972. – 56 с.
 275

Шкраб'юк П. Попід золоті ворота: шість елегій про родину Калинців / Петро Шкраб'юк; НАН України, Інститут українознавства ім. І.Крип'якевича. – Львів : Місіонер, 1997. – 520 с.


   Двоє з покоління шістдесятників — Ігор Калинець та Ірина Калинець. Поети, політв'язні, громадські діячі. Саме про них ця книга. І взагалі перша книга такого характеру про учасників Руху Спротиву тоталітарній системі. Розповідь про арешти, допити, судилища, перебування в таборах і на засланні, про заангажованість у національному відродженні наприкінці 80-х і у 90-х роках поєднується з аналізом літературної творчості Калинців.
   Автор — поет, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України. Сполучаючи наукову аргументованість і жвавість викладу, він створив правдивий, неповторний портрет подружжя Калинців, їхніх родичів, друзів, а також їхніх переслідувачів.

 278 Выготский Л. С. Психология искусства / Л. С. Выготский. – Москва : Искусство, 1965. – 380 с.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]