Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату філологічних наук, доценту кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Катерині Володимирівні Коротич за подаровану книгу.

 

303

Коротич К. В. Асоціативно-семантичне макрополе «безпека / небезпека» в дискурсі української преси ХХ –ХХІ століть: монографія / Катерина Коротич. – Харків : Харківське історико-філологічне товариство, 2017. – 256 с.

 

   У монографії розглянуто особливості розвитку української преси та її мови у ХХ - на початку ХХІ століття, для розв′язання проблем реконструкції асоціативних полів у діахронії запропоновано застосовувати когнітивні методи моделювання польових структур. На матеріалі української преси 1905-2013 рр. системно виявлено в діахронії специфіку репрезентації фрагмента мовної картини світу лінгвальними засобами, які позначають поняття "безпека / небезпека", виокремлено і проаналізовано двадцять чотири поля. Одиниці макрополя "безпека / небезпека" розглянуто на різних мовних рівнях у системно-структурному, комунікативному й когнітивному аспектах. У комплексі з′ясовано роль конституентів аналізованого поля для реалізації стратегій і тактик впливу на реципієнта в дискурсі української преси.

   Для науковців, викладачів, аспірантів, студентів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]