Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філологічних наук Володимиру Федоровичу Погребеннику за подаровані книги.

 

312

Драгоманов М. Із наукової спадщини. Вибрані праці у двох томах. Кн. 2 : літературознавство : мемуари / Михайло Драгоманов ; упоряд. та приміт. В. Ф. Погребенник ; [редкол.: В. П. Андрущенко, Г. М. Торбін, Б. І. Андрусишин та ін.]. – Київ : НПУ імені М. П. Драгоманова, 2016. – 425 с.

 

   Друга книга вибраних праць розкриває Михайла Драгоманова перед читачами як самобутнього шевченкознавця, вдумливого дослідника українського літературного процесу різних періодостилів та його чільних представників, захоплюючого мемуариста. Видання висвітлює особливості літературознавчого дискурсу вченого - увагу до історичних, суспільно-політичних і власне літературних передумов розвою та функціонування письменства, критичність мислення і нестандартність наукових суджень, відсутність схиляння перед авторитетами тощо.

310

Орлик П. Іду до вас: спогади, спостереження, поезії, проза / Петро Орлик. – Київ : Просвіта, 2014. – 400 с.


   Ця книжка присвячена талановитому педагогу, відомому українському вченому-літературознавцю, доктору філологічних наук, професору Петру Івановичу Орлику. Видання являє собою спробу познайомити читацьку аудиторію з творчістю П. І. Орлика ще й як поета і письменника. Воно містить не тільки спогади сучасників про нього, а й маловідомі широкому загалу книголюбів вірші й оповідання автора, його особисті спостереження, а також численні фотоматеріали. Повість «Іду до вас» автобіографічна, оскільки змальовує ран¬ній період життя і творчості самого літератора.

311

Український подвижник і літератор: до 150-річчя від дня народження Володимира Миколайовича Леонтовича : бібліографічний покажчик / упоряд. Н. І. Тарасова, О. В. Леонтович ; Мін-во освіти і науки України, Нац. пед. ун-т імені М. П. Драгоманова [та ін.]. – Київ : НПУ імені М. П. Драгоманова, 2016. – 99 с.


   Біобібліографічний покажчик підготовано на пошану українського громадського, культурного і політичного діяча, мецената, письменника, літературного критика й мемуариста Володимира Миколайовича Леонтонича (1866-1933) з нагоди 150-річчя від дня його народження, що виповнюється 5 серпня ц.р. Член київської “Старої громади”, “Просвіти”, Товариства українських поступовців, він редагував та утримував часопис “Нова громада”, першу щоденну українську газету “Громадська думка”, згодом - “Рада”. У Російській імперії, де діяли Валуєвський циркуляр і Емський указ, він вимагав навчання рідною мовою, укладання українських підручників. Один із засновників Центральної Ради, міністр земельних справ Української Держави в уряді гетьмана П. Скоропадського, Володимир Леонтович розробив унікальний проект Земельного закону, одного з найдемократичніших у світі, актуальний і сьогодні. Після поразки визвольних змагань був змушений емігрувати до Болгарії та Чехії, де продовжив письменницьку діяльність літописця доби, а також виступив як проникливий літературний критик: у паризькому “Тризубі” опублікував серію статей про здобутки і втрати української літератури під більшовиками.
   Покажчик містить передмову проф. Володимира Погребенника, нарис Олени Леонтович про життя та діяльность В. М. Леонтовича, основні дати його життя, перелік творів письменника, а також літературу про його творчість та іменний покажчик.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]